Fórum nápovědy

Seznam

Nadměrná spotřeba dat při navigaci + sekání navigace

Standa Komínek

28.6.2021 v 23:01

Je v pořádku, že při navigaci "rychlá s provozem" mi na cca 350km trase aplikace spotřebuje 90MB dat? Dříve si aplikace na podobně dlouhé trase vzala maximálně kolem 15MB dat, což bylo přijatelné. Používám aktuálně poslední verzi 9.5.0. a mapy mám stažené offline.
Při vypnutých datech a volbě "rychlá" se navigace po chvilce začne zasekávat a pohybuje se a mluví trhaně... Dříve i tohle naprosto v pohodě.
Je chyba jen u mne nebo je nějaký šotek v poslední verzi aplikace?

Standa Komínek reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

30.1.2023 v 6:46

Celou ČR mám samozřejmě staženou offline. Sasko jako jediné z příhraničních oblastí stažené nemám, ale zrovna tímhle směrem nejezdím vůbec. Pohybuji se převážně Plzeň, Praha, Č:Budějovice, Brno... Můžu ho ještě pro jistotu zkusit stáhnout, ale osobně si nemyslím, že by to bylo tím. Každopádně vyzkouším a dám vědět.

Mariusz 10

4.2.2023 v 15:30

Currently, car navigation downloads about 1MB per kilometer in Lublin, Poland. Is this a normal result? I have the text-to-speech feature downloaded on my phone. Such navigation loses its sense in roaming in the EU because after driving through several cities it will use up all the available transfer. The problem occurs on different phones. Looks like the problem has been going on for a year. When will you fix it?

4.2.2023 v 20:29

Tak po stažení Saska dle doporučení jsem se včera na dvou kratších trasách mezi Plzní a Prahou (celkem cca 60km) dostal cca na 0,2 MB/km. To už je sice lepší než 1MB/km, ale pořád to asi není jako dřív.
Každopádně po příspěvku od Mariusz 10 je jasné (předpokládám tedy, že mapy má offline), že Ústecký kraj na to žádný vliv opravdu mít nebude...

Jiří Roháček

19.4.2023 v 8:11

Za dva dny cestování spotřeba dát 421MB. Stažena mapa ČR. Problém podle mě je od doby, kdy se nabízí alternativní trasy. Nemůžete vývojáři udělat čudlíky na vypnutí těchto funkcí které žerou data?

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Jiří Roháček

5.5.2023 v 10:43

Dobrý den, alternativní trasy to opravdu nejsou. Bude to tak, že někde na horizontu je vidět kus online mapy mimo offline data, který pak spotřebuje tyto data. Připravujeme nějaké omezení detailů na horizontu.

5.5.2023 v 10:54

Vzhledem k tomu, že při navigaci používám jen 2D pohled a nikoliv 3D pohled, tak mi tohle přijde dost nepravděpodobné. Ale budu doufat, že je to tak, jak píšete. Pak prosím dejte vědět, až bude venku aktualizace, která toto bude řešit, abych to vyzkoušel.

Luděk Švec reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

7.5.2023 v 18:44

Dnes jsem vyzkoušel na Vysočině - trasa od vodní nádrže Švihov (Želivka) do Pelhřimova po okreskách. Trasa cca 24 km, spotřeba dat 39 MB. Celou ČR mám v mobilu offline , od té trasy nejbližší zahraničí Rakousko taky. Leda by na mne na horizontu vykukovalo Německo, nebo ještě něco vzdálenějšího? Mám obavu, že tudy cesta z tohoto problému nevede. Do aplikace pořád přidáváte nové funkce, a tento problém, který se tady řeší už takovou dobu, nejste schopni vyřešit? Už vidím vaši odpověď - musíme počkat, máte jiné priority. Škoda, jinak je aplikace výborná.

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Luděk Švec

14.5.2023 v 21:31

Problém s horizontem se snažíme řešit, je třeba velký zásah do renderu mapy, pracujeme na tom.

pa ce

14.5.2023 v 22:34

Prosím poraďte mi jak v androidu vypnu data pro některou aplikaci, potřebuji je zakázat pro MAPY.cz, protože mi sosaj nesmyslně moc i když je mám stažené! Chtělo by to, aby tato volba byla součástí nastavení aplikace mapy.cz! Díky

Standa Komínek reagoval na příspěvek od pa ce

15.5.2023 v 13:10

Pro tyhle účely používám NetGuard, ale bude toho víc.

JK

19.5.2023 v 8:25

Trase České Budějovice – Jihlava (cca 130 km, 1:40 h) spotřeba dat 124 MB. Pro porovnání stejná trasa s Waze 33 MB. Takhle je aplikace dlouho době nepoužitelná. Je to škoda.

Luděk Belán reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

19.5.2023 v 17:56

Vždyť Vám pan Komínek píše, že má problém i ve 2D zobrazení (bez horizontů). To je takový problém aspoň přidat volbu pro zákaz online dat pro vaši aplikaci, když už nejste schopni ani po letech objevit, co vlastně zbytečně stahujete?

Jakub Pukovec

29.5.2023 v 13:39

Včera mi za hodinu na silnicích 3. a druhé třídy mapy.cz stáhly 120 MB dat. Budu nucen zakázat datové přenosy v této žravé aplikaci. Zřejmě dopravní info, které na takových cestách nikdy nepotřebuji. Relevantní mapy mám samozřejmě staženy offline.

Jakub Pukovec reagoval na příspěvek od pa ce

29.5.2023 v 13:44

Nastavení -> poté dejte hledat -> zadejte "využití dat". Android umožňuje zakázat datové přenosy pro libovolnou konkrétní aplikaci, což jsem byl nucen rovněž sám udělat s mapy.cz.

Jakub Pukovec

29.5.2023 v 13:47

Doporučuji tvůrcům aplikace mapy.cz přidat detailní statistiky využití dat. Jak, kdy, kde, proč a selektivní povolení/zakázání datových přenosů pro konkrétní operace či limitováni počtu přenesených dat dle filtru apod. Ne každý potřebuje vědět naprosto o všem. 120 MB za hodinu je opravdu drasticky hodně. Zvláště pak na silnicích třetí třídy, kde projedou 2 auta za hodinu.

Standa Komínek

30.5.2023 v 6:53

Doprava za to nejspíš nemůže, viz můj příspěvek ze 14.ledna na předchozí straně.

Jakub Pukovec reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

30.5.2023 v 18:47

Tohle není zcela jistě můj případ. Cesta 110 km po vedlejších silnicích Křivoklátska. Mám staženy veškeré české mapy offline. Staženo 200 MB dat.

Luděk Belán

1.6.2023 v 21:30

Pomalu mi to připadá, že Seznam.cz má nějaké provize od našich mobilních operátorů. A smajlíka nepřipojím...

Jakub Faifer • tým Mapy.cz

9.6.2023 v 8:29

Tak se nám podařilo najít jeden síťový problém, opravená verze je již 9.34.1 k dispozici ke stažení.
Máme v zásobě ještě dvě úpravy, které by měli datovou náročnost ještě více minimalizovat. Díky

12.6.2023 v 6:25

Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že tentokrát už se problém opravdu podařilo vyřešit. Na 50km trase si apka vzala 3,5MB dat. Na té samé trase zpět opět to samé. Nevím kolik by to mělo být, ale spotřeba dat 7MB/100km už je podle mne v pořádku. Tak snad to minimálně takhle vydrží. Pokud by se to ale po dalších dvou úpravách podařilo ještě zmenšit, bude to úplně super. Díky

Nový dotaz

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)

Nadměrná spotřeba dat při navigaci + sekání navigace

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)