Fórum nápovědy

Seznam

Nadměrná spotřeba dat při navigaci + sekání navigace

Standa Komínek

28.6.2021 v 23:01

Je v pořádku, že při navigaci "rychlá s provozem" mi na cca 350km trase aplikace spotřebuje 90MB dat? Dříve si aplikace na podobně dlouhé trase vzala maximálně kolem 15MB dat, což bylo přijatelné. Používám aktuálně poslední verzi 9.5.0. a mapy mám stažené offline.
Při vypnutých datech a volbě "rychlá" se navigace po chvilce začne zasekávat a pohybuje se a mluví trhaně... Dříve i tohle naprosto v pohodě.
Je chyba jen u mne nebo je nějaký šotek v poslední verzi aplikace?

Jakub Faifer • tým Mapy.cz

30.6.2021 v 9:32

Dobrý den, jaký máte nastaven hlas navigace? Skoro to vypadá, že používáte hlas "čeština" což je modul TTS (text to speech) a nemáte ho stažený, takže se všechny hlasy vyhodnocují online = to by odpovídalo na špatném internetovém připojení během jízdy - trhání hlasu i spotřebě dat.
Zkuste se podívat do Nastavení telefonu - Jazyky a zadávání - TTS - zda máte modul stažený..

Standa Komínek reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

30.6.2021 v 12:20

Dobrý den. Hlas navigace mám "čeština - Koko". Zkusím tedy stáhnout TTS a vyzkouším, zda to bude lepší. Každopádně si ale nemyslím, že to bude tím - takhle to mám nastavené od začátku a problém se objevil až teď. Navíc převážná část té trasy byla po dálnici D1, takže tam ani navigace nemluvila, přesto data postupně naskakovala (kontrolováno průběžně přes data manager).

EDIT: Tak TTS jsem již staženo měl. Hlasem to opravdu asi nebude - dnes jsem zkoušel trasu (40km) jen se zapnutou dopravní mapou bez navigace a stejnou trasu zpět se spuštěnou navigací a spotřeba dat byla v obou případech zhruba stejná. Není možné, že by to dělala aktualizace dopravní mapy?

Standa Komínek

7.7.2021 v 12:26

Tak hlasem to není určitě - v pondělí vyzkoušeno na trase dlouhé 150km (hlas čeština-Koko) a pak 150km zpět (hlas čeština). Každá cesta zhruba stejná spotřeba dat kolem 50MB, tzn. dohromady cca 100MB/300km. Vždy zapnutá dopravní mapa.

Nemůže to být tím, že apka nějaká data odesílá? Sdílení polohy mám sice v apce vypnuté, nicméně cestou tam jsem 2x stavěl (žádné značené parkoviště, jen místo na zastavení u silnice) a během cca 5ti minut co jsem tam stál, tak v obou případech byl tento úsek v dopravní mapě tmavě červený. Na silnici byl v tu chvíli provoz minimální (za tu dobu projela tak 2 nebo 3 jiná auta).

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Standa Komínek

7.7.2021 v 12:32

V dopravní mapě - načítá se dopravní situace online, tzn. tam může být spotřebováno více dat, než když jedete nad jinou mapovou vrstvou. Data o jízdě se posílají nehledě na mapu již delší dobu, takže to by se neprojevilo aktuálně.

Děláte něco jinak než dříve? Používal jste vždy dopravní mapu? Máte v plánovači vybranou variantu "rychlá s dopravou" ?

Standa Komínek

8.7.2021 v 22:07

Všechno pořád stejné - vždy dopravní mapa a trasa "rychlá s provozem". Zkusím to tedy ještě s jinou vrstvou mapy, abych potvrdil nebo vyloučil, že to dělá aktualizace dopravní mapy. Každopádně na to, že celá offline mapa ČR má cca 950MB, tak mi aktuální spotřeba dat s dopravními informacemi přijde nepoměrně velká...

Jiří Kolařík

22.7.2021 v 11:32

Zcela souhlasím. Když navigace pracuje se staženými mapami, hlasy, měla by fungovat téměř jako offline navigace s minimální spotřebou dat. Ale mapy.cz na stejné trase běžně spotřebují víc dat než online navigace waze. Tady je něco hodně špatně, a bylo by to třeba analyzovat/řešit.

Standa Komínek

1.8.2021 v 20:53

Tak jsem zkoušel různé vrstvy map spolu s různými kombinacemi tras navigace (vždy jen po ČR, kde je dostupná i online doprava) a zjistil následující poznatky:

1) Pokud jsem vybral trasu "rychlá s provozem", tak zobrazovaná vrstva mapy na spotřebu dat žádný vliv neměla - stejně velká spotřeba dat byla jak při zobrazené dopravní mapě, tak např. při turistické. Dopravními informacemi to tedy zřejmě není.

2) Pokud jsem vybral trasu "rychlá" a vypnul data, navigace se začala po pár minurách sekat a vše bylo trhané (obraz i pokyny). Mapu ČR mám však staženou offline.

3) Pokud jsem vybral trasu "rychlá" a zapnul data, navigace fungovala normálně. Tedy až na to, že stále spotřebovávala data... Při této konfiguraci by ale aplikace měla běžet zcela offline.

Mapu ČR, kterou mám staženou od začátku offline a jen pravidelně aktualizuji, jsem nakonec i smazal a stáhl komplet znova, abych vyloučil i tuto chybu, ale v ničem to nepomohlo. Už fakt nevím, čím by to mohlo být...

Jiří Kolařík

10.8.2021 v 12:58

Mně tedy offline v Android Auto funguje bez sekání (testováno nějakých 160km), ale logicky bez traffiku /uzavírek. Když povolím data, aktuální info o dopravě a uzavírkách se dočítají, ale za cenu naprosto neúměrné spotřeby dat výslovně uvedené u aplikace mapy.cz.
Pokud srovnám třeba s Magic Earth, tak ta na info o hustotě dopravy na stejnou trasu spotřebuje zhruba desetkrát méně dat při plně srovnatelné úrovni informace. Bohužel přímá podpora pro Android Auto je tam dosud ve vývoji, jinak bych mapy.cz pro autonavigaci neměl důvod použít, a ponechal si je jen pro turistiku přímo z mobilu, kde offline fungují dobře.
Spotřeba dat u mapy.cz se víceméně neliší ať je připojená přes AA, nebo běží jen na telefonu.
Viz screenshot za srpen, mapy.cz byly online použité asi na 350km - poměr množství dat/km je šílený. Přitom vše je stažené - kdyby nebylo, s vypnutými daty by nenavigovalo dobře (to bylo těch zmíněných cca 160km).

zxc reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

30.8.2021 v 6:35

Potýkám se se stejným problémem, jako kolegové. Mohl byste dát nějaký přehled, jaká by teoreticky měla být spotřeba dat (dle ujeté vzdálenosti/času) při online navigaci a jak se na ní mohou projevit relevantní uživatelské volby?

Jiří Kolařík

30.8.2021 v 13:02

Pro srovnání doplním ještě jeden Screenshot, z konce měsíce. S online daty a navigací MagicEarth jsem během dovolené projel cca 2500km přes více států. OnLine traffik mi celkem přesně hlásil třeba zdržení front na hranicích + jednu bouračku v maďarsku, tj. zjevně fungoval. Možná ne tak detailně, ale v dostačujícím rozsahu. Spotřeba dat je ale řádově jinde, než u mapy.cz. Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Jiří Kolařík

1.9.2021 v 17:51

Dobrý den, takto to nejde srovnávat, jsou to úplně jiné aplikace, řešení je jiné. Není jasné jaký rozsah dopravy apod.

Každopádně díky za podněty, prozkoumáváme to...

zxc reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

11.9.2021 v 19:57

Tak poslední statistika: mapy.cz, trasa 41km (sobotní cesta mimo město (11.9. kolem 15:00), po cestě žádné dopravní komplikace), stažená offline mapa, vypnutá hlasová navigace - 17,65MB. Naproti tomu waze, trasa 2x cca122km (pátek (4.9. po 16:00) z Prahy do Plzně a v neděli zpět, v pátek složitá dopravní situace, kolony, časté ruční přepočty) - obě cesty dohromady 17,58MB. Při tomhle porovnání mají mapy.cz při ujetí 41km pohodové trasy stejnou spotřebu dat jako waze při ujetí 250km po trase s mnoha kolonami a uzavírkami.

David Procházka

16.9.2021 v 15:27

Mohu potvrdit že mapy cz opravdu začaly brát data i v offline módu bez ohledu na nastavení.

Vít Šindlář

17.9.2021 v 22:13

Zaznamenal jsem stejný problém. Odhadem od poloviny léta narostla spotřeba dat při navigaci tak moc, že je musím vypínat. Je to škoda, jinak mapy.cz používám rád a doufám, že se chybu podaří opravit brzy.

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Vít Šindlář

23.9.2021 v 18:49

Nasadili jsme verzi 9.9.1. zde už by měli být nějaké optimalizace na spotřebu dat. Vyzkoušejte. díky

Standa Komínek

24.9.2021 v 6:49

S verzí 9.9.1 jsem včera testoval zatím jen trasu bez provozu a s vypnutými daty (viz bod 2 v mém komentáři z 1.8.) a výsledek stále stejný - navigace trhaná a po cca čtvrt hodině se sekla úplně, že bylo třeba restartovat... Při novém spuštění ale alespoň umí navázat na vybranou trasu :-) Zkusím tedy i trasu s provozem a zapnutými daty a dám vědět. Každopádně díky za snahu najít řešení!

Standa Komínek

27.9.2021 v 21:51

Tak ve verzi 9.9.1 jsem vyzkoušel i trasu s provozem a spotřeba dat je pořád stejně vysoká. Na 120km trase spotřeba 40MB, takže stále poměr 1MB/3km.

zxc reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

3.10.2021 v 9:56

Včerejší sobotní jízda Praha-Trosky a zpět s 9.9.1 o celkové délce 170km sežrala 90MB. Jsou nějaké exaktní informace o tom, jaká by měla být spotřeba data a co se na ní jak podílí?

Tomáš Hons

19.10.2021 v 18:12

To samé, Android Auto, 5x trasa UL - PRG tam i zpět a 450 MB pryč, TTS staženo, offline mapy staženo, něco tam máte špatně, evidentně to při navigaci tahá mapu z internetu.

Jiří Kolařík reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

20.10.2021 v 14:13

To naopak takto srovnávat lze. Jde o dvě navigační aplikace, které při připojení online mají načítat události na trati a informovat o nich, případně umět i navrhnout změnu trasy, pokud to z dopravní situace vyplyne. Obě umožňují stažení offline map a měly by umožňovat i zcela offline navigaci bez dat. Takže to srovnání JE NA MÍSTĚ.
Co by mělo být nesrovnatelné, je aplikace WAZE, která mapy tahá online, hlásí zpětně hustotu provozu z jednotlivých aut, a informuje o kdejaké hovadině po cestě, nesrovnatelně podrobněji než obě zmíněné. To, že i WAZE má spotřebu dat významně menší ukazuje na to, že tým Mapy.CZ v práci s online připojením něco těžce zpackal. Nebo je to úmysl?

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Nadměrná spotřeba dat při navigaci + sekání navigace

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)