Fórum nápovědy

Seznam

seznam bodů - spojení do trasy

L.

20.10.2022 v 14:06

Dobrý den, mám seznam uložených bodů a chci je spojit do trasy. Dneska se mi to nějak podařilo, ale nevím jak. Děkuji

Jakub • Mapy.cz

21.10.2022 v 8:53

Pokud tyto body máte uložené v Moje mapy, plánování zadávejte body postupně, jak je chcete mít za sebou. Najdete je pomocí názvu.

Jan Kuchař

21.10.2022 v 21:13

Můžete k tomu také jednoduše využít můj web www.gpxeditor.cz , který je postavený a mapových podkladech Mapy.cz a jeho API.
Na Mapy.cz si vyexportujte tyto body do GPX (body musí být v jedné složce)
Potom GPX soubor přetáhněte na mapu na mém webu www.gpxeditor.cz
Na mapě se vykreslí WPT body z GPX souboru, v menu na pravé straně přepněte do režimu URL - Plánování trasy
Zobrazené body se změní na průjezdní body. Zvolte Typ dopravy, pak zvolíte Typ výstupu "Vytvořit URL pro navigaci v Mapy.cz" a kliknete na tlačítko "Generovat výstup".
Otevře se nové okno s Mapy.cz a v něm již bude připravená naplánovaná trasa z vašich bodů, kterou si můžete uložit.
Takto lze naplánovat trasu i z bodů které byly na Mapy.cz vytvořeny jako skupina bodů (Vlastní body), což přímo Mapy.cz ani neumí použít pro plánování trasy.
Lze také takto naplánovat trasu třeba z již projeté trasy ze stopaře.
V tomto případě se po přetažení vyexportovaného GPX souboru stopaře na můj web trasa vykreslí, a po přepnutí do režimu URL - Plánování trasy se zobrazí dialog pro zadaní vzdálenosti průjezdních bodů (výchozí hodnota je 1000 m)
Po základním rozmístění průjezdních bodů dle nastavené hodnoty můžete ještě manuálně přidat nějaký průjezdní bod na trasu, kliknutím pravým tlačítkem na trasu v místě kde chcete průjezdní bod přidat, případně nějaký průjezdní bod odebrat.
Zvolte Typ dopravy, pak zvolíte Typ výstupu "Vytvořit URL pro navigaci v Mapy.cz" a kliknete na tlačítko "Generovat výstup". Otevře se nové okno s Mapy.cz a v něm již bude připravená naplánovaná trasa, kterou si můžete uložit.

Jan Kuchař

fantom - fantom jan

19.11.2022 v 13:19

Ahoj Honzo,
super GPX editor, který jsi vytvořil!!!

Do předmětu: seznam bodů - spojení do trasy
DOPIŠ PROSÍM: GPX - ať se to v diskuzích jednoduše hledá.

třeba:
GPX editor - seznam bodů - spojení do trasy

díky a čau Honza Pavlásek

Jan Kuchař reagoval na příspěvek od fantom - fantom jan

19.11.2022 v 20:13

Děkuji za pochvalu

Název tohoto vlákna změnit nemohu to muže jen ten co ho zakládal, já jsem jen odpovídal na dotaz .

Akorát doplní že na mém webu www.gpxeditor.cz tato funkce 13.11.2022 prošla zásadní změnou a již je možno přímo v Editoru zadávat a měnit typ dopravy, a zobrazuje se přímo náhled naplánované trasy.
Na dalších vylepšeních Editoru se pracuje

Jan Buriánek

19.11.2022 v 22:35

Ahoj,
také se zapojím se svým webem gpxmapy.cz
Potřebujete na něm pro stejnou funkci o něco více kliknutí (není to tak uživatelsky jednoduché můj web pochopit), ale v některých funkcích nabízí více možností ručních úprav.

Např. můžete určit pořadí bodů do stopy prostým ručním naklikáním bodů v daném pořadí. Ve výchozím stavu je to pospojováno tak, jak jsou body v pořadí v gpx souboru, to platí pro oba weby.

Postup:
gpx soubor (s obsahem WPT - třeba exportovanými body ze složky Mapy.cz) přetáhnout na gpxmapy.cz, zvolit v menu "editaci", a pravým kliknutím na kterýkoli wpt dát "vybrat všechny WPT skupiny". Slzy zčervenají, jako že jsou vybrané. No a v položce export je možnost poslat to jako plán do Mapy.cz

Akorát mi to neukazuje náhled, jako nyní již kolegovi Kuchařovi (ani to neplánuju zavádět), a trasa se navíc vždy naplánuje autem (výchozí stav), je třeba si následně v Mapy.cz typ dopravy změnit, stopa se přepočítá (to chci vylepšit, bude možnost kliknout rovnou typ dopravy, v nějaké budoucí verzi...)

A pokud potřebujete použít jen některé body, nebo třeba v jiném pořadí, stačí je vybírat postupně. Jde to buď přes rychlé menu, tedy levý klik na slze a "vybrat wpt", nebo si v menu zapnout funkci "WayPointy" a pod ní tlačítko "možnosti wpt" a zvolit nastavení pro levý klik "přímo vybírat / rušit výběr" - pak levým klikáním na slzy je vybíráte jedním kliknutím.
Vybraná zčervená. Znovu klik výběr zruší.
No a opět - vybrané červené wpt lze poslat do Mapy.cz jako plán pod tlačítkem export.

jannedvidek2504@seznahm.cza

15.12.2022 v 10:43

honza UA:Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/108.0.0.0 Safari/537.36 Edg/108.0.1462.46

jannedvidek2504@seznahm.cza

15.12.2022 v 10:43

jan

Ircdodko reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

15.12.2022 v 11:06

Zdravím,
niečo také by sa dalo urobiť na gpxmapy.cz že pošlem GPS súradnice bodov v ľubovolnom poradí a naplánuje mi optimálnu trasu, prípadne dá zoznam v akom poradí cestovať?
Použil by som to na rozvoz obedov, naplním to GPS súradnicami zákazníkov/objednávok na daný deň a urobí mi rozpis v akom poradí optimálne jazdiť.

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Ircdodko

15.12.2022 v 13:54

Zdravím!
No tak poslání bodů formou odkazu už tam je viz zde:https://gpxmapy.cz/formats.html
Nemusíte tedy z vašich souřadnic adres tvořit gpx soubor.

Pak levým klikáním na wpt prostě vyberete pořadí. Protože tohle můj web neumí. Tedy najít nejkratší cestu mezi body. Ne, že by to nešlo naprogramovat, kdysi v mládí jsem to řešil jako zadání nějaké soutěže, najít nejkratší cestu mezi body.

Ale tuším, že i tak to pro Vás může být velmi užitečné, protože načtené body vidíte graficky před sebou a vyhovující pořadí lze ručně naklikat. Rozhodně snadněji, než z paměti lovit jednotlivé adresy nebo je po jedné přidávat do mapy do plánu.

Tedy naprogramovat to v budoucnu mohu. Jenže za prvé si myslím, že to stejně nebude ideální, přesné matematické pospojování nejkratší cestou nemusí být ani zdaleka vyhovující. A za druhé, a to je aktuálně hlavní problém něco do webu doplnit, je to, co jsem ještě nikde nestihl ani zmínit: celý web předělávám po novu. Nový moderní design, nová technologie, násobně rychlejší (už ne JAK knihovna), plně funkční undo/redo atd.
Prostě doplnit něco do stávajícího webu, je hodně složité, ani menu na to není postavené.
Bude to ale trvat asi několik měsíců, než bude první verze...

To jsem se rozepsal... Nemohu tedy aktuálně nic slibovat, jsem přetížený novým vývojem. A to zde mám řadu předchozích požadavků...

Ještě mě napadá jedna možnost, která by mohla být užitečná:
místo vybírání wpt dát funkci "nová stopa" a jde klikat na slzy waypointů a stopa se k nim přichycuje. Vidíte tak alespoň přímé pospojovaní adres.
Navíc na to funguje zpět! Nebo lze puntíky stopy (i přichycené k slzám) prostě přetáhnout na jinou slzu a upustit, zase se přichytí.
No a když se vám dané cik-cak přímé pospojování bude zamlouvat, stačí akceptovat a stopa je vybraná a lze poslat do mapy.cz k naplánování, stejně jako vybrané body.

Ještě už během spojování novou stopou lze pravým klikem na tvořené stopě nechat naplánovat souvislé úseky (zde tedy celou trasu), jenže tam na to není položka autem... Na novém asi bude a nejspíš tam bude volba, aby se plánování provádělo automaticky při každém kliknutí nebo přetažení bodu tvorby nové stopy a zobrazilo se třeba čárkovaně. S novým API, na kterém to stavím, by to mělo chodit, jako z praku :)

P Barta 1 reagoval na příspěvek od Jakub

31.1.2025 v 13:19

Pokud mám udělanou trasu a chci si ještě uložit do trasy nebo kolem vlastní body, aby mě upozornily na třeba hospodu nebo zajímavé místo a zobrazily se mě v navigaci nebo mě upozornily, že tam už jsem, jak na to?

Jan Kuchař reagoval na příspěvek od P Barta 1

31.1.2025 v 14:23

Jedině přidat jako další průjezdní body do naplánované trasy.
Nelze totiž mít současně zobrazenou naplánovanou trasu, případně spuštěnou navigací a současně zobrazené uložené samostatné body nebo trasy

Nový dotaz

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)

seznam bodů - spojení do trasy

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)