Fórum nápovědy

Seznam

Kdy budu mít premiové mapy

Jan Poruba

2.12.2024 v 16:43

Ode dneška nelze přes web přidat poznámku k aktivitě? Ještě včera jsem ji normálně přidal a editoval. Dnes to již nelze a nelze dokonce ani editovat mé dřívější poznámky k aktivitám… Zůstala jen možnost upravit její typ, název a "dojem".
To má být jedna ze "zbrusu nových funkcí" pro majitele Premium? Pokud vím, tak přidávání poznámky tu bylo dávno a vy jste ho tedy nyní ODEBRALI z neplacené verze, ne že se jedná o novou funkci – myslím tedy možnost přidávat poznámku k AKTIVITĚ. Jak to bylo s možností přidání "k uloženým místům i trasám", jak píšete na stránce "Co je Mapy.cz Premium a jak si ho koupím?", nevím (možná tím myslíte to samé, ale nenazýváte to přesně – aktivita, uložené místo a trasa jsou z mého pohledu rozdílné věci a já poznámky přidával vždy jen k aktivitě).

Pořízení Mapy.cz Premium jde ale jen prostřednictvím aplikace, ne přes přihlášení na mapy.cz na webu, že? Jenže já používám telefon s Android 7… Tím jste mě vyšachovali z Premia, do kterého bych šel. A přes web nyní nemám možnost úprav ani starších poznámek (a to nemluvím o tom, že jste před nějakou dobou potichu "ořezali" poznámky na max. 2000 znaků, aniž byste předem zkontrolovali, zda se v databázi nevyskytují nějaké delší a jejich autory třeba upozornili předem). Takový vývoj jsem tedy nečekal :(

Co všecho ještě zmizí v rámci přesunu do Premium? Na to jste možná měli upozornit.

Volám po možnosti pořídit si Premium také přes web (po přihlášení).

Jan Buriánek

7.12.2024 v 21:20

Jak píše Lm 386, má pravdu, pojede bez problému na jeho verzi, ani by nemusel mít zakázaný přístup k internetu, jen NESMÍ zaktualizovat aplikaci. A to zajistit s přístupem k internetu vlastně není možné, protože např. aktualizací systému se klidně sami zapnou automatické aktualizace u všech aplikací. Majitelé-programátoři Googlu se s tím už nemazlí.

V druhém vlákně "Prémiové Mapy.cz", na první straně píše pan Faifer: "Co se týká Premia, tam přijde informace o Premiu na všechny uživatele v nové verzi (9.55.0) pro Android." Byla to vlastně odpověď na nějaký můj dotaz.

Z toho plyne, že s premiem se počítá minimálně už od verze 9.55.0, akorát to v ní nebude úplně vychytáno. Tedy máte-li tuto verzi, nebo nějakou vyšší (mezi touto a aktuální 9560102 jich proběhlo už několik), tak vám prostě vyskočí premium, nezávisle na verzi, ale podle toho, jak to postupně pouští na určité počty lidí. Výše se zde o tom přímo píše, začátek byl na 2% lidí.

Samozřejmě se ale počítá s tím, že máte aktuální verzi, protože v té budou právě vychytané chyby, aktuálně hlavně právě k tomu premiu! Nebráníte-li se premiu, nebo akceptujete nepremium možnost, není důvod neaktualizovat.

Čili nejhorší možná varianta je mít verzi mezi 9.55.0 a aktuální, a pokusit se to zakonzervovat, protože už vás premium nemine!, ale nejspíš to nebude správně chodit!

Pro spolehlivou zakonzervovanou funkčnost se staženými více mapami (bez možnosti změn offline map nebo přidání map) potřebujete nějakou verzi před 9.55.0
Nějaký čas s tím vydržíte....
Časem vás to přejde, stačí si pořídit nový mobil...

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Jan Kuchař

7.12.2024 v 21:32

Ahoj, píšeš dva příspěvky, v prvním že jsi zvolil bezplatnou možnost. Tzn. nemáš premium, a to se zapsalo do tvého účtu.
Proto se ti to už nenabízí ani na druhém zařízení, kde máš přihlášení pod stejným účtem.
Nabídka předpokládám proběhne jen jednou...
Budeš-li chtít premium v budoucnu, musíš to v aplikaci (nebo pak i na webu, až to půjde) někde najít, že chceš zapnout premium.
Zaplatíš, a budeš to mít zapsané v účtu, a jak jsem tu někde dnes již psal, jakmile budeš přihlášen (kdekoli), budeš mít u profilové fotky zelenou korunku symbolizující premium.

Zkus v té druhé instalaci stáhnout další mapu, myslím, že už to nepůjde.

Jan Kuchař reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

7.12.2024 v 22:43

Zkusil jsem na druhém telefonu stáhnout další mapu a zatím to jde. Na prvním telefonu kde jsem Premium odmítl se ale zobrazuje na mapě tlačítko Přejít na Premium , které ale v nastavení aplikace nejde vypnout takže je to dost rušivé. Předpokládám že se ale nabídka časem zobrazí i na druhém telefonu

Lm 386 reagoval na příspěvek od Jan Kuchař

8.12.2024 v 6:11

Aplikace 9 55 0 by měla být už první prémiová - no to snad ne já mám myslím 9 55 1
Ano nebude se to aktualizovat - v tom nevidím problém - na kole mám tablet, který má mapu z roku 2018 a jedu podle ní dodnes ( zatím jen jednou v životě jsem musel vytahovat mobil, protože v té staré mapě bylo něco jinak, ale ani jsem nezapínal polohu - podle tabletu jsem našel stejné místo a trasu jsem následně zkorigoval ).

Jan Buriánek :
možnosti pro vývojáře, zakázat automatické aktualizace systému ( mi se zatím telefon nikdy neaktualizoval sám od sebe na nové MUI, či jak se to vlastně jmenuje ). To mě na tom androidu štve ze všeho nejvíc - všechno je tam povolené, člověk to půl hodiny zakazuje a po aktualizaci systému se mou zakázané věci zase povolí, takže další půl hodiny. Jednou jsem tak usilovně zakazoval, že jsem si zakázal klávesnici a pak jsem se nemohl přihlásit ku Wi-Fině :-D

Jinak už jsi psal, že na jeden seznam účet můžeš mít více zařízení ( předpokládám, že to máš odzkoušené ) což by bylo dobré.
Dále by mě zajímalo jestli jde : za 1. přihlásit se na premium, za2. stáhnout offline mapy, za3. odhlásit se a mě by zajímalo jestli to tam zůstane. ( já totíž nerád zůstávám někde přihlášený ).

Také na seznamu slibovali, že mapy stažené za premia by měly zůstat i po vypršení, takže by si člověk mohl zakoupit týdení verzi premia, naflákat to tam a zase nějakou chvíli vydržet. ( Já aktualizuji tak jednou do roka - ty mapy se zase tak nemění ) - To by mě taky hodně zajímalo.

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Lm 386

8.12.2024 v 9:06

Ahoj, mám Samsung S20FE5G (poslední, co Samsung vyráběl s možností microSD karty, takže v tom jsem taky zatím zakonzervovaný...)
Odzkoušené více zařízení jsem neměl. To očekávám zcela automaticky. Když koupíš nový mobil, a přihlásíš si appku, tak to musí být taky premium. Tak jsem to tedy vyzkoušel. Mám zde několik těchto mobilů náhradních...
A jde to.

Nainstaloval jsem Mapy.cz do nového mobilu. V mobilu samozřejmě musí být účet Google, aby vůbec šel obchod Google play...
Puštění nově nainstalované aplikace vyzve k přihlášení, ale konkrétně Samsung to překombinuje a chce, abyste vybrali účet pro pokračování, jenže je tam jen ten Google, ale to není on. Musí se zvolit "pokračovat bez účtu", protože účty se spravují pak až v appce Mapy.cz.
Po pokračování bez účtu na mě hned vyskočila tabulka přihlášení k Seznam účtu. To už je to správné zadání, protože appka to ví, že tam ještě není účet. Zadá se email a heslo na Seznam a je hotovo.

Okamžitě mi vyskočila premium verze, je tam korunka u ikony. A vše funguje.
Takže ano, jde to zřejmě na neomezeném počtu zařízení. Premium se váže k účtu, jak jsem očekával.

No a jestli to tam zůstane po odhlášení? Nic jednoduššího, než to vyzkoušet. Odhlášením o žádná data člověk nepřijde, vše se synchronizuje s účtem.
Takže jsem zkusil stáhnout ČR a SR, dva státy pod premiem, OK.
Pak jsem dal odhlásit účet – správa účtů je v menu nahoře, v položce se jménem a ikonkou.
A vypnul jsem úplně data.
Mapy tam zůstanou a fungují, bez dat jsou plně tyto dva státy. Jakmile zapnu data, tak to k nim stahuje i online, prostě normální funkčnost. Po vypnutí zase jen ty dva stažené + co se nakěšovalo.
Akorát že bez účtu si ani neuprdnete. Nejsou moje mapy, nejsou vaše trasy, neuložíte záznam. No prostě celkem k ničemu...

Zkusil jsem tedy ještě další věc, která zase zajímala mě. Po odhlášení od účtu jsem dal Mapy přihlásit k jinému účtu, který není prémiový.
A ejhle, chodí to! Vše normálně funguje s daným účtem, synchronizují se data. To jsem očekával.
A zůstanou tam obě mapy a chová se to, jako když jste měli předchozí verzi (ještě bez premia) se staženými více mapami. Při kliknutí na offline mapy vás to vyzve k zaplacení nebo bez placení vybrat jednu mapu. Můžete i kliknout na bezplatné a stažené mapy mají vedle sebe položku vybrat a symbol koše. Tak se vrátíte, nic nevybíráte.

A jedete v neprémiovém účtu s více staženými mapami. Stačí tedy odhlásit neprémium, přihlásit nějaké premium, stáhnout mapy, odhlásit premium a vrátit nepremium... Jak jednoduché............

Ale obávám se, že když už se to ví, a v týmu Mapy.cz to jistě vědí, tak to tak moc dlouho nenechají.
Tuším, že až pojede premium všem, tak prostě po přihlášení nepremia to nepustí dál, pokud bude v daném zařízení více stažených map, a donutí to vás nejprve jednu vybrat. Tím bude vymalováno.

8.12.2024 v 9:20

Jo a u Samsungu s jeho vlastním UI nejdou aktualizace systému vypnout. Taková položka ve vývojářských možnostech není.
Používáním Samsungu jsem musel souhlasit s licenčními podmínkami, kde to jistě bude uvedeno. Aktualizace systému jsou povinné...
Jak říkám, dnes už se nikdo s ničím nemaže.

Lm 386 reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

8.12.2024 v 10:22

Díky za vyčerpávající odpověď.

A to jsem si říkal, že až umře Xiaomi Redmi 13, tak si koupím Samsung, protože ten Xiaomi má sice 5000 mAH Aku, ale nic to nevydrží - žete to jak tank!

No uvidíme jestli mi nechají mapy Offline - já myslím, že když tu appku nepřipojím k internetu, tak to nedostane ten správný povel - tak inteligentní ajťáci v Seznamu snad nejsou :-D

8.12.2024 v 10:30

👍

Jan Buriánek

8.12.2024 v 10:31

Ještě doplním, že to vynucování premia formou TRVALÉ VÝRAZNÉ ZELENÉ POLOŽKY nahoře v mapě je vyloženě ostuda.
Lidé, kteří nechtějí premium, ať už z jakéhokoli důvodu, to jistě ocení. Další zbytečnost zakrývající podklady. Bomba. A určitě je tím přesvědčíte :) Ale leda tak k tomu přestat Mapy.cz používat. Gratulace.

8.12.2024 v 11:29

Nezkoušel jsi jestli v Premiu se poznámky k trasám, aktivitám Exportují/Importují do GPX ?

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Jan Kuchař

8.12.2024 v 13:07

Ne, neexportují.
Ani import, pokud stopa obsahuje <cmt> nebo <desc>, tak nic.
Znovu jsem to tedy zkusil. Někde jsem to tu navrhoval. Snad to časem vyslyší.

8.12.2024 v 13:41

Díky za info, tak snad tam tu funkci přidají aby to zase nebyla jen taková polovičatá funkce

Lm 386 reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

8.12.2024 v 16:42

Jinak já myslím, že premium bude až od verze 9.56.0 která vyšla 2. 12. 2024, kdy to začlo lidem nabíhat.

Teď si vzpomínám, že jsem chtěl přidat ještě nějaké mapky, mezitím se mi to aktualizovalo, ale ještě mi tam skočila hláška : Premium od příští verze
Takže jsem asi unikl smrti :-D

vynucování premia formou TRVALÉ VÝRAZNÉ ZELENÉ POLOŽKY - no tak to tedy potěší . . . . . . . .
Mě zase potěšilo když jsem chtěl v telefonu otevřít ( průzkumník ) složek - abych se podíval na fotky a tam mi skočila reklama . . . . . . . .

Jan Poruba reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

9.12.2024 v 11:39

Znám ještě větší konzervu na Samsungu A3 (2016), Androidu 7… 😀 U mě je hlavním kritériem velikost (resp. malost) mobilu, aby mi co nejméně překážel v postranní kapse při jízdě na MTB kole. To je ale průšvih, protože se dělají čím dál větší a nepraktičtější pádla a když nechci "jabko", zbývá mi Samsung Sxx. Asi to padne na S24, u kterého bych mohl zůstat no hodně dlouho, protože ten má slíbených 7 hlavních aktualizací Androidu.

Do Premia určitě půjdu. Tedy pokud bude dostupné i přes web. Placení v mobilu zatím nemám a nechci mít – vidí do toho Google, což mi vadí hodně.

Nechápu ten limit 2000 znaků na poznámku. Zůstává to tak i v Premiu?
Argument s normostranou je úplně mimo. Včera jsem zjistil, že i Zonerama umožňuje přidat poznámku k albu fotek a je tam limit 4000 znaků. Toto fórum má 5000 znaků…

cestovatel32 reagoval na příspěvek od Lm 386

9.12.2024 v 15:01

Vždyť se to dá obejít přes premium účet, který stojí pár stovek za rok, takže pohoda.

Nový dotaz

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)

Kdy budu mít premiové mapy

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)