Fórum nápovědy

Seznam

Trasování mimo cesty

Msu 1

6.9.2018 v 22:25

Dobry den, nedari se mi vytvorit trasu mimo cesty zakreslene v mape. Spojnice dvou bodů na paralelnich cestach se vytvori vzdy pouze oklikou po nejake ceste. Opravdu nelze trasu (zejm. pesi turistickou) planovat pres vlastni body mimo znacene cesty?

Jan Tomášek

6.10.2021 v 13:19

Přidávám se k lidem kterým tato funkcionalita chybí.

Jan Buriánek

22.10.2021 v 12:28

Ahoj, nabízím řešení,

než to snad jednou půjde přímo v Mapy.cz.
Na webu (ne v aplikaci) normálně naplánovat v Mapy.cz, a pokud to udělá okliku, tak ji vyříznout přes GPX.

Potřebujete na to moji webovku gpxmapy.cz
(otevřenou nejlépe na další kartě), kde zobrazíte a v editaci upravíte z map exportovaný plán s oklikou. Pak zpátky naimportujete do Mapy.cz

Funkcí "tvořit výřez" naklikáte novou část stopy odkud-kam a původní oklika se tím odstraní.

V nápovědě tam jsou videa, jak na to.

Jaromír Ibler reagoval na příspěvek od Martin Helpdesk

30.10.2021 v 19:55

Chápu, že v Mapách nejsou a nikdy nebudou všechny cesty a pěšiny, ale myslím, že z toho nelze vyvozovat, že nejsou povoleny, nebo jsou zakázány. Tak jako se může stát, že se u jakékoli cesty může kdykoli objevit cedule se zákazem vstupu. Myslím, že nelze odvodit právní odpovědnost Mapy.cz z toho, když přes takový zákaz povede trasa.
Když ale kvůli nezakreslené cestě v délce 20 metrů mi navigace prodlouží trasu o dva kilometry, tak to dost vadí. Kdyby to každý hlásil jako chybu map, tak se z toho brzo zblázníte. Přitom by to šlo elegantně vyřešit možností trasu mezi dvěma body označit jako "vzduchem". Konec konců v mapách pro orientační běh to takto funguje bez problémů.

Roderik Plevka

17.11.2021 v 9:16

Jediný dôvod, prečo používame mapy.cz je turistika a trailrunning. Aktuálne riešenie nám neumožňuje naplánovať trasu tak, aby sme sa dostali napr. k studničkám mimo trás, ktoré máte v mapových podkladoch. Plánujete s tým niečo robiť, alebo máme prejsť ku konkurečným aplikáciám?

P Barta 1

9.12.2021 v 16:45

Také občas potřebuji plánovat mimo cesty a k tomu používám http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/#pos=50.000000P14.000000P8@b=2
kde si můžete přepínat mezi přichytáváním trasy k cestám a nebo volným vyklikáním. Totéž by snad bylo možné vytvořit i na Mapy.cz?

Jan Snow

31.12.2021 v 7:36

Dobrý den,
mám stejný problém. Je to škoda, rád bych si naplánoval trasu v Norsku na E1, kde nejsou některé úseky vyznačené. Určitě by taková funkce byla užitečná. Když už sem píšu, tak musím říct, že mapy.cz jsou super a jsou příkladem celému světu. Díky za to.
H.Hubáček

Seznam komunisticky maže komentáře a Jan Menšík je komunista

19.3.2022 v 23:22

Mám ten samý problém, když si ukládám svoje trasy na běžky. Občas to nevezme čerchovanou běžkařskou trasu a vezme to oklikou a musí výt jako běžkařská označená... :-( To jde nějako vyřešit.
Ale potřebuji přidat pár metrů tratě v Bedřichově v protisměru, kde jsem jel jen pár metrů a prostě to nejde. To mi přijde jako úlet, jelikož třeba jízda v jednosměrné ulici kdysi šla :)

Seznam komunisticky maže komentáře a Jan Menšík je komunista reagoval na příspěvek od Seznam komunisticky maže komentáře a Jan Menšík je komunista

19.3.2022 v 23:24

A po cestě jsem nikoho nepotkal, tudíž mě nikdo nemůže moralizovat, že se v protisměru nejezdí, tam se prostě "mimo sezonu" jet dá....

Jaromír Matěna

20.5.2022 v 11:37

Dobrý den,

taky jsem to už kolikrát potřeboval. Přimlouval bych se za tuto funkci. Poslední příklad ze včerejška přikládám v příloze: Na rozhlednu Amálka nad Českými Petrovicemi na mapách.cz žádná cesta nevede.

Jiří reagoval na příspěvek od Martin Helpdesk

20.5.2022 v 19:01

Přidávám se k tomuto námětu - umožnit vytvoření "přímky" mezi 2 body v plánování trasy bez ohledu jakékoliv cesty na mapě.

Často se stává, že malé obce nebo lesy nebo i polní cesty mají skutečně trasu ať už oficiální která není v mapách nebo neoficiální (vyježděná od techniky).
Nebo závody či pochody mají trasy kolikrát i mimo značené cesty. Nebo dokonce na mapách je, že polní cesta končí, ale v realitě nekončí.

Při plánování bych nebral v potaz, jestli tam skutečně něco je nebo není nebo jestli je to veřejný či soukromý. Jedná se o plánování trasy, která může být soukromá nebo přímo závodní, která má povolení se vstupy i místy, které nejsou na mapách.
Proto by (a teď to nemyslím zle) Váš tým neměl brát tuto skutečnost v potaz a prostě umožnit lidem, ať si naplánují trasu kterou chtějí a kudy chtějí a to klidně přes moře, pokud jsou dobří plavci.

Prosím o přidání této možnosti nebo aspoň interní diskuzi o možnostech. Opravdu plno lidí by to ocenilo.... Díky

Ivan Bruthans

22.5.2022 v 21:17

Dobrý den, také mi chybí možnost naplánovat trasu, nebo i zpětně si zaznamenat trasu mimo značené cesty, prostě jen spojnicí přes vlasní body. Ani nyní v r. 2022 to nelze? Zdravím Ivan Bruthans

BOHDAN Blažek

10.7.2022 v 22:33

Dobrý den, pro město máme zpracované celkem obsáhlé okruhy a teď zjišťuji, že spousta cest najednou chybí, vedou jinudy, problém, kdy je v katastru cesta a dokonce naučná divadelní stezka a mapy.cz mě tam nepustí, tak to ani nemluvím. Opravdu pakárna. některé okruhy zničené, vytištěné brožury k ničemu. Nesmyslné okliky, co se vrací zpět k bodu. některé body najednou o kousek posunuté, takže trasa opět k předělání. Mám chuť se na to vykašlat. Aspoň proboha povolte pár bodů k překlenutí pro vás neexistující cesty. Máte miliony cest, které vůbec neexistují a to neřešíte, tak proč tenhle nesmysl.

David Zelenka

1.8.2022 v 13:16

je rok 2022, nezměnilo se již něco v tomto duchu ?

Jakub • Mapy.cz

5.8.2022 v 9:40

Dobrý den, bohužel prozatím nikoli, pokusíme se ale zařadit do plánu na zimu. Jakub, mapy.cz

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Jakub

5.8.2022 v 10:29

Dobrý den,
děkuji panu Jakubovi za informaci, na kterou čeká opravdu hodně lidí. V tuto chvíli 98 kliknutí "mám stejný problém" je zde v diskusích absolutní rekord, který to jen dokládá.
Mít při plánování možnost část naklikat volně na mapě (mimo cesty - offroad) postrádáme tuším občas skoro všichni.

Už jsem to zde výše zmiňoval, ale ještě si dovolím to jednou připomenout, než to tedy přes zimu zavedou přímo Mapy.cz, jde to obejít přes mou webovku gpxmapy.cz
Ale není to pro všechny případy, podle gpx stopy např. nejde pustit navigace. Ale pro turistiku je to výborné.
Zkuste toto 7min video:
https://gpxmapy.cz/video/uprava_planu_duben_22.mp4
Už není nejnovější, např. zpět je na standard undo/redo tlačítkách prohlížeče, ale základ je stejný.

PETR OTRUBA

8.8.2022 v 13:02

Ono by bylo nejlepší to zkombinovat s vyřešením zadávání typu trasy ke každému plánovanému úseku. Například když si s MTB zvolím že dnes jedu silniční kolo protože chci jet po asfaltu, ale z jednoho bodu do druhého uprostřed trasy chci zvolit kvůli podstatnému zkrácení horské kolo. A pak zase dál silniční. To ale nejde. Nebo alespoň nevím jak.

No a pro toto plánování úplně mimo trasy a silnice by pak už stačilo přidat ikonku "ruční plánování" a u toho by to bylo přímo z bodu do dalšího a případně dalších. Až dokud bych zase nezměnil typ například na chůzi.
Co vy na to?

Michal reagoval na příspěvek od PETR OTRUBA

10.8.2022 v 9:39

Dokud nebudou mít cesty spolehlivé informace o jejich povrchu a kvalitě je tato funkce zbytečná. I teď se často stává, že při výběru trasy pro cestní kolo vede trasa po nezpevněných cestách.

PETR OTRUBA reagoval na příspěvek od Michal

13.8.2022 v 12:28

Podle Vaší logiky by tato funkce neměla cenu nikdy. Nebo se zeptám kdy už by měla? Až bude správně 99.0%, nebo 99.1% nebo až bude 100%?
Já ve svém okolí nenarazil na problém kdy by mě plánování trasy pro silniční kolo navigovalo po nezpevněné cestě. Dokonce úsek po polní cestě o délce 200 metrů to objede po asfaltu s cca 3 km zajížďkou. Takže určitě by tato funkce měla cenu i když nepochybuji, že někde to může mít problém..
Navíc použitelné i v autě na kombinaci například rychlá a krátká trasa.

Joe Black

9.1.2023 v 18:58

Už je zima .... stále nic .... je rok 2023 Yemi poletí na měsíc a my stále nemůžeme překlenout 20m louky pomocí gps bodu mimo cesty.

Luděk Belán reagoval na příspěvek od PETR OTRUBA

10.1.2023 v 13:04

Ano, toto obecnější řešení pomocí možnosti zvolit si různé způsoby dopravy (včetně ručního plánování) pro jednotlivé úseky by bylo ještě lepší. Představuji si to tak, že samotná trasa by se dala vytvořit jako doposud (tedy s jednotným způsobem dopravy) a pak by se dala dále editací upřesňovat vkládáním dalších bodů a možností změnit způsob dopravy mezi sousedními body.

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Trasování mimo cesty

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)