Standa Komínek
6.6.2022 v 23:13
Vypadá to, že ve verzi 9.17.1 došlo ke zlepšení. Poměr MB/km už není 1/3 ale cca 1/10. Není to sice ještě úplně to co dříve, ale alespoň něco... :-)
Je vlastně nějaká představa kolik by tento poměr měl zhruba být při navigování s dopravními informacemi?
Jozko Mrkvicka
11.6.2022 v 21:12
Mam 9.18.0, navigaciu pouzivam v offline rezime - vypnute data s turistickou mapou bez dopravy. Navigacia bezi bez problemov, nezasekava sa, TTS funguje OK.
Martin Sixta
11.6.2022 v 21:42
Přidávám se k ostatním diskutujícím. Mám telefon Huawei P40 Lite a dnes jsem zkoušel cestu z práce, cca 45km a aplikace si vzala 13,64MB dat. Navíc se mi objevil za cestu 4x výpadek navigace, kurzor zšedl, zmizela aktuální rychlost a objevilo se hlášení : Čekám na signál GPS. Mám verzi 9.17.1 Dále je zajímavé, že k výpadku signálu dochází pouze při navigaci. Pokud používám stopaře, toto se nestává. Kdysi jsem se na to ptal tvůrců a bylo mi sděleno, že je to absencí služeb Google Play, ale to by podle mě mapy nefungovaly vůbec. Stejný problémje i na telefonu Huawei P40 Pro.
Jakub Faifer
• tým Mapy.cz
reagoval na příspěvek
od Martin Sixta
16.6.2022 v 18:42
Do další verze ještě více rozvolníme pravidla na přesnost GPS, mělo by to pomoci..
Standa Komínek
reagoval na příspěvek
od Standa Komínek
29.6.2022 v 21:53
Tak jsem to asi zakřiknul... Verze 9.18.0 dnes po 17km navigace sežrala 17MB dat, dál jsem ji raději vypnul...
Problém nebude zřejmě opravdu ani doprava, ani navigace jako taková, ale to, že se mapy nejspíše tahají online, viz toto vlákno: https://napoveda.seznam.cz/forum/threads/167126/1
Jiří Kubík
8.7.2022 v 10:59
Verze 9.19.0 na Andoridu 10 a pořád stejný problém - stažené aktuální offline mapy a přesto stahuje až cca 1 MB na 1 km jízdy. Je to fakt škoda, kdyby tohle fungovalo, můžu se na ostatní mapové aplikace vykašlat. Líbí se mi i nové funkce (rychlostní kamery, hlášení problémů...) a hlasová navigace je zdaleka nejlepší.
Jakub Faifer
• tým Mapy.cz
20.7.2022 v 10:38
Stále to testujeme, dostáváme se na 3MB za 50km.. Spotřeba dat se zdá nebude přímo souviset s navigací, ale jinými úkony v aplikaci..
Luděk Belán
reagoval na příspěvek
od Jakub Faifer
3.8.2022 v 11:16
Promiňte, ale vy nemáte debug verzi s logováním, kde byste viděli, co stahujete (dle diskuse většinou zbytečně)? Vaše formulace typu "zdá se" nesvědčí moc o tom, že se vyznáte ve vlastní aplikaci.
mě se mapy sekají také je to poznat i třeba v moje mapy při scorollu tras - dělá mi to ale pouze telefon s verzí Androidu 9 na ostatních zař. kde mám And 11 je vše OK ...jinak ten problém vypadá stejně jako v předchozích popisech - veliká pauza mezi slovy a mapy se často zaseknou TLF jsem i mazal 8mi jádro 4GB int paměť v předchozí verzi vše OK cca 30 dní zpět
Petr HOFMANN
29.8.2022 v 9:24
Zdravím, nejezdím moc a když tak bez navigace. Trasu si vždy nejdříve "nastuduju" na googlu apod. a podle navigace dojíždím vždy jen poslední km do cíle, nějaký střed města, předem nalezené místo kam potřebuji apod. Mám iPhone, Mapy.cz stažené offline (danou část území, zemi, apod.) DATA VYPNUTÁ a navigace funguje perfektně, čistě. Naposledy jsem tedy jezdil v Tatrách mezi PL a SK, cca 50 km tam a 50km zpět po těch kotěhůlkách a offline navigace bez dat fungovala na jedničku. Už nepoužívám ani zaplacený Dynavix, ani Sygic, jen offline mapy.cz bez dat.
Standa Komínek
reagoval na příspěvek
od Petr HOFMANN
29.8.2022 v 12:30
Jo, tak zrovna v zahraničí offline stačí. Ale pro ČR je při online navigaci přidaná hodnota aktuální doprava (mapy samozřejmě stažené offline). A s tím je právě ten problém...
Jiří H
10.10.2022 v 12:52
Tak musím říct že spotřeba dat je opravdu hodně vysoká. Teď jsem zkoušel trasu, dohromady asi 205km z velký části po okreskách a spotřeba 226 MB!
U předplacenky, kterou jsem si teď pořídil do navigačního telefonu, který používám na motorce, mám balíček 1GB a myslel jsem, že to bude v pohodě na těch pár výletu v měsíci stačit. Nebude.
Offline mapy samozřejmě mám, hlasovou navigaci mám vyplou, dopravní info v ČR (kvůli provozu i uzavírkám) je potřeba čím dál víc...
Proto se ani nedivím, že se mě před tím tolik vybíjel hlavní telefon, když jsem z něj brával data přes Wi-Fi hotspot.
Těch cca 1 MB na 1km je opravdu hodně. To i Waze, které mapy offline nemá bere o dost míň.
Nevím ale přijde mě že to snad stahuje data pro celou republiku?
Škoda té spotřeby dat, jinak je to parádní mapová/navigační aplikace.
Zdeněk Kunzl
12.11.2022 v 19:14
Mám obdobný problém. Od cca 5/2022 se postupně výrazně zvyšovala spotřeba dat pro navigaci. Začínalo to na hodnotě cca 16 MB/100 km a nyní na počátku 11/2022 je to už cca 78 MB/100 km.
Pro srovnání, v r. 2021 to bylo cca 12 MB/100 km.
Počítáno podle nutnosti nákupu dat do předplacené karty v mobilu používaném výhradně pro navigaci v autě.
Mrzí mne to, neb Mapy.cz využívám zcela přednostně v ČR (mimo republiku už to nedává smysl vzhledem k dopravním informacím)
Jiří Kubík
23.12.2022 v 9:36
Můžeme poprosit o update? Pracuje se na tom? Od založení vlákna máme rok a půl a problém se spíš zhoršuje. Teď ve verzi 9.26.0 mám spotřebu dat snad 1 MB/km.
Jakub Faifer
• tým Mapy.cz
9.1.2023 v 13:26
Dobrý den, interně se tomu stále věnujeme, máme v aplikaci vlastní měření, ale je zatím se jeví jako velmi obtížné obsáhnout celou síťovou komunikaci. Na testovacích trasách se nám nedaří dostat na takováto čísla, která zde uvádíte. Navíc úplně nevěříme ani měřákům spotřeby v Androidu, protože ty mají podobný problém, obsáhnout celou komunikaci. Je to bohužel komplikované téma.
Standa Komínek
reagoval na příspěvek
od Jakub Faifer
11.1.2023 v 15:52
Pokud vám to při testování pomůže, tak když jsem teď zkoušel autonavigaci s vypnutým displejem (rozsvícení jen občas na pár sekund pro kontrolu), tak na 160km trase s dopravou byla spotřeba dat cca 18MB, což už by bylo asi celkem ok. Hlasové pokyny jsem měl zapnuté, takže hlasem vysoká spotřeba dat určitě nebude. Verze aplikace 9.27.2. Android 9.
zxc
reagoval na příspěvek
od Jakub Faifer
12.1.2023 v 8:24
teda podle vás měřák spotřeby v androidu ukazuje víc než aplikace reálně spotřebuje? Kolik by podle vás měla aplikace spotřebovávat dat, na km/na hodinu jízdy? Můžete dát ten vlastní přehled spotřebovaných dat i pro uživatele, abyste mohli získat přehled vlastního měření i od uživatelů?
Luděk Belán
reagoval na příspěvek
od Standa Komínek
12.1.2023 v 16:24
No tak to spolu s výše zmíněným občasným sekáním při zobrazování zdá se znamená, že se dopravní informace stahují i opakovaně při samotném zobrazování, resp. při přesunu do dosud nenačteného výseku, tedy že se již jednou načtené dopravní informace nekešují a neaktualizují se jen občas na pozadí. Předpokládám, že u dopravních dat si aplikace navigace periodicky jako klient zjišťuje, zda v dané oblasti není něco nového - ideální pro snížení spotřeby stahovaných dat je pak jen zkontrolovat krátké číslo aktuální verze dopravních dat v oblasti (stačí 4 až 8 bajtů) a teprve při jeho změně samotná dopravní data stahovat.
Ale předpokládám, že to všechno programátoři seznamu znají.
Standa Komínek
14.1.2023 v 21:03
Dopravní informace za to podle mne nemohou. Spíš to vypadá, že zobrazení mapy se tahá online a nikoliv z offline map... Dnes jsem zkusil trasu 70km s vypnutým displejem a jen poslouchal hlasové pokyny - spotřeba dat včetně dopravy 3,5MB. To je podle mne naprosto ok. Na tu samou cestu zpět jsem nechal displej zapnutý. Když ale po 5km byla spotřeba dat skoro 5MB, tak jsem displej zase vypnul... S vypnutým displejem už to bylo opět v pohodě a spotřeba dat nijak dál extrémně nerostla... Třeba tenhle poznatek vývojářům pomůže. Verze aplikace 9.28.0, android 9.
Jakub Faifer
• tým Mapy.cz
reagoval na příspěvek
od Standa Komínek
28.1.2023 v 19:51
A co máte staženo za offline mapy? Celou ČR, případně Sasko? protože při jízdě na Ústí se někde hodně v dálce může načítat kus online Německé mapy..