Fórum nápovědy

Seznam

Přetáhněte si GPX na mapu skoro jako dříve...

Jan Buriánek

27.8.2021 v 22:09

Webová stránka, která umí zobrazit GPX soubory, je dostupná na www.gpxmapy.cz

Tímto příspěvkem reaguji na několik dalších vláken, kde si stěžujeme, že Mapy ukončili možnost zobrazení tras pouhým přetažením na mapu, kdy se trasy staly součástí mapy a byly zobrazeny i při např. plánování. Jak nám všem odpověděl pan Honza Laš z týmu mapy, tato funkce byla skutečně zrušena. Nebyla systémová a ani v nápovědě. Byla nahrazena novým importem. Ten je v mnohém lepší, ale možnost např. zobrazení nějaké trasy při plánování jiné tam není. Pozitivní na tom je, že na tom pracují. Časem se tedy asi můžeme těšit na to, že to zase půjde. Mělo by jít i importovat více souborů naráz. A snad i další mnohá zlepšení.

Než se tak stane, naprogramoval jsem si vlastní webovou stránku, která to částečně řeší.
Respektive původní pouhé zobrazení funguje kompletně a i s více funkcemi.

Když si stránku otevřete (testováno v Chrome a Edge), tak stránka vzdáleně načte mapu a umožní s ní pracovat.
A cokoli do ní vykreslit. Ale nejde se tam přihlásit, nejde vyhledávat, nejde přes to plánovat. Jen udělat přehled.

Můžete ale označit kolik souborů chcete naráz, a přetáhnout je tam. Všechny (platné) GPX se vykreslí, jako za starých časů :) Umí to stopy i waypointy. Pro přehled je to dokonalé. Pro porovnání třeba dvou souborů také. Dal jsem tam i stručnou nápovědu.

Využívá to programátorské rozhraní API - api.mapy.cz, kde je zobrazení GPX dostupné a vlastně k takovým to účelům určené...

Sdílení této stránky zde na fóru jsem konzultoval s panem Lašem a zdá se, že s tím nemají problém.
Tímto panu Janu Lašovi ještě jednou děkuji za trpělivost, s jakou mi odpovídal na mé dotazy, když jsem to řešil!

Pokud se Vám to někomu hodí, budu rád. Písněte sem třeba příspěvek, ze to má smysl...

Máte-li k tomu něco, třeba návrh na zlepšení, můžu to zkusit, bude-li to v mých silách :)

Pavel Machuta

21.9.2021 v 9:44

Dobrý den pane Jene, díky za skvělý počin. Díky němu se již nemusím obávat konce roku, kdy si pravidelně vykresluji všechny své cyklistické stopy a těším se pohledem na jejich hustotu. Jste jednička! Zdraví Pavel Machuta

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Pavel Machuta

21.9.2021 v 11:11

Přesně! Dík. Já si to vykresluji dle potřeby, třeba jen část. Pak třeba vidím, kde jsem ještě nebyl... V příloze moje střední Čechy... A to tam nejsou položky z mé složky "běžné kratší výlety", kam dávám to, když třeba po práci vyrazím jen tak po okolí na 15 až 30km. To by byl jen jeden velký modrý flek :)

Jan Buriánek

21.9.2021 v 13:31

Nechci to zde zahlcovat dalšími texty, ale následující mi leží v hlavě už dlouho, tak to sem dám.

Na začátku každého projektu je jednoduchý nápad. U mě to byl ten, že vlastně mapy umožňují do nich vykreslovat prakticky cokoli. Používají to např. e-shopy pro zobrazování svých prodejen. Stačilo tedy zapátrat a stránky API mapy byly v prvním odkazu. No a oni tam mají vykreslování GPX přímo v nápovědě. Akorát tam se musí vkládat obsah souboru, je to prostě pro IT.

Pak už to šlo "samo", zas tak složité to nebylo. Je to jen o zpracování textových (xml) souborů, a to já zrovna umím.
Já tomu vlastně dal jen ten "kabát", tedy vzhled, nějaké možnosti a přípravu souborů pro vykreslení. Samotné vykreslení ale provádí knihovna "JAK" (JAvascriptová Knihovna), kterou naprogramovali hoši z map již kdysi dávno. Ne já… A je to na tom závislé. Stejně, jako je to závislé na načítání dat mapových podkladů. Vše jde ze serveru Mapy.cz. Nebýt týmu Mapy, tak ani nevíme, že něco tak užitečného může existovat. A víme to jen proto, že si to tam programátoři "dočasně" nechali…

Jsem tedy rád, že na ně zde moc nenadáváme… Toto vlákno by zde vlastně ani nemělo být, odkazuje v podstatě na konkurenční projekt…
Ale jen díky tomu, že to zde je, a že to na seznamu tolerují, se o tom můžete dozvědět.
Velký dík týmu Mapy.cz!

Jan Buriánek

24.9.2021 v 14:39

No tak jsem to "trochu" rozšířil... Pokud něco nebude chodit, v novinkách/archivu jsou předchozí verze včetně přehledu změn...

Nyní jde zkracovat nebo vyřezávat GPX a tvořit takto nový.
Je to reakce na vlákno "Jak uříznout trasu v aktivitách?"...

Nebudu do tohoto vlákna dále dávat novinky, vše je na mém webu, položka "co je nového"

Jiří Polášek

24.10.2021 v 20:22

Perfektní apka, díky moc !!!

Jan Buriánek

25.10.2021 v 12:55

:) Dík.
Z obyčejného zobrazování gpx se mi nějak stává i creator gpx... A co jsem koukal po již existujících podobných programech, tak jsem nenašel žádný nad podklady Mapy.cz, takže to má budoucnost. Čím víc toho mám naprogramovaného, tím více mám nápadů, co všechno by to mohlo umět. Nevím, co programovat dřív :)

Jan Buriánek

13.1.2022 v 17:08

Ahoj,
trochu to zde oživím :)
Od 1.1.2022 se stránka přestěhovala na výrazně více odpovídající doménu - gpxmapy.cz.
Aktuální novinkou je navíc možnost uložit si vlastní barvy - formou záložky. To je myslím podstatné, už to není závislé na tom, co já vyberu za barvy. Zvolíte si svoje a z vytvořené záložky se vám to vždy rovnou otevře s barvami, které vám vyhovují.

Snažím se upřednostňovat praktické věci, aby to program hlavně nějak uměl. Pak to zpětně můžu dolaďovat, když zbývá čas... Praktické je třeba to, že tvořený výřez zachovává časové značky (rozpočítáním nových časů) a jde tedy udělat v podstatě jakákoli oprava nahrané stopy a importovat do Map do aktivit.

A takové "zastávky", z těch mám vyloženě radost.
Zkuste sami. Nahrajte starší stopu(stopy) a zaškrtněte zastávky. A budete překvapeni, co vše vám to připomene!
Najde to i místa, kde se navigace nepozastavila a poskakovala na místě. Jdou hledat od 0,5min.

Já se díky tomu už nezabývám na cestě ukládáním bodu do mapy tam, kde se mi něco třeba líbí. Stačí se tam pokochat, popít kávu z termosky... No a doma pak jen zaškrtnu zastávky a těch několik zastavení mám jako na dlani, ukázané šipkami. Podle mapy si bez problému vzpomenu, proč jsem tam zastavil :)
Nyní už zbývá, aby šly body wpt vytvářet a ukládat přímo na mé mapě (samostatně nebo společně se stopou), no taky se k tomu dostanu...

edit 5.2.2022:
původní neohrabaná verze editace je pryč a je nahrazena zcela novou, intuitivní, jak se sluší na dnešní dobu :)
Body lze libovolně tahat, upouštět na stopě nebo v mapě atd.
A je tam také funkce zpět.
Tloušťky stop jdou měnit.
A mnoho dalších vylepšení :)

Ivan Benes

12.2.2022 v 11:25

Funguje to naprosto perfektně, přesně to, co jsem potřeboval. Díky

Horažďovická padesátka

8.5.2022 v 18:33

Díky moc za skvělou aplikaci. Na mapy.cz tvořím roky mapy pro náš nejstarší nepřetržitě trvající pochod Horažďovická padesátka a stále jsem při tvoření map propojoval několik programů, vč. malování (pro zvýraznění trasy), TCX Converteru pro spojování různých částí a dalších programů. Tady to udělám vše v jednom a to je prostě bájo. Ještě jednou moc díky za skvělou práci

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Horažďovická padesátka

8.5.2022 v 21:14

Super! Díky moc za odezvu.

Zrovna před chvilkou jsem dal na web novou verzi. A to je další pořádná várka možností: konečně mám základ práce s WayPointy. Lze je téměř neomezeně editovat.
Když jsem to po měsíci konečně "dodělal" (no musel jsem hodně věcí zatím vypustit, jinak by to na webu nikdy nebylo), tak jen novinky jsem sepisoval celé odpoledne.
Teď se ještě musím dokopat k pár videím, jak na to, protože psát nápovědu je blbost. Jednak by to bylo už moc obsáhlé a hlavně "by to nikdo nikdy nečet"... :)

Ještě tady tedy doplním, že krom WayPointů je tam ještě několik podstatných novinek:

- undo/redo je na normálních tlačítkách prohlížeče a stránka už se omylem nezavře, prohlížeč se zeptá

- spojování aktivit - chybí někomu začátek stopaře, protože to zapomněl zapnout? Nebo konec, páč došla baterie? Nezoufejme, už to jde. Vytvoříte chybějící část jako plán, konec(nebo začátek) nemusí přesně navazovat. No a na mém webu to vyberete, ve správném pořadí jako dvě stopy a zaktivuje se možnost "spojit 2 stopy" Program dopočítá časové značky a je to.
Nebudu to zde sáhodlouze popisovat, v novinkách to je popsaný a v programu jsou různé tipy, rady... prostě kontext kde všude...

- odkaz do plánování do Mapy.cz - wpt nebo stopa do počtu 125 bodů lze v položce export místo exportu poslat jako plán do Mapy.cz - tím lze přenést jakékoli body nebo stopu do Mapy.cz do plánu !!! -- lze tedy vlastně spustit navigaci (téměř 100%ně) podle stávající stopy, což jinak Mapy.cz zatím neumožňují.

- je k tomu potřeba "redukce dat", kterou už tam samozřejmě mám také, pod "upravit stopu" -- tím se z několika tisíc bodů stopy udělá pár desítek bodů
Při tom si můžete body i libovolně ručně doladit (přidat. odebrat, posunout, jak chcete), no a to se pošle do Mapy.cz - no a můžete spustit navigaci po nahrané stopě :)

- a poslední ještě: speciální formát pro Garmin ViaPoint + ShapingPoints

Stačí.
Honza

Jan Buriánek

12.5.2022 v 9:24

Ahoj,
Horažďovická padesátka mě přivedla na další nápady, musím jim za za to poděkovat. Protože ta moje webovka může být k vytváření třeba orientačních plánků přímo jako stvořená. Vlastně takový grafický editor nad podklady Mapy.cz.
Takže tam přidám třeba vlastní tloušťku stop pro každou stopu samostatně, podobně jako barvy. Nejspíš jako zadání v pixelech, ale neomezím to na 8px ale nějakých třeba 20px. Uvidíme. Zadáním 0 bude společná(výchozí) tloušťka.
A to teprve bude zvýrazňováníčko! Prostě část stopy, kterou budete potřebovat zvýraznit, jednoduše "obkreslíte" jako další "novou stopu" dvěma kliknutími na původní stopě (odkud kam) a této nové dáte třeba větší šířku a jinou barvu. A možnost překreslení na vrch umožní i to, že nová zvýrazněná může ležet pod původní tenčí, takže vlastně bude jiná barva po obou stranách stopy. Takovýchto různě vybavených úseků pak můžete na stopě udělat, kolik chcete. Myslím, že to bude ono :)
Nebo si třeba jako dvě stopy nakreslíte tlustou výraznou šipku :)
A pak třeba vizitky, možnost otevřít u každého wpt vizitku tak, aby zůstaly všechny zobrazené - jako textové informace k danému místu, aby se to nemuselo "dopisovat v malování"...
Slzičkám půjde jednotlivě měnit barva, s tím už počítám od začátku. Ale proč končit u slziček, přidám třeba vlaječky... nebo možnost zadání url ikony, takže tam bude možnost dát cokoli... Atd.
Teď už stačí to "jen" naprogramovat...

Jiří Jiroušek

16.8.2022 v 13:15

Ahoj.
Skvělé. Poslední týdny intenzivně používám. Mám stovky GPX z létání (www.nebeske.cz). Fotím při létání, pomáhá mi to najít fotky v archivu a plánovat nové lety. Díky gpxmapy.cz jsem mnohem efektivnější v návrhu dalších fotoletů. Super!

Nápady na nové funkce:
Statistika:
- nejnižší a nejvyšší místo za všechny záznamy
- průměrná délka jednoho záznamu
- největší rychlost

Hodilo by se mi poznat směr záznamu. Podle šipky startu to nepoznám. Ale nenapadá mě způsob, jak to zviditelnit.

Děkuji. Jirka

Jan Buriánek

17.8.2022 v 15:38

Velice děkuji za takovou super reakci :) Těší mě to.
Tu statistiku určitě rozšířím, myslím že všechny Vámi navržené hodnoty nebudou problém. Už mám v poznámkách z námětu odjinud, že mi tam chybí celkový čas.
No a ten směr... Taky mi to už párkrát vrtalo v hlavě, že to není ono. Když je start/cíl prakticky ze stejného místa, třeba z jednoho parkoviště, tak to při oddálení na celou stopu skutečně nejde poznat.
Možná by šla šipka začátku natočit do směru "začátku" stopy, jenže ten se těžko určuje, první úseky záznamů bývají třeba cikcak pohyb po parkovišti...

Jo a máte moc hezké fotky :)

Jiří Jiroušek reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

18.8.2022 v 15:16

Směr šipky na začátku by mi nepomohl. Jednak ho těžko určit, většinou na začátku provedu kontrolní kolečka, pak někam vyrazím. Aplikaci používám nejčastěji tak, že nechám zobrazit všechny GPS záznamy (cca 400 záznamy), pak si nazoomuji konkrétní místi (např. Karlštejn a 1 km kolem). Tzn. vidím jen malé části záznamů. A pak zkoumám, které GPX vidím, z jakého směru jsem už letěl. A tam by se mi směr letu hodil. Na výřezu. Poznal bych, kam jsem koukal a tudíž fotil. Dozadu se neotočím.
Pomohl by údaj o čase. Ukážu na jedno místo na záznamu, vyskočí okénko s číslem a názvem trasy. Kdyby tam byl ještě čas včetně sekund, bylo by to supr. Ukážu na dva body a poznám tím, kam jsem letěl, kolik bylo hodin - tj. jak vysoko mohlo být slunce. Ani po klepnutí čas nezjistím. Vím, jsou to na 100 segmentů zjednodušené trasy, dám si proto překreslit. A také nic.
Napadá mě, jestli by nešla navíc volba nezjednodušovat pod volbu automatické rozlišení. Jestli by to bylo únosné na výpočet. Mohu to řešit teď zadáním např. 1000 segmentů.

Díky! Fotky, to je moje :)

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Jiří Jiroušek

18.8.2022 v 16:52

Poslal jsem Vám odpověď na email :) Abych to zde neplnil dlouhým textem...

Jiří Učík

15.1.2023 v 20:50

Ahoj,
i já se přikládám k pokloně za odvedenou práci. V půlce prosince jsem se o Tvém editoru dozvěděl a teď hltám tvé pokroky na přepracované verzi. Pro mě neuvěřitelný kus práce a veřím, že Mapy.cz tvůj editor, časem zařadí do svých map.

Mě samotného nejvíc trápi editace GPX, ve smyslu zkrácení záznamu, nebo naopak spojení dvou záznamů. Slouční s body už jsi dobře zmákl i v půdovodním editoru.

Současně se chci zeptat. Máš někde nějaký účet pro podporu? Rád bych Ti přispěl. Myslím, že nejsem sám, co dokáže ocenit něčí přínosnou práci.

Moc díky, ať se ti daří. Jirka

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Jiří Učík

16.1.2023 v 12:26

Ahoj!
Moc děkuju za podporu, a takovýhle příspěvek je pro mě mnohem víc, než finanční odměna!
Práce mám zatím víc než dost, takže finance na tento projekt zatím nejsou problém. Navíc, jak jsem zde již někde psal, doména a webhosting je zplacená na 10let, takže nyní mě to stojí pouze můj čas.
Ale práce na tom mě baví a obzvlášť s takovými to reakcemi :)
A ta nová verze - něco takového bych chtěl..... tak to prostě udělám.

S tím "zařazením do Mapy.cz" - když jsem začínal, netušil jsem, že z pouhého vykreslování stop bude editor. A co bude dál? Uvidíme. Teď to musím hlavně celé dodělat a na tom je opravdu hodně práce. Pár měsíců to do první verze na webu potrvá, nemám na to teď bohužel tolik času, jako jsem měl přes Vánoce.

Každopádně podpora mému webu od Mapy.cz je velká, mj. díky tomu vůbec může vznikat nová verze.

Ještě zde zmíním podstatnou věc k tomu zkracování stopaře: původně jsem nevěděl, jako mnozí další (a zřejmě většina stále netuší), že když máte zapnuté pozastavování záznamu stopaře, tak celkový čas aktivity se počítá pouze za pohybu, tedy součet časů, kdy jste se pohybovali, bez časů, kdy jste byly na místě (stopař pozastaven). Čas aktivity je tak znatelně kratší, něž celkový čas, strávený na trati (rozdíl časů start-cíl).
No a můj stávající editor toto nemá, protože informace o pozastaveních Mapy.cz nedávají do exportu. Takže pokud si zkrátíte stopaře, o tyto informace přijdete. Mapy.cz je mají nějak interně pouze u originálních záznamů stopařem a samozřejmě jen tehdy, máte-li pozastavování zapnuté.
Komunikuji s týmem map, aby to zařadili do exportu jako segmenty stopy, protože načítání časů podle segmentů už tam z principu je. Ale při importu z jiných záznamníků toto stejně není.
Na novém webu budu časová pozastavení (zastávky) počítat u každé stopy automaticky při jejím generování, takže informace o délce aktivity bude k dispozici a bude volitelná do exportu. Není to to samé, jako pozastavení stopaře, ale výsledek je téměř identický. Vlastně už nyní na stávajícím webu to používám k výpočtu rychlosti při pohybu. Akorát ten "čas aktivity" se tam nezobrazuje.

Ještě jednou díky za podporu!

Zdeněk Kolář

17.1.2023 v 16:57

Ahoj, tak teď teda smekám dva kloubouky. Po celou dobu existence jsem o této stránce netušil. Celou to dobu jsem řešil vlastní řešení na svém serveru. Prohledával jsem github, ale nic, co by existovalo s mapama.cz

Psal jsem programatorům prosby, zda by nešlo implementovat mapy pomocí šablon a dlaždic. Bohužel, nepodařilo se. No, a nyní mám hezčí svět. Svých 890 tras jsem si krásně mrsknul do mapy a můžu se podívat, kde jsem byl a kde ne.

Máš můj velký obdiv. Jen se zeptám, je kod webu veřejný, nebo soukromý? V žádném případě jej nechci krást ani nic podobného. Spíše mne napadlo, zda bych si jej pro sebe mohl zprovoznit na svém serveru a pokoušet se (bez zníčení originálu) o nějaké postupné úpravy. Nějaké nápady mám :))

PS: Jsem pouze začátečník, který se postupně pomaličku učí rozumět kodu a pokusem a omylem zkouším docílit požadovaného :) :) :)

Nicméně velmi velmi děkuji, že lze vykreslit všechny trasy najendou. Toto nelze ani na mapách cz, ani v Locusu, ani nikde jinde.

Michal Bartoš

17.1.2023 v 17:30

Od doby, kdy jsem narazil na www.gpxmapy.cz, si trasy maluji (a i vzpomínám) mnohem častěji. Děkuji moc za takovouto aplikaci. Oceňuji především snadnost použití a rychlost vykreslování. Prostě super. Přeji vám tedy hodně času na případné další vylepšování.

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Michal Bartoš

17.1.2023 v 18:58

Díky!

Zkusil jsem porovnání za stejných podmínek, na stejném PC, načíst 200 stop, a výsledek je pozitivní :)
- původní web 20 sec
- nový web 14 sec
A na původním to zredukuje vykreslení každé stopy na 200 bodů, zatímco nový web je bez redukce.
Nádhera :)

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Přetáhněte si GPX na mapu skoro jako dříve...

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)