Fórum nápovědy

Seznam

Trasování mimo cesty

Msu 1

6.9.2018 v 22:25

Dobry den, nedari se mi vytvorit trasu mimo cesty zakreslene v mape. Spojnice dvou bodů na paralelnich cestach se vytvori vzdy pouze oklikou po nejake ceste. Opravdu nelze trasu (zejm. pesi turistickou) planovat pres vlastni body mimo znacene cesty?

Martin Helpdesk • Moderátor

7.9.2018 v 8:00

relevantní
Dobrý den,

plánovat mimo vyznačené turistické trasy skutečně nejde. Jednak plánovač v tuto chvíli ví jen o vyznačených trasách a cestách, neví, že by šlo chodit i jinudy, druhak je mnoho případů, kdy ani není povoleno, by přímo je zakázáno, pohybovat se mimo turistické trasy (např. v národních parcích apod.) nebo mimo zakreslené cesty přes pole, remízky apod. (které mohou být soukromým majetkem), byť se nemusí jednat přímo o váš případ.

Kolegové však podobných požadavků již několik zaznamenali a je tam možné, že se do budoucna chování plánovače nějakým způsob upraví. A pokud se tak stane, kolegové tuto novou možnost určitě oznámí.

V tuto chvíli tedy skutečně plánovat trasy mimo vyznačené cesty nelze.

Pepikw

7.9.2018 v 16:18

Přimlouval bych se také za tuto možnost. například v Bikemap je možnost "magnet" s přichytáváním trasy na zakreslenou cestu a bez magnetu spojnicemi mezi body. Tady v okolí Děčína máme jen chráněná území, přesto mimo prvních zón NP a celých NPR je vstup povolen všude a v mapách.cz, přesto že je považuji za nejlepší, spousta existujících cest (pěšiny, staré turistické nebo lovecké chodníky, ale i novější široké lesní cesty) chybí. Zatím to řeším nahlášením chyby v mapě, alespoň u těch zajímavých. To funguje dobře, ale možnost plánování mimo by se hodila. Přece není nutné chodit pouze po cestách, houbaři také dokáží projít lesem mimo cestu, třeba to časem budou umět i "turisti" :o)))
PepikW

To Sk reagoval na příspěvek od Martin Helpdesk

7.4.2020 v 12:20

Dobrý den, změnilo se za poslední rok a půl něco? Plánování trasy mimo cesty tady opravdu velmi chybí :(
TS

Irena Bednářová

12.4.2020 v 8:22

Kdysi slo pres rucni mereni naplanovat trasu po svych bodech, to ted vubec neni mozne

Petr Nový

30.6.2020 v 11:59

Ani dnes v roce 2020 to nejde ? Mám spoustu tras na kolo na lesních a polních cestách a nemůžu je tedy asi zatím přenést do digitální podoby. Jde to udělat, když si pustím stopaře a trasu si prostě projedu a nahraju ?

Zdeněk Fric

1.7.2020 v 19:21

Úplně stejný problém mám, když se sice pohybuju autem v místech, kde je sice zákaz vjezdu, ale já mám pro vjezd povolení. To abych mohl použít aplikaci mapy.cz, tak musím přepnout auto za kolo, ale pak mi to tam hodí i cesty, které jsou autem neprůjezdné a sice vidim, na mapě, kam že se to chci dostat, ale jen odhaduju, jestli se tam dostanu touhle nebo jinou cestou. Nedaly by se ty zákazy vjezdů nějak v osobním nastavení, například pro konkrétní oblasti, prostě vypnout?

Jiří Malcát

2.7.2020 v 9:28

Ano, dříve přeci bylo tzv. "ruční měření", které měřilo jakoby vzdušnou čarou. A to mi tu chybí, nemohu si naplánovat běžeckou trasu lesem, kde jsou povolené regulérní cesty (lesáci tu jezdí s traktory), o kterých se u vás (nevím proč) neví. Tak ty cesty tam nekreslete, ale umožněte tam možnost vložení vlastního bodu a změření vzduchem.
Přeci jste Seznam, chytrý hlavy, tak musíte to vymyslet, alespoň jako to fungovalo dříve, než jste to zrušili a začali vymýšlet nepotřebné kraviny.
Je rok 2020, lékaři operují srdce neviditelnou jehlou, a tady se nedá změřit 100 m lesní cesty.

Michala Lvová

4.7.2020 v 12:44

I já se setkávám s podobným problémem, a to hned v několika variantách:

1) Na mapách chybí množství, zejména lesních cest. Přitom jde leckdy o cesty existující desítky let. Chápu, že není v silách Mapy.cz všechny osobně zaznamenat, zvláště když nejsou uvedeny v katastru nemovitostí. Ale, kdybych věděla, že to pomůže, klidne si cesty v mém okolí projdu se Stopařem, pořídím fotodokumentaci, a vše vám pošlu.

2) V ČR obecně platí volný pohyb osob po lesích (s výjimkami - ochrana přírody, jiný než pěší pohyb mimo lesní cesty, oplocené obory). Není proto důvod neumožnit plánování (zejména pěšího) výletu přes lesní pozemky mimo vyznačené cesty. Třeba s upozorněním: "Pozor, úsek cesty vede lesem mimo veřejnou komunikaci. Jste si jisti, že máte právo vstupu?" K tomu přidat odkaz na relevantní ustanovení lesního zákona (§19 a 20), resp. zákona na ochranu přírody a krajiny.

3) Právo vstupovat na jiné pozemky (louky, pole), je omezenější, nicméně obecně platí, že pěšky lze vstupovat na pozemky ve vlastnictví či nájmu státu, obcí a jiných právnických osob, pokud tím nepůsobí škodu na majetku či zdraví jiné osoby a nezasahuje do některých jejich práv. Viz zejména ust. § 63 zákona na ochranu přírody a krajiny. I zde by tedy mohlo být možné umožnit plánování mimo cesty, opět s vyskakujícím upozorněním a odkazem na ust. zákonů.

4) Jsou oblasti, kde sice vede veřejná komunikace, ale právo vjezdu či průjezdu je omezené (vjezd na speciální povolení, vjezd jen pro rezidenty, dopravní obsluhu, zásobování, veřejnou dopravu apod.) Zde jsem se setkala spíš s problémem, že mě tudy navigace chtěla vést, ačkoliv jsem právo vjezdu neměla. Tento problém byl z části vyřešen jednou z posledních aktualizací (upozornění na úseky se zákazem vjezdu), nicméně šlo by to ještě vylepšit, např. upozornění na zákaz by zároveň mohlo obsahovat informaci, kdo má výjimku a jak ji lze získat.

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Zdeněk Fric

9.7.2020 v 7:43

Dobrý den, plánování na tyto komunikace dovolujeme, pokud se jedná o dopravní oblužnost ve veřejném zájmu (je tam hotel, ubytování apod.) i tak zobrazuje že je na komunikaci zákaz vjezdu. Pro vlastníky, správce či velmi omezenou skupinu lidí by toto nadělalo více škody než užitku. Díky za pochopení.

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Jiří Malcát

9.7.2020 v 7:43

Dobrý den, ruční měření je stále dostupné - https://napoveda.seznam.cz/cz/mapy/nastroje/vlastni-body-mereni-vzdalenosti-plochy/#mereni-vzdalenosti

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Michala Lvová

9.7.2020 v 7:46

Dobrý den,

ad1) budeme rádi, když nám je budete hlásit, můžeme to tak zlepšit všem uživatelům, co se tam budou pohybovat.

ad2) zkuste ruční měření, pokdu chcete plánovat mimo cesty. o cestách vždy jen s plánovačem..


ad4) tak hluboku už se pouštět nechceme

Jan Cernocky

1.11.2020 v 20:52

Dobrý večer,
bylo by opravdu fajn povolit při plánování trasy lineární propojení pár bodů (můžete to limitovat třeba na 10 na 1 trasu, aby uživatelé "neblbli"...). S rodinou to občas bereme "rovně přes les", pak si chci trasu uložit do svého turistického deníčku, a je hloupé tam dělat poznámky "tady mapa neplatí, šli jsme tudy a tudy". Myslím, že právní problém, zda je povoleno nebo ne tam vlézt, je plně na straně uživatele, ne na Vaší firmě. Trasa může být klidně vykreslena červeně, podobně, jako když se uživatel snaží naplánovat trasu přes ochranné pásmo národního parku nebo vojenský újezd. Díky moc ! Honza Černocký

Tomáš Drábek

10.4.2021 v 10:31

Nebylo by možné přidat ruční měření do aplikace. Myslím že by to vyřešilo většinu problémů které se tady řeší. Přes webove stránky v prohlížeči na telefonu je to dost krkolomne.

Autosklo Jihlava

10.4.2021 v 19:35

Souhlasím s tím, že pokud nemůžete naplánovat trasu mimo značené cesty, nemá takový plánovač velký smysl. Když vás do bodu vzdáleného kilometr přes louku, vede 10 km oklikou po nějaké cestě. Standardně by vás kompas měl směřovat vámi zvoleným směrem a ne někam na cestu. Tu by mohla navigace jen navrhnout, pokud ji chci použít. MK

M. Schali

14.6.2021 v 14:20

Problém je v tom, že na mapě nemusí být všechny trasy, cesta ve skutečnosti existuje a např., na kole plně průjezdná, ale na mapě není.

Windziarz

25.6.2021 v 11:56

Any chance to add this functionality?
Take a look at Locus Map. It's simple. When you're planning a route by placing point by point (software calculates the route based on known paths). However, during planning, you can easily switch to "manually draw" and drawing straight lines. Then you can switch back to continue planning based on known paths.
This is extremely useful because not all paths are on the maps! I know places where I go and I know there is a path across the forest but for some reasons on the map this path is ended in the middle.

Luděk Belán reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

4.7.2021 v 17:58

Dobrý den,
ad 2): Možná jsem něco přehlédl, ale předpokládám, že pomocí ručního měření bych pak musel vytvořit celou trasu, nejenom tu zkratku mimo cesty. Možná je také pro Seznam.cz problém implementovat trasu mimo cesty v jejich způsobu ukládání tras - všiml jsem si, že pokud naplánuji trasu např. v novější verzi mapových podkladů a pak ji použiji na mobilu ještě se starší (neaktualizovanou) verzí mapových podkladů, ve které ještě některé cesty chybí, tak se trasa v mobilu upraví na staré cesty.

Genek 72 reagoval na příspěvek od Windziarz

23.7.2021 v 20:05

Very good idea

Radek Veselý

27.7.2021 v 9:40

Také mi tato možnost chybí. Jsou úseky, které jsou schůdne jako jsou lesní/polní cesty. Je jasné, že mapy.cz nemohou "vědět všechno", lae tato možnost by se v určitých případech opravdu hodila. Stačilo by povolit s upozorněním, že cesta je na vlastní nebezpečí a k možnostem nastavení trasy krátká/rychlá/turistická/horské kolo/atd. přidat daší možnost - například - "freeride" :-)
Radek

Michaela Franzová

31.7.2021 v 23:29

A co zkusit umožnit kombinaci plánování + ruční měření. Takhle si nemohu zadat cestu a změřit kilometry, pokud jdou mimo cestu, která je vedena na mapovém podkladu.

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Trasování mimo cesty

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)