Kdy budu mít premiové mapy
Jan Poruba
2.12.2024 v 16:43
Ode dneška nelze přes web přidat poznámku k aktivitě? Ještě včera jsem ji normálně přidal a editoval. Dnes to již nelze a nelze dokonce ani editovat mé dřívější poznámky k aktivitám… Zůstala jen možnost upravit její typ, název a "dojem".
To má být jedna ze "zbrusu nových funkcí" pro majitele Premium? Pokud vím, tak přidávání poznámky tu bylo dávno a vy jste ho tedy nyní ODEBRALI z neplacené verze, ne že se jedná o novou funkci – myslím tedy možnost přidávat poznámku k AKTIVITĚ. Jak to bylo s možností přidání "k uloženým místům i trasám", jak píšete na stránce "Co je Mapy.cz Premium a jak si ho koupím?", nevím (možná tím myslíte to samé, ale nenazýváte to přesně – aktivita, uložené místo a trasa jsou z mého pohledu rozdílné věci a já poznámky přidával vždy jen k aktivitě).
Pořízení Mapy.cz Premium jde ale jen prostřednictvím aplikace, ne přes přihlášení na mapy.cz na webu, že? Jenže já používám telefon s Android 7… Tím jste mě vyšachovali z Premia, do kterého bych šel. A přes web nyní nemám možnost úprav ani starších poznámek (a to nemluvím o tom, že jste před nějakou dobou potichu "ořezali" poznámky na max. 2000 znaků, aniž byste předem zkontrolovali, zda se v databázi nevyskytují nějaké delší a jejich autory třeba upozornili předem). Takový vývoj jsem tedy nečekal :(
Co všecho ještě zmizí v rámci přesunu do Premium? Na to jste možná měli upozornit.
Volám po možnosti pořídit si Premium také přes web (po přihlášení).
Jan Buriánek
reagoval na příspěvek
od Jaroslav Mištarka
19.2.2025 v 0:07
Tuším, že problém bude v potvrzování platby. Každá banka to má jinak, a navíc každý může mít nastaveno jinak, jak se má nebo nemá platba ověřovat, případně do jaké částky a pod. Velmi mnoho kombinací...
Podle uvedeného návodu:
v bodě 3 kliknete na předplatit a přepne Vás to na nějakou verzi platby, což je bod 4 ověření nákupu.
Pokud banka vyžaduje potvrzení, třeba u mě to tak bylo, musel jsem použít aplikaci bankovní klíč. To je jiná aplikace. To je ten bod 5, který u někoho bude, a u někoho možná ne, pokud má třeba nějak povolené platby do nějaké částky a pod.
To ověřování skončí tuším právě tím, že platba proběhne (přijata ke zpracování) nebo jiná obdobná hláška.
Jenže pokud ověřování platby přímo v bankovnictví nebylo vyžadováno, pak se to může samo vrátit a korektně dokončit.
Ale pokud se ověřovat muselo, došlo k přepnutí do jiné aplikace (internetové bankovnictví, klíč a pod), a appka Mapy, a vlastně i Google Play je někde na pozadí. Pak se to nejspíš nepřepne samo. Je asi potřeba se "vrátit" do Mapy.cz ručně, což je zřejmě to, co se Vám nedaří.
Tedy bod 7.
Tam může být problém v tom, že text v bodě 7 ... třeba se pomocí "tlačítka zpět na telefonu" ... je to poslední, co bych při platbě udělal. Žádné zpět!
Jediná možnost, jak se vrátit na potřebné okno, je přes okno běžících aplikací. Ale které je to okno, na které je potřeba se přepnout, to takhle z hlavy nedám, když to přímo nevidím.
Popravdě, už si nepamatuju svůj přesný postup, kterým jsem si premium aktivoval. Ale že to bylo s ověřováním a přepínal jsem nějak okna (bez používání zpět), to bylo určitě.
Třeba někdo poradí lépe.
Edit: vzpomínám si, že pro potvrzení platby jsem musel ručně zapnout appku klíč, protože se mi sama nespouští. To vyžadovalo dostat se na domovskou obrazovku, aniž bych zrušil probíhající potvrzování. Tedy tuším dole tlačítkem jít do seznamu běžících aplikací a klinout mimo, abych měl dostupnou domovskou obrazovku, na které jsem mohl pustit klíč a ten už "sám" přišel na to, že je tam vyžadováno nějaké potvrzení. Potvrdil jsem to a tím klíč skončí. A dál se samo nic neděje. Je potřeba přes seznam běžících aplikací se zase přepnout na odpovídající okno, nejspíš na to ověřování platby, kde by to mělo dokázat již nějak pokračovat, když se "mezi tím"(ručně jinou aplikací) provedlo ověření klíčem.
Nic z toho ale nejde vracet tlačítkem zpět.
Jaroslav Mištarka
19.2.2025 v 7:53
Všechno proběhlo jak píšete, vrátil jsem se přes běžící aplikace na appku mapy.cz a stejně mi to nepomohlo, počkám si na platbu přes web.Děkuji.
Jaroslav Mištarka
19.2.2025 v 7:59
Teď jsem provedl poslední zoufalý pokus a povedlo se. Děkuji.
Jan Buriánek
reagoval na příspěvek
od Jaroslav Mištarka
19.2.2025 v 8:38
Super 👍
Ono je potřeba se vrátit po potvrzení v bance na aplikaci, která povolení vyžádala, ne přímo do Mapy.cz, do té to vrátí právě ten proces platby.
Takže i pro ostatní:
proces platby musí logicky proběhnout, jakmile ho spustíte, nepoužívejte zpět.
Vyžaduje-li banka potvrzení platby a neotevře se vám automaticky vaše appka klíče pro banku, musíte to udělat ručně
tzn. ručně spustit bankovní klíč bez zavření (přerušení) procesu platby.
A pak se zase ručně do procesu vrátit.
Pokud máte povoleny malé platby bez potvrzování, proces platby automaticky pokračuje, platbu nepotvrzujete. To bude asi většina případů.
Nebo banka vyžaduje potvrzení, ale aplikace klíče se spouští automaticky, protože banka si vyžádá potvrzení. Pak se klíč otevře jako vyskakovací okno (jiný proces), po jehož dokončení jste zase automaticky zpět v původním procesu. To bude druhá většina případů.
Ale pokud banka potvrzení vyžaduje a klíč se sám nespustí (můj případ), musí se to potvrzení pro banku udělat ručně, ale je to samostatný pod-proces v rámci procesu platby, který musí proběhnout. Banka pak vrátí informaci že OK, platba je možná, ale vrátí to tomu původnímu procesu platby, který o to požádal. No a do něj je třeba se po potvrzení vrátit, protože jste ručně přešli jinam. Ovšem vrátit ve smyslu přepnout, ne zpět. Tam pak bude možné korektně dokončit proces platby, tedy appka Mapy.cz dostane svolení k inkasu.
Jan Poruba
19.2.2025 v 16:37
No, vidím, že v mobilní aplikaci je zaplacení docela dobrodružství. A když jsem nedávno četl o těch výpadcích Google peněženky, nepůjdu do toho ani na novém mobilu. Aby úspěšnost zaplacení mobilem jako kartou závisela na Googlu a jeho vztazích s výrobci telefonů (na ty vedou jeho výmluvy, proč někomu přestala fungovat peněženka), nemám nervy. Fyzická karta je zatím jistota. Mobil, jak jsem se dočetl, ne.
Dnes se objevila potěšující zpráva, že už brzy bude možné zaplatit předplatné také přes web a že už to mapáci zanesli do "Podmínek užití služby". Tam je v sekci "Mapy.cz Premium" v bodě 12 uvedeno: "Mapy.cz Premium lze zakoupit v mobilní aplikaci, a to prostřednictvím Google Play, Apple App Store, nebo ve webovém prostředí, a to prostřednictvím Paddle.com Market Ltd. či prostřednictvím dalších obdobných služeb třetích stran…"
Jen doufám, že to "Paddle.com Market Ltd." neznamená, že já, jako zákazník map.cz se budu muset kvůli platbě zase někde registrovat jen proto, abych provedl jednu platbu. Na nic takového nepřistoupím. Ale třeba je to jen jedna z běžných platebních bran a já prostě budu moct běžně zaplatit kartou/rychlým převodem – prostě metodami obvyklými u jiných obchodníků. Jestli ne, předplatné, které mapákům CHCI UŽ DÁVNO zaplatit, zase nedopadne.
https://licence.mapy.cz/?doc=mapy_pu
Jan Buriánek
reagoval na příspěvek
od Jan Poruba
19.2.2025 v 22:10
...a na konci podmínek je jejich platnost: Tyto Podmínky jsou účinné od 25.2.2025.
Jinak, jak pravila AI:
Paddle.com Market Ltd. je britská společnost, která poskytuje platformu pro prodej softwaru, digitálních produktů a předplatných. Funguje jako zprostředkovatel plateb a daňový obchodník pro firmy, které prodávají digitální produkty po celém světě.
Hlavní role Paddle: Zpracování plateb – umožňuje firmám přijímat platby od zákazníků (karty, PayPal, další platební metody).
atd.