Fórum nápovědy

Seznam

Import GPX jako trasy

Radek Jančík

30.7.2022 v 10:47

Zdravím,

zkoušel jsem naimportovat GPX s body ale udělalo mi z toho mnoho tras vždy s jedním bodem. Je možné to udělat že by z toho byla 1 trasa s mnoha body?

Jan Buriánek

30.7.2022 v 15:04

Dobrý den,
to bude nějaký chybný formát gpx. Import Mapy.cz načte všechny stopy v jednom souboru jako samostatné položky-stopy (většinou je v souboru jen jedna stopa <trk>)
a k tomu všechny body <wpt>, opět každý jako samostatný bod. V nastavení importu (před samotným uložením do Mapy) si můžete zatržítkama vybrat, co se má importovat.

Zkuste to pro kontrolu otevřít na mém webu gpxmapy.cz, co to vykreslí...
Případně, je-li to možné, soubor sem připojte, kouknu na to, co je tam špatně :)

Nebo jsem Váš dotaz špatně pochopil, to je také možné, stává se mi to :))

Jan Buriánek

30.7.2022 v 19:08

Jo, tak už... jsem to zdá se pochopil, po znovu přečtení později :)
Máte gpx s body <wpt>, které chcete spojit jako stopu.
Mělo by to jít tak, že se body naimportují do jedné složky a pak by měli jít použít jako průjezdní body plánu. Ale popravdě sám nevím jak body ze složky přidat do plánu.

Nebo tedy toto lze snadno řešit přes web gpxmapy.cz: načtěte tam soubor, vykreslí se světlemodré slzy. Vyberte si požadované body, stačí na ně třeba klikat se shift, jsou tam různé způsoby výběrů. Nebo tlačítkem WayPointy v menu vybrat všechny naráz, pořadí by mělo zůstat takové, v jakém se body načetly ze souboru.
Pak v exportu je možnost tyto vybrané body poslat jako odkaz do Mapy.cz, otevře se nová karta s Mapy.cz a rovnou se to propojí jako plán.
Je tam výchozí pro auto, to si změňte dle potřeby.
Pokud jste v daném prohlížeči (chrome, edge) přihlášený, budete i na té nové kartě přihlášený a můžete trasu uložit. A libovolně měnit.
Akorát to nesmí být tisíce bodů, ale jen max stovky.

Edit: jo tak vidím že máte další dotazy a děláte geocaching, tak nejspíš potřebujete spojit body kešek do plánu. Tak to je přesně ono.

Pavel Chadalík

15.8.2023 v 16:31

Marně hledám jak importovat GPX soubor na mapy.cz. Zřejmě hledám špatně a potřeboval bych poradit. Díky.

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Pavel Chadalík

15.8.2023 v 17:12

3 možnosti
1) přetáhněte soubor myší na Mapy.cz
2) na mapě vpravo dole tlačítko "nástroje" > import gpx
3) v moje Mapy > Místa a trasy > nahoře v menu importovat gpx

Edit: ted koukam, ze to poptavate v aplikaci. Tak tam je to jinak. Nejak tusim, ze maji byt tri tecky nahore v moje mapy, vedle mista a trasy, ale nejsou tam. Sem si to chtel pripomenout, abych odpovedel a taky jsem to nenasel

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Pavel Chadalík

16.8.2023 v 8:42

relevantní
Import GPS v aplikaci zatím není, ale jak píše Jan Buriánek, zatím můžete použít web.

Standa Komínek

18.10.2023 v 13:35

relevantní
Od verze aplikace 9.40.0 je již funkce importu gpx do aplikace přidána.

Jiří Mynařík reagoval na příspěvek od Standa Komínek

22.2.2025 v 21:43

Když chci stáhnout aplikaci mapy.cz nabizí to verzi 6.48.0

Jan Kuchař reagoval na příspěvek od Jiří Mynařík

23.2.2025 v 8:49

Dobrý den, je to závislé na tom jaký máte operační systém jestli Android nebo iOS a jakou verzi. Tipují že máte iOS a ten má jiné číslování verze aplikace Mapy.cz než Android

Ludek Svorc

1.3.2025 v 15:52

Zdravím,
měl bych otázku přenosu trasy ve formátu gpx.

Mám aplikaci mapy.cz Premium včetně stažení offline map v notebooku i v telefonu. Když si vytvořím v notebooku bez přístupu k internetu (bez přihlášení) v offline mapách trasu, jak ji tam uložím ve formátu gpx. ?

Druhá otázka: pokud to jde uložit, je možné tuto trasu přenést do telefonu, který je též bez datového připojení? např. prostřednictvím BT. Potřebuji to použít k navigaci v zahraničí mimo EU v místech bez datového připojení, abych nemusel mapy vytvářet na malém displeji telefonu.

Moc děkuji za odpověď.

Luděk Švorc

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Ludek Svorc

1.3.2025 v 18:42

A jak jste dostal offline mapy do notebooku? To neumím ani já.
Bez internetu vůbec nespustíte web mapy.cz.

Pokud byste měl GPX soubor, do mobilu ho dostanete třeba přes kabel, jednoduše z PC zkopírovat někam do úložiště. Pak asi půjde dát v appce import a soubor vybrat z úložiště. Zřejmě se to uloží do účtu, dočasně jen do mobilu, než zas bude internet, aby se to synchronizovalo i na web. Ale nezkoušel jsem to.

A je tu ještě jedna drobnost, o které asi víte, že podle gpx stopy nejde pustit navigace. Jen se orientovat podle červené stopy.

Ani wifi tam nebudete mít?

Jan Kuchař reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

1.3.2025 v 19:40

No existovala i verze pro Windows https://apps.microsoft.com/detail/9wzdncrfhzdc?hl=cs-CZ&gl=CZ
která šla instalovat do notebooku a stahovat i offline mapy ale už není podporována, a myslím že už ani mapy nelze aktualizovat.
A export a import do GPX tam myslím také nebyl.

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Jan Kuchař

2.3.2025 v 7:20

To bude ono.
Jedná se o verzi primárně pro Windows Phone, což již dávno skončilo. Dříve, než jsem se začal věnovat programování map... Takže jsem to ani nikdy nezkoušel.
Viz zde: https://napoveda.seznam.cz/forum/threads/119922/1
podpora apky Mapy pro Windows skončila 26.8.22

Nicméně jsem to tedy vyzkoušel na notebooku a nyní to tedy:
1) jde nainstalovat (W10)
2) jdou stáhnout offline mapy

Ale:
mapy nejsou aktuální, je to nějaká kompatibilní verze, udrřovaná na serverech Seznamu pro tuto apku. Dálnice na Budějovice končí u Ševětína...

A tato verze také ještě neobsahovala možnost exportu GPX stopy. Takže export nejde.

Ale pro tazatele - je to jedno, že nejde export, protože bez internetu v této verzi nejde ani plánovat! Skončí to s hláškou, že se trasu nepodařilo vytvořit.
Vyzkoušejte si to, odpojte notebook od internetu a zkuste plánování.

CIZINA IV/5H/2021

dnes 12:24

Myslela jsem, že gpx lze spustit jako navigaci po stažení, k čemu je mi červená stopa!? Z jakého formátu lze trasy po stažení spustit jako navigaci?
Děkuju!

A gpx tedy nikdy nelze užít jako navigaci?

Nový dotaz

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)

Import GPX jako trasy

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)