Ircdodko
reagoval na příspěvek
od Pepik Voda
6.12.2024 v 0:01
Pozri si video https://www.youtube.com/watch?v=q59kIyirKzM ako mapovať v OSM a skús to opraviť.
Helena Nyklova
7.12.2024 v 10:30
Dobrý den, Mapy.cz Premium pravděpodobně vyzkouším, ale ještě bych chtěla poprosit o dvě odpovědi:
1. Používám mapy na několika zařízeních- telefon, tablet, několik počítačů, tak bych si chtěla ověřit, jestli prémiové funkce nebudou omezeny jen
Na jeden telefon například.
2. Při čtení předchozích dotazů mi není jasné: když nebudu mít premium (třeba dětem se mi nechce každému platit), tak je možné při přesunu z jedné země do druhé jednu smazat a nahrát jinou? Než ohledu na to, kdy byla stažena předchozí? Že by před dovolenou holt museli smazat místní mapy a nahrát jiné a po návratu mohli nahrát české znova?
Díky! Mapy.cz doporučuju všem svým známým, tak budu ráda, když budou dál fungovat dobře.
Jan Buriánek
reagoval na příspěvek
od Helena Nyklova
7.12.2024 v 12:35
1) zaplacení premia se zapíše do vašeho úctu, tzn. budete mít premium všude, kde se přihlásíte. U ikonky vaší profilové fotky pak budete mít přidanou zelenou korunku. Účet je daný vaším emailem, jako jménem při přihlašování.
2) nikde o takovém omezení nepadla ani zmínka, takže předpokládám, že ano, můžete mapy neomezeně stahovat. Tedy když smažete ČR, můžete okamžitě nahrát jinou zemi, protože v danou chvili po smazaní žádnou nemáte... A pak zpět to samé. Smažete danou zemi a můžete nahrát jinou, třeba zase ČR.
K tomu doplním, že zdaleka nebudete sama, kdo to takto bude dělat. Povede to k výrazně většímu zatíženi serveru Mapy.cz, což asi ani v týmu Mapy.cz zatím netuší, jak moc to bude. Je možné, že to v budoucnu omezí přesně v duchu vašeho dotazu. Doufejme tedy, že ne.
Lm 386
reagoval na příspěvek
od Helena Nyklova
7.12.2024 v 14:43
Anebo až pojedeš na dovču tak si do ( několika přístrojů ) telefonu nahraješ Česko, tatínkovi Slovensko, dcerušce Maďarsko, synáčkovi Chorvatsko a už jste u moře :-D
Oldrich Novak
9.12.2024 v 15:59
Dobrý den, tvrdě jsem se srazil s Mapy.cz Premium. Zadal jsem platbu, podle kroků jak mne sw vede. A nic se nestalo, obrazovka s mapou je stále stejná. Po reklamaci na Mapy.cz mi přišla odpověď: "Všechno je v pořádku, částku vám strhneme až po uplynutí týdne". Funkcionalita sw je ale stále ta základní a v levém horním rohu září zelené "Přejít na Prémium".
Jan Buriánek
reagoval na příspěvek
od Oldrich Novak
9.12.2024 v 17:39
Napadá mě: jste přihlášený pod stejným účtem, pod kterým jste to zaplatil?
Když se přihlásíte pod daným účtem na web v PC, máte nebo nemáte korunku premia u své ikony?
Pozor i pro ostatní - neplést účty:
Google je účet pro mobil, třeba aby šlo Google Play a šli instalovat a platit aplikace.
V aplikaci Mapy.cz ale musíte být přihlášeni pod účtem, který je pro Seznam - stejný jako přihlášení na i váš email u Seznamu.
Když provádíte platbu za Mapy.cz, je potřeba být předem správně přihlášený v aplikaci Mapy.cz k účtu, pro který to chcete zaplatit!
Asi je možná kombinace, že máte u Seznamu účet vytvořený s jiným emailem, než u Seznamu, třeba právě s tím Googlem (@gmail.com). To je ale všechno dost problematické.
Jakub Faifer
• tým Mapy.cz
reagoval na příspěvek
od Oldrich Novak
9.12.2024 v 18:42
Dobrý den, pravděpodobně platba neproběhla. Tím, že máme 7 denní zkušební dobu, tak se při objednání pouze ověří karta částkou 0,- a peníze se strhnou až za 7 dní. Měl by vám z Google Play přijít email o objednávce.
U vás zřejmě neproběhl celý proces platby, který je kompletně mimo aplikaci Mapy.cz.
Tady je podrobný návod: https://napoveda.seznam.cz/cz/mapy/pred-zakoupenim-predplatneho/jak-si-koupim/
Honza Vošahlík
9.12.2024 v 19:00
Ještě jednou se vrátím ke "komunikační strategii" Map ohledně předplatného a pak jdu od toho. Co s tím taky jiného...
Přečetl jsem si blogový příspěvek "Nová placená verze Mapy.cz: Jak zajistit kvalitu bez reklam?"
https://blog.seznam.cz/2024/12/nova-placena-verze-mapy-cz-jak-zajistit-kvalitu-bez-reklam/
Píše se tam: "...dlouho jsme zvažovali všechny možnosti, abychom neovlivnili vaši spokojenost. Jednou cestou bylo financování vývoje z B2B spolupráce, tedy získávat prostředky od firemních inzerentů. Tento model by ale vyžadoval výrazné navýšení reklamy. Aplikace by najednou dostala výrazné reklamní bannery a oznámení. Takovou aplikaci bychom nechtěli používat ani my sami :)
Proto jsme zvolili cestu přímého financování – tedy nízké podpory od většího počtu uživatelů. Tento model doplníme zachováním nerušivé komerční spolupráce, kterou u nás vídáte už teď – třeba když vám aplikace nabídne možnost rezervovat si ubytování, které si prohlížíte."
Hmm... říkáte neovlivnilo spokojenost. Inu, nepovedlo se.
1) pro mě za mě, aplikace Map klidně mohla začít být placená celá pro všechny. Ale s nějakým symbolickým poplatkem do 50,- / rok by Seznam imho vybral mnohem mnohem víc a většina lidí by to za ty léta pochopila...
Z nuly na 250,- (byť za rok) mi alespoň opticky pro značné množství uživatelů nepřijde jako "nízká podpora", kterou zvládnete nalákat větší množství nadšených předplatitelů.
2) osobně bych klidně ve verzi zdarma skousnul i víc smysluplné reklamy (obchody s potravinami, restaurace, benzinky,...), ať už v samotné mapě formou POI, nebo holt na nějakém občasně vyskakujícím banneru. Pochopil bych to jako nutnou daň za používání a rozvoj. A asi by mi to vadilo míň (případně i bylo k užitku), než mít od teď stále přímo v mapě tlačítko odkazující na Premium, otravné Premium bannery v menu a ořezané funkce.
Nicméně Mapy tvrdí, že aplikaci s reklamou vlastně nechci a sami by jí nechtěli používat. Není to spíš tak, že tu "užitečnou" reklamu je náročnější a nákladnější sjednat? Nevím.
3) třetí pojetí, které mě takhle z fleku napadá a přišlo by mi zdaleka nejlepší a nejtransparentnější, je předstoupit před uživatele a říct něco ve stylu:
"Už v XY let děláme na mapách, které užíváte "zdarma". V týmu máme tolik a tolik lidí, roční náklady na mapy jsou tolik a tolik, reklamou vyděláme tolik a tolik procent potřebných na provoz. Na rok 25 pro vás máme připravené skvělé funkce X, na rok 26 pro vás máme připravené skvělé funkce Y... ale teď už potřebujeme vaší pomoc a podporu, jinak bude vývoj pomalejší (nebo nebude vůbec). Aplikaci můžete bez omezení nadále používat zcela zdarma tak, jak jste zvyklí. Momentálně sice nemáme vlastně nic moc nového, ale zvažte prosím podporu formou vstupu do programu Premium, kam budeme od nynějška přidávat veškerá budoucí vylepšení. Pokud vstoupíte do programu Premium během prvního půl roku, zajistíte si trvale nižší cenu předplatného. Jo a slibujeme, že s vámi budeme mnohem ochotněji řešit vaše podněty a trpělivě do zblbnutí vysvětlovat, proč je realizujeme nejdřív za deset let nebo vůbec." ... například. Samozřejmě v nějaké úhlednější dojemné formě.
Všechny zmíněné přístupy by samozřejmě vyžadovaly nějakou povedenou dlouhodobou masírovací kampaň a dobrou rychlou pozitivní komunikaci, což je něco, co se podle mě nepovedlo a nedaří dlouhodobě. Ukázkový příklad je například tohle fórum a Facebook.
Místo toho jsme prostě zdarma získali aplikaci, už dávno zatíženou reklamou, s osekaným obsahem, tvořeným z podstatné části z našich komunitních dat, a za současné čím dál větší touhy Map po tom, abychom jejich službu plnili svými daty zdarma ještě víc - a pak si za ně ve finále ještě zaplatili.
Sliby plánovaného rozvoje jsou bohužel velmi vágní a podle mě nijak extra lákavé (lepší plánování trasy pro kola, přehlednější práce s uloženými místy v Moje Mapy, aplikace pro hodinky). Nic konkrétního. Přímou konkurenci (u nás) nemáte vlastně žádnou, z hlediska nějakého konkurenčního boje mi tajení nasazování novinek nedává prakticky žádný smysl... takže se lze domnívat, že buď postě bohužel komunikujete divně, nebo opravdu nic moc v rukávu nemáte. A podle minulosti lze soudit, že s tempem nasazovaných novinek výše zmíněný seznam asi vydá na pár let... Nevím no, fakt žádné nadšení.
Takže vzhůru za cestovatelským dobrodružstvím shánění první wifi zdarma na území cizího státu pro stahování tamních offline map. To bude větší pecka, než Vánoční hra :-D
Pokud někdo máte v telefonu stažené mapy více států, pravděpodobně tam zůstanou a pravděpodobně se nebude aktualizovat ani jedna (?).
POZOR. Když skočíte Mapám na špek a jednu z nich zvolíte tlačítkem Vybrat, nebude to tak, že byste si vybrali, která mapa se vám bude do budoucna aktualizovat a ty ostatní zůstanou stažené, ale bez aktualizace. Ty ostatní se prostě tímto krokem smažou...
Díky za nechtěný "dárek" a krásné nadcházející svátky! :-)
ps: drobně potěšila podpora na chod OSM, i když co to vlastně znamená
Jan Buriánek
reagoval na příspěvek
od Honza Vošahlík
9.12.2024 v 20:08
😎
1) do 50,- Kč se dnes nevejde ani dýško v restauraci... Kdo nemůže/nechce dát 250,- nedá ani 50,-
Při 50,- by museli nalákat víc jak 5x tolik uživatelů, aby vybrali více. A to určitě nehrozí.
edit: jak píše výše pan Faifer: "...celý proces platby, který je kompletně mimo aplikaci Mapy.cz" -- to jistě nebude zadarmo, a při 50,-Kč výběru, by taky na Mapy.cz nemuselo nic zbýt...
2) reklamu žádnou, ani omylem!!! Stupidita dnešní doby, postavená na reklamě, je už do nebe volající.
Stejně jako ten banner na mapě, trvale otravující příležitostné uživatele = neplatící. Jsou vyloženě "nadšeni".
3) sice by mě taky zajímalo, kolik lidí se přihlásí k odběru a kolik se vybere, ale to se prostě nedozvíme. Podnikání se dělá za účelem zisku, a do zisků podnikatele nikomu nic není.
"povedenou dlouhodobou masírovací kampaň" - jen to ne. Zase jen další reklama, viz bod 2)
Ale jinak souhlas třeba s odstavcem "Sliby plánovaného rozvoje ..". Taky bych byl rád, kdyby se to začalo hýbat vpřed. Ale sám programuju a vidím, co je s tím práce.........
Doufejme tedy, že až se v týmu Mapy oklepou od fušky zavedení premia, vrhnou zase zpět všechny síly na vylepšování :) 👍
Čím víc zajímavých funkcí bude jen v premiu, tím víc se přidá uživatelů.
Jan Buriánek
9.12.2024 v 20:20
Ještě k tomu přidám, že by bylo dobré, kdyby se náměty/požadavky prémiových uživatelů (tedy požadavky týkající se funkcí v premiu), brali více na zřetel. Např. požadavek navýšení limitu znaků u poznámky je změna jednoho byte (bajtu) v programu (dvojka na pětku v čísle 2000 na 5000). A že by tam pak lidé mohli zabrat více prostoru na disku? Kolik to bude stát nákladově? Nespočítatelné zanedbatelné minimum, nad 2000 znaků využije jen pár nadšenců. Proč jim tedy bránit? Je k tomu nějaký důvod? Povězte nám ho. Nám prémiovým uživatelům.
Zatím co navýšení spotřeby jen energie na provoz serveru s offline podklady kvůli přenahrávaní map podle toho, kam neprémium uživatelé zrovna pojedou, to už se jistě projeví.
Martin .
10.12.2024 v 11:24
Rád bych si mapy předplatil, ale ukazuje mi to jen 18.99 USD na rok... jde to nějak přehodit na 250kč?
Matic K.
reagoval na příspěvek
od Martin .
10.12.2024 v 21:18
It seems that outside of Czechia, we got it worse -- it shows me 18.99 EUR per year, which is almost double the amount of 250 CZK!!!
Pavla Bartošíková
reagoval na příspěvek
od Martin .
10.12.2024 v 21:57
Hezký den, máte ve svém Google Play (nebo App Store) oblast CZ? Prodej probíhá přes tyto obchody s aplikacemi, abyste viděl cenu v Kč, bude potřeba mít nastavené Česko. Případně dejte vědět na mail mobilni@mapy.cz. Díky, Pavla za Mapy.cz
Jozko Mrkvicka
14.12.2024 v 13:13
Nemam problem zaplatit rocne predplatne 10 EUR. To ale appka musi bezvadne fungovat. A tu mam platit za nieco, co som mal doteraz zadarmo a to bez vylepsenia ? Keby ste aspon odstranili chybu trvajucu 3 roky, ked sa v AndroidAuto odmlci hlasova navigacia a to tak, ze ked mi niekto zavola, on mna pocuje, ja jeho nie ! Alebo ma aplikacia naviguje do ciela, no skonci na brehu rieky, pretoze ciel je dosiahnutelny z druhej strany iba po polnych cestach a to bez toho, aby navigacia upozornila, ze ciel sa po asfalte neda dosiahnut. Aby som sa k nemu dostal, bola by to zachadzka dalsich minimalne 50 km !
Za toto Premium nezaplatim ani nahodou a na mapy.cz sa vybodnem, existuju aj ine riesenia, tiez na baze OSM, dokonca aj s turistickymi a cyklo trasami. Nie ste jedini.
Jaromír Kopecký
reagoval na příspěvek
od Honza Vošahlík
15.12.2024 v 13:47
S tímto názorem souhlasím.
I believe one of the features that should be available to Premium users (if not Free users as well) is the option for more FREQUENT OFFLINE MAP UPDATES in Mobile Mapy. Currently, updates occur every 2-4 months, which is disappointing to say the least. There are many changes, corrections, and additions to the road, building, and other infrastructure in OSM every day, so it’s quite frustrating not to see these updates reflected in Mapy for months!
For example, the last update was on September 18th, which is more than 3 months ago. The OSM map data available in Mobile Mapy since the update on September 18th is still from August 11th, making it over 4 months old by now! Can we please have at least monthly updates??
Web Mapy is much better in this regard, as the raster is updated more frequently. Why not Mobile Mapy as well?
Previously, one of the reasons given by the Mapy team was that they didn’t want to trouble users with too frequent updates. Come on. Could you not simply program the app to allow users to use the current map without updating if they don’t want to? You could just add a red badge to notify users of an available map update but let them continue using the maps without updating if they prefer. This way, frequent updates wouldn’t be an inconvenience for those who don’t want them but allow "power" users to keep their maps up-to-date!