Martinkarasek
18.10.2024 v 17:26
Mám rád mapy.cz a představuju si kolik práce je za výrobou takto funkční aplikace a za jejím krmení daty. I když jejich zdroje jsou často bezplatné. Co mě ale zarazilo je, že prémiové mapy.cz měly být něco navic proti stávajícím bezplatným a zatím jediná zveřejněna prémiova funkce, vznikla vykradením bezplatné verze. Navic to je funkce, která měla potenciál šetřit provozovateli zdroje, když se mapa může na telefonu při každém pohybu aktualizovat bez sahání na server. Možná byla tahle funkce zvolena kvůli řidičům dálkové přepravy, kteří využívají mapy pro výdělečnou činnost a tak dává smysl aby za funkci co je živí taky platili.
No uvidíme, Jestli omezení zůstane podle států, protože by to bylo dost výrazněji omezující pro obyvatele příhraničních regionů a taky pro turisty na většině českých hor.
Ja si mapy.cz téměř urcite nepředplatím, protože i když je využívám jako jedinou navigaci, využiju je tak jednou za měsíc. Jinak si je občas zapnu jen tak a představuju si, že zapnutá aplikace za jízdy, Posílá nějaká užitečná data, třeba o tom, že někde stojím v koloně, nebo že uz to naopak jede.
Jan Buriánek
18.10.2024 v 17:39
Ach jo. To jste tomu dali.
Už jsem to probíral se známými a nechápou to. Otázky typu ...tak jak to teda bude? Budu mít v zahraničí mapy nebo ne?... Když se mi podaří jim to objasnit, jaký je vlastně rozdíl mezi offline a online mapami, a pochopí změnu, konstatují obecně: ať s tím jdou do pr....
Za mě tedy: tady v tom vlákně píšeme, jak chceme prémiové mapy. Ano, prémiové, tedy s výhodami. Tedy že přidáte nějaké užitečné funkce, zavedete premium a uvolníte ty funkce jen do něj. Toto co jste ale oznámili, není přechod na prémiovou verzi, ale zatím jen očesání pro neplatící. Ty výhody pro prémium jsou stále jen mlhavé, bude prý kde co, ale co konkrétně?
Z určitého úhlu pohledu se to dá pochopit. Prostě Mapy.cz tak, jak jsou, jsou dlouhodobě "nadstandardní premium" zcela zdarma. Takže ano, bylo-li by to od začátku, když jste zavedli mapy celého světa, pak ano. Možnost offline jako jedna z prémiových možností. Ale jedna z více.
Abych jen nekritizoval, zkusím nastínit svou představu prémia.
Jak pěkně vystihla paní Sobotková zde https://napoveda.seznam.cz/forum/threads/158889/1 (příspěvek 2.10.2024 v 20:01), mapy používají z větší části starší lidé. Nevím, jaké máte vy statistiky, ale myslím si to samé. Tedy: uděláte třeba v dohledné době úpravu pro větší písmo (texty v mapových podkladech), po kterém se v odkazovaném vlákně už taky řadu let volá? To by mohlo být premium.
Další prémiová funkce by mohla být možnost zkrátit zapomenuté vypnutí stopaře, po čemž se zde také volá a nic. Máte jiné priority.
Pan Jakub nyní zde píše, to mě potěšilo, že se zase chcete více věnovat outdoru. Ale to už tu bylo, pamatuju doby "Batůžku" před "Moje mapy" a ten byl pro outdor. V té době například šlo kombinovat různé typy routování v jednom plánu. Nyní je to prý obrovský problém, jak se zde také někde píše. A možná, dáli Bůh, to zase někdy půjde.
Tak opět, zaveďte takovou možnost a dejte ji do prémia. Většina lidí to nepotřebuje, kamioňáci a rozvozci pizzy těm to bude šumák, nějaká kombinace třeba pěšky a na loďce, a lidé, plánující si svůj volný čas (opět spíš starší než mladší), se zamyslí ...to bych ocenil, stačí začít platit prémium.
To samé je možnost plánování třeba jen kousku úseku mimo cesty (offroad). Prostě přejdeme s partou přes potok, kde není cesta. To by uvítali organizátoři turistiky. Také se po tom zde již dlouho volá, a nic. Zase by to bylo možné jako prémium. Opět kamioňáci a rozvozci pizzy to nepotřebují. Zde by ovšem bylo potřeba, aby sdílející odkaz (vytvořený premium organizátorem) šel otevřít i v ne-premium, třeba jen bez možnosti dalších úprav.
A našlo by se mnoho dalších vychytávek. Třeba za ty 3 uvedené vylepšení (větší písmo, ořez stopaře, offroad), bude-li to v premiu, už mi stojí za to začít platit. Stačilo by mi, pro začátek, i jen to větší písmo...
Další nápad pro prémium, to už se zde také řeší mnoho let: potřebuju se pohybovat u hranic. Potřebuju stáhnout mapy oblastí sousedících s tou hranicí, nepotřebuju celý stát. To se taky do dneška nevyřešilo. Najít, který region to v daném státě je, je nadlidský úkol. Že to jde pak přidržením zobrazit, když už to pracně najdete??
To stažení offline map byste alespoň nemuseli omezit tak striktně, protože zrovna v příhraničí vás budou doslova proklínat. Povolit alespoň dva státy. Nebo jeden stát + jeho příhraniční oblasti, což by řešilo i trojmezí. Muselo by se to ovšem naprogramovat, a dokonce v takovém případě i pro ne-premium uživatele, aby to dávalo smysl.
Omlouvám se za delší text. Ale myslím, že hodně lidí bude naštvaných, slušně řečeno. A nebavíme se o jednotkách, ale o kolika vlastně? Máte, pokud se nepletu, několik miliónů uživatelů. I kdyby to bylo jen 1%, tak jsou to desítky tisíc lidí.
Myslíte, že kvůli možnosti stažení více států začnou platit? Těžko. Prostě si přes wifi zdarma (předem doma nebo na hotelu apod.) stáhnou daný stát místo třeba výchozí ČR. A pak zase zpět.
Ale třeba se mýlím. Vidím to z pohledu outdoor aktivit. Možná třeba kamioňáci, jezdící běžně přes několik států, začnou platit hned.
-------
Edit: než jsem to dopsal a zveřejnil, tak už mě předběhl jiný uživatel, který celý ten můj text jen potvrzuje.
cestovatel32
18.10.2024 v 19:34
Zpoplatnění chválím, uživatelé si tak můžou zvolit jestli budou platit měsíčně a podpoří tak vývojáře nebo budou přispívat úpravami map. Konkurenční aplikace jsou zpoplatněny dávno a kvalitou přitom zaostávají. Windy je zpoplatněna taky a přitom je to taky super aplikace jako mapy.cz.
Jan Buriánek
reagoval na příspěvek
od cestovatel32
18.10.2024 v 20:02
Souhlasím. Ve svém předchozím dlouhém příspěvku obecně kritizuju. Ale nevešlo se mi tam, že také asi začnu platit, prostě z principu, jak píšete. Kolik nás takových ale bude?
cestovatel32
18.10.2024 v 20:10
Platících uživatelů mají jiné aplikace tolik, kolik potřebují na další rozvoj. Tak je to i s Windy, která se stále rozvíjí.
Václav Veselý
19.10.2024 v 12:39
Nemám nic proti placení za něco co mi slouží a mapy.cz mi slouží. Mám staženou v tlf. mapu ČR + pohraniční regiony okolních států. Měl bych tedy platit. OK, ale co mi mapy.cz nabízí víc než papírová mapa ? Před dvěmi nebo třemi lety jsem používal funkci "veřejná doprava" (v online) a na Šumavě fungovala bez problémů, navíc každý spoj dokázala zobrazit na mapě. Loni již nezobrazovala a letos dokonce některé spoje úplně chybí, pana Jakuba jsem na to upozornil. V podstatě mne odbyl že to Němci neměli v souboru a tak ho to nezajímá.
Také sliboval že veřejná doprava bude i v offline verzi, zatím není, ale to by musela být kompletní aby to mělo smysl.
Plánování cesty volným terénem mi chybí.
Nevím s čím mapy.cz přijdou, ale doufám že to bude lepší, nikoli horší.
Lm 386
19.10.2024 v 14:53
Jak to bude s tím prémiovým účtem - předpokládám, že to bude na přihlášení, ale co když mám jeden účet a doma dvě zařízení na mapy cz?
Nechci tady držgrešlit, ale hezké by bylo kdyby byl prémiový účet třeba na jméno ( alespoň pro dvě zařízení ) - když má být prý ta platba na jeden rok používání.
Chtěli jste námět, tak ho tady máte.
Jan Buriánek
20.10.2024 v 8:53
😥Ještě jednou - ach jo. Moji známí vědí, že s mapama pracuju hodně, tak chodí za mnou, co to má znamenat. Jak se jim aktualizuje aplikace, tak se dozvědí o prémiu v budoucí verzi.
Nemohu zde puplikovat, co slýchávám, jednak by to často nebylo slušné a zase by to bylo neskutečně dlouhé.
Co z toho ale vylézá je, že většinu lidí trkne, že to bude problém v příhraničí. Přesně jak zde psal nejen pan Martinkarasek, cituji: ...protože by to bylo dost výrazněji omezující pro obyvatele příhraničních regionů a taky PRO TURISTY NA VĚTŠINĚ ČESKÝCH HOR!
❗Návrh: ať k tomu někdo na pár dní zasedne, a udělá soupis příhraničních oblastí ke každému státu. No a do aplikace k možnosti stažení jednoho státu přidejte ještě jasnou volbu: stáhnout i sousední příhraniční oblasti.
A je vyřešeno.
Koukněte třeba jen do Alp, na hranici mezi Německem a Rakouskem. Když tam pojedete na turistiku. Co si stáhnete? Německo, nebo Rakousko? A že v Alpách místy nebude signál pro online je asi očekávající.
Víte, jak moc lidí chodí turistiku podle vašich map? Mnoho z nich třeba jen o dovolených, tedy párkrát do roka.
Přece jen zmíním jednu hlášku, jak pravil jeden známí: ...a proč budu kvůli tomu platit Mapy.cz. To se na ně ..., a najdu jinou apku s offline, v zahraničí jsou ty data stejně všechny stejný, z OSM.
Matic K.
21.10.2024 v 11:38
@Jan Burianek: regarding your comment about Mapy being used mostly by old people – well, I'd argue that's not even remotely true. More like the opposite – as you know that older generations are more averse to technology and apps like this than younger generations, so your comment doesn't really make sense in that regard. :) Obviously, Mapy is used by a vast range of people, both young and old. I've been recommending it to many friends and acquaintances (young and old) who use it regularly and I keep seeing more and more new people using it. I do agree, though, that Mapy should add some sort of bigger font option for older generations.
Regarding outdoor improvements, there's still A LOT of room for improvement:
- You can add TERRAIN PROFILE to your list, as I already mentioned a few times on this forum. It's one of the main things still missing. Mapy definitely needs to catch up with competitive apps in terms of displaying terrain profile info when planning routes: how much % path, track (forest road), road and other types of a highway; also regarding the surface: how much % asphalt, ground, gravel etc there is on a planned route. Such information is crucial when planning hiking/biking routes.
- Also, they should improve the rendering of different FOREST ROADS according to their surface. I hope they will add some distinction to these forest roads because currently they display them in two ways: as long dash lines (— — ——) or thin white lines that may be mistaken for actual roads. The dash lines are sometimes difficult to quickly discern from regular hiking paths (– – – –) and the white lines are often ambiguous, as you don't know if these roads are paved or not, so I'm hoping they could differentiate between different surfaces of these roads.
For example, compare:
Komoot: https://www.komoot.com/plan/@46.0546833,14.3886655,15.441z?p[0][loc]=46.055752,14.386294
Vs.
Maps: https://en.mapy.cz/s/ganahazemu
Example 2:
Komoot: https://www.komoot.com/plan/@46.2873078,14.5337578,15.996z?p[0][loc]=46.287016,14.532546
vs.
Maps: https://en.mapy.cz/s/colavugetu
In the above examples the (unpaved) forest roads in Komoot are much easier to tell apart from hiking paths.
- They should also improve PATH VISIBILITY in general (I'm talking about regular paths that are not part of colored routes/relations). BETTER CONTRAST. They should make the path color slightly darker/bolder instead of light grey for a better contrast because sometimes it's difficult to see especially from lesser zoom levels. Bergfex is an excellent example of a good contrast where you can easily see any kind of paths even from lesser zoom levels.
- DIRECTION ARROWS when planning a route (especially for a round trip) should be added for easier visualization of the route. Surely Mapy currently provides numbers for each waypoint in a route planner, but it's not always that useful. With the addition of arrows to indicate the direction of a planned route would be easier to quickly see at a glance which part of the route is going up (to the destination) and which part is going back. The same goes for importing GPX routes. Mapy should also display direction arrows for imported GPX routes! Because, when you currently import a round trip gpx into Mapy, for example, you only see a red gpx route without any information whatsoever about the direction of the route!!
- They should also improve the presentation of a gpx route details when viewing it on mobile screen. You should be able to see the route on the screen and below it all the relevant data (distance, time, elevation gained etc.), rather than this info being buried in the drop-down menu which you have to open separately but then as a result you no longer see the map/route.
Just a few things I can think of from the top of my head.
If some of this needs to be a part of Premium package, then so be it. But they should make sure not to take away too many good things from the free version because it will alienate many users, I'm sure. Still hoping most of the goodies will remain free because the main "selling point" of Mapy has always been that it offered so much for free, while most other apps are charging a premium for it.
Vojtěch Michal
27.10.2024 v 11:17
Je někde definován aktivní uživatel ? 1000+ recenzí/fotek ? Omlouvám, nějak jsem nenašel ani předběžný odhad tohoto údaje. (Narozdíl od odhadu ceny)
Pavla Bartošíková
reagoval na příspěvek
od Vojtěch Michal
29.10.2024 v 9:19
Hezký den, jakmile spustíme v aplikaci nákup, rovnou plánujeme odměnit i ty, kteří do Map přispívají svým obsahem nejčastěji.
Nemohu vám slíbit, že budeme publikovat podrobný návod, jak získat Premium zdarma :) Podobně jako u Hodnocení podniků připravujeme komplexní algoritmus, který vezme v úvahu více faktorů a nebude tolik lákat ke "kobercovému náletu" na obsah. Klidný den, Pája
Ondřeje Blahopřejeme
reagoval na příspěvek
od Standa Komínek
29.10.2024 v 15:49
F UA:Mozilla/5.0 (Linux; Android 10; K) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/130.0.0.0 Safari/537.36
Ondřeje Blahopřejeme
reagoval na příspěvek
od Standa Komínek
29.10.2024 v 15:49
F UA:Mozilla/5.0 (Linux; Android 10; K) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/130.0.0.0 Safari/537.36
Luděk Belán
reagoval na příspěvek
od Jan Buriánek
29.10.2024 v 15:59
Souhlasím a jsem zděšen přístupem autorů Mapy.cz. Chápal bych existenci prémiových map, ale se zachováním stávající funkcionality u těch neplacených. A pokud už to jinak nejde, protože by jinak Mapy.cz zkrachovaly (o čemž pochybuji), nestačilo by omezit jen možnost navigace ve více zemích místo samotných offline map více zemí? A klasický model s reklamami pro free model by taky nepřicházel v úvahu?
Standa Komínek
reagoval na příspěvek
od Vojtěch Michal
30.10.2024 v 8:35
Já jen doufám, že zrovna fotky nebudou rozhodujícím kritériem. Už takhle jsou u spousty míst desítky fotek, navíc jedna jako druhá... Neříkám, že nejsou vyjímky (fotka v létě, zasněžená v zimě apod.), které smysl mají, ale přidávat stejné fotky jen abych si zvýšil "kredit" mi přijde kontraproduktivní...
Záleží samozřejmě na prioritách, ale já osobně bych to viděl zhruba takhle:
1. hlášení chyb v mapě
2. dopravní informace (omezení, uzavírky...)
3. recenze
4. fotky (vyjímka třeba tam, kde ještě žádná fotka není)
Václav Veselý
reagoval na příspěvek
od Standa Komínek
30.10.2024 v 13:02
Pane Komínku taky jsem na to zvědavý, ale moc si od toho neslibuji. Spíše se chystám vrátit na papírové mapy, bohužel. Vedou mne k tomu zkušenosti s mapami.cz. Nemám problém platit za to co používám, ale když za to platím tak chci abych se na to mohl spolehnout, bohužel o mapách.cz to říci nemohu, ale uvidíme s čím přijdou.
A k vašim bodům:
1. něco už jsem hlásil, ale ani po půl roce žádná náprava
2. uzavírky kolikrát neodpovídají zobrazení na mapách ( zákaz vjezdu mnohem dříve než má být podle map), předpokládám že mapy vycházejí s oficiálních dat, nikoli ze situace v terénu, hlásil jsem, bez reakce
3. recenze ? popravdě nevím co mám recenzovat pokud přidám fotku a není to restaurace nebo něco podobného
4. fotky ... velmi často staré a neaktuální i když jsou k místu nahrány i nové, nemám pocit že by se tomu někdo v mapách věnoval, nebo ty starší dát pod odkaz starších (není od věci podívat se jak to tam vypadalo před x lety, ale primárně potřebuji vidět současný stav), další věc je kvalita fotografií, některé jsou opravdu hrozné, mám podchyceného jednoho autora který jich nahrál přes 18500 (?), ale valná většina z nich je nekoukatelná - příliš kontrastní
Jsem opravdu zvědavý, ale mám obavu že to bude zaplaťte ale zlepšení nečekejte.
Vojtěch Michal
reagoval na příspěvek
od Pavla Bartošíková
30.10.2024 v 19:29
Děkuji moc za odpověď.
V případě omezení offline map se z logických důvodů budu snažit získat premium. Přeci jen to je hlavní důvod mít Mapy.cz. Sám příliš zimní, katastrální / panarama nevyužívám. Dopravní mapu, fotky, recenze, informace o spojích jsem ochotný v nejhorším případě ztratit :(
Offline mapy jsou alfou a omegou. Mrzelo by mě po letech přestat používat tuto službu. Letos s mapami docela černé zprávy.
Vojta M.
Tomáš Kohout
20.11.2024 v 11:56
Pokud jde o omezení offline map na území jednoho státu... nutnost mít offline mapy více států při putování v příhraničí (kde často může být pro turisty problém i se signálem pro online mapy, a putování bez mapy zvyšuje riziko) by vyřešilo méně agresivní ořezání map hranicí státu. Prostě by se dal použít ještě kousek ze zahraniční mapy.
Nicméně je to nepříjemné "vyhoršení" služby. Ne "zaplať a budeš mít něco nového a fajn navíc", ale "zaplať a nepřijdeš o to, co jsi měl doposud." Čili tak trochu výpalné. Jasně, časem lidé zapomenou, že kdysi mohli mít offline více zemí a nemuseli za to platit. Ach jo.
Tomáš Kohout
20.11.2024 v 12:08
Pokud jde o dar prémiového členství aktivním tvůrcům obsahu (recenze, fotky...), bylo by vhodné mít alespoň trochu srozumitelná, transparentní kritéria a ne "odměníme toho, kdo se nám bude líbit".
Chápu, že se chcete bránit proti filutům, co by kvůli úspoře za prémiové členství zdarma zaspamovali recenze a fotky nesmyslným obsahem, ale tady by pomohlo nějaké kvalitativní kritérium. Zčásti aplikované komunitou (+like, view -opravy chyb a nahlašování), zčásti nějakou redakční prací (monitoruje, hodnotí a vyhodnocuje někdo ručně kvalitu příspěvků uživatelů?) a možná i umělou inteligencí (ta by měla být schopná rozpoznat mizernou fotku i text, a bez problému by mělo být hodnocení "přínosných" příspěvků - např. v oblastech, kde recenze a fotky zatím chybí).
Z dlouhodobého hlediska by k hodnocení fotek mohlo příspět i zapojení více komunitních funkcí, ve stylu zaniklého Panoramia (interakce uživatelů pod fotkami v podobě komentářů, motivace k hodnocení fotek).
Tomáš Kohout
20.11.2024 v 12:13
Neobjevuje se na ikonách profilů některých uživatelů už jejich ohodnocení jako "aktivní uživatel"?
Zahledl jsem něco, co patrně nebylo dosud používaná značka "ověřený uživatel".