Fórum nápovědy

Seznam

Nelze zaškrtnout www.google.com jako podporované url

Kassdav

31.7.2023 v 20:31

Jako kurýr Woltu jsem využíval hlavně Mapy.cz pro navigaci ve městě. Oficiální aplikace Wolt kurýrů nemá možnost nastavit si Mapy.cz jako defaultní navigaci, takže si člověk nastavil Google mapy a v androidu pak zaškrtl Mapy.cz jako defaultní navigaci. Vše fungovalo asi rok, než z ničeho nic přestalo. Delší dobu jsem se pídil po důvodu proč to nefunguje nyní a přišel jsem na následující. Když zakážu aplikaci google map, otevírá se prohlížeč s url linkem www.google.com .. Když se podívám do nastavení Mapy.cz, kde je možnost otevírat podporované url linky přímo v aplikace Seznam map, je tu právě odškrtlá možnost www.google.com.. Když jí zaškrtnu, odejdu, opět se odškrtne.. Z nějakého důvodu se tedy nedá zaškrtnout link www.google.com, což právě zapříčinilo to, že již nemohu jendoduchým kliknutím používat Mapy.cz k navigaci k zákazníku, protože aplikace Woltu generuje link www.google.com .. Předpokládám, že problém musí být přímo v aplikaci Mapy.cz, neboť podporované url si nastavuje právě přímo Seznam. Rád bych tedy poprosil o pomoc a případné předání na IT oddělení, kde by problém snad mohli vyřešit. Zakopaný pes totiž bude právě v tom, že nelze zaškrtnout tento url link. Děkuji

Tomáš Krabač

1.8.2023 v 8:03

relevantní
Dobrý den,

ono je to celé trochu komplikovanější, tak se to zkusím trochu přiblížit.

Aplikace Mapy.cz jen říká, jaké url linky podporuje. O tom, jaká aplikace se po otevření url ve skutečnosti otevře rozhoduje aplikace, která ji otvírá a systém. Aplikace Mapy.cz sice říká, že podporuje i Google odkazy, ale jako ověřené má jen odkazy Mapy.cz, proto dostanou přednost Google Mapy.

Google občas změní, jak se pracuje s externími odkazy. Jednu dobu tu byl dialog na výběr aplikace, pak přišla možnost provázání aplikace a webové stránky a od Androidu 12 se to zase změnilo, že je víc tlačeno provázání aplikace a webové stránky.

Nevím, jakou url používá Wolt pro otevření navigace, ale pokud by chtěl nabídnout víc navigačních aplikací, obávám se, že by to musel změnit ve svojí aplikaci. Třeba Booking umí otvírat více mapových aplikací.

K Vašemu problému. Můžete zkusit odebrat Google Mapám otvírání podporovaných odkazů. Mělo by to být na stejném místě, jako jste to našel u Mapy.cz. Pak by to mohlo jít nastavit pro Mapy.cz

Bohužel všechno toto je i závislé na konrkétním výrobci telefonu, respektive jeho nadstavbě.

Kassdav reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

1.8.2023 v 23:14

Hezký večer,
nakonec jsem ze zvědavosti koukl na mamčin telefon s Androidem 13, tam to nastavení je velmi podobné, s tím rozdílem, že nezaškrtnutelný link je šedivý a je u něj konkrétně napsáno v jaké aplikaci se link nyní otevírá.. Takto jsem zjistil, že link www.google.com blokuje aplikace Google Mapy, Google a Zprávy Google.. Když u nich vypnu otevírání podporovaných url, tak lze zaškrtnout tuto url u aplikace Mapy.cz od Seznamu :)

Teď, když přijmu zakázku ve Wolt appce a kliknu na navigování přes Google mapy, tak se mi otevře appka od Seznamu. Což je fajn, ale bohužel bez přednastavené cílové lokace. Tudíž, aplikace Mapy.cz nedokáže správně pracovat s takto generovaným url odkazem pro google mapy a vyčíst z ní potřebné data.

Bohužel mám silné pochybnosti o tom, že by Wolt nativně přidal podporu Mapy.cz do aplikace, neboť o to žádají desítky kurýrů už měsíce.. a nic se nezměnilo.

Cca ale rok a půl vše fungovalo správně, byť jsem měl v aplikaci Woltu nastavenou navigaci přes Google mapy, otevírala se appka Seznamu a správně navigovala. Proto předpokládám, že došlo k nějaké úpravě url linku (pravděpodobně ze strany Google?) a aplikace Mapy.cz z takového linku nepřečte správná data (cílovou adresu).

Existovala by reálná možnost, že by Seznam do Mapy.cz přidal podporu těchto url linků, aby s nima uměl pracovat a vše opět fungovalo? Nebo to nemá smysl zkoušet s někým řešit a prostě holt přejít na Google mapy a zvyknout si na "horší možnost"? :)

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Kassdav

2.8.2023 v 8:03

relevantní
Teď mně došlo, že ta Google url bude nějaká zakódovaná a dekódovat jí bude umět asi jenom Google. Kdyby Wolt používal obecná url schémata https://developers.google.com/maps/documentation/urls/android-intents tak by to šlo. Asi to i dřív Wolt dělal a mohli to používat ostatní navigační aplikace, protože ta nejsou vazaná na konkrétní webové stránky.

Kassdav reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

20.8.2023 v 20:57

Kontaktoval jsem podporu Woltu a dostal jsem odpověď od IT oddělení.. Mapy.cz nebudou přidány jako podporovaná navigace z důvodu, že si ČR nemůže stanovit své specifické jen pro ČR a Mapy.cz neberou jako globální možnost navigace pro ostatní země, kde Wolt působí.. Budiž.. Následně ale přišla další zpráva, že ze strany Woltu nedošlo k žádné změně generování url a používají obecná schémata na základě specifikací platformy Google Maps (viz. link, který jsi poslal, i ten mi poslali).. Pokud to je pravda, není tedy pak chyba u Seznamu a aplikace Mapy.cz od nějaké chvíle neumí číst Google url linky podle těchto specifikací? Uvítal bych nějakou odpověď ze strany vývojářů Mapy.cz :) Jestli má smysl to nějak tady řešit s vidinou, že by se toto opravilo? Jsem schopný (v týdnu, až budu v práci) zde hodit podobu url linku, který Wolt generuje - pokud by to třeba pomohlo. Každopádně děkuji za případnou reakci ze strany Seznamu.

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Kassdav

21.8.2023 v 8:35

relevantní
Zkuste získat ten link, který aplikace Woltu vygeneruje určitě by to pomohlo.

Za Android vývoj Mapy.cz,
Tomáš Krabač

Kassdav reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

26.8.2023 v 23:03

Hezký večer přeji,
tak jsem vytáhl link, který Wolt aplikace vygeneruje. Nejsem si úplně jistý jestli to je novým telefonem (Samsung S23 - Android 13), jestli došlo k nějaké aktualizaci Mapy.cz a nebo Wolt aplikace, ale tentokrát se vygenerovaný link v aplikaci Mapy.cz dokáže přečíst. Jediná vada na "kráse" je, že vyžaduje "Zadat start", kde je možné po kliknutí vybrat "Moje poloha" a navigovat. Jinak se zdá, že to vše opět funguje.

Rád bych se zeptal, zda je možné někde v aplikaci Mapy.cz nastavit, aby se automaticky při takovém linku jako start dala "moje poloha" a tím pádem jsem vlastně dostal ihned nabídku k zahájení navigace a nemusel jsem pokaždé kliknout na "zadat start" - "moje poloha"... Případně, zda by bylo reálné, že by vývojáři přidali možnost k zaškrtnutí/odškrtnutí, například do budoucna vždy používat "mou polohu". Chápu, že jako jedinec a "zástupce" pár stovek kurýrů, asi nemůžu čekat, že by někdo kvůli nám něco měnil, ale stejně Vás zkusím poprosit, bylo by to moc příjemné.

Každopádně děkuji za Váš čas, ochotu a odpovědi.

Link, který generuje Wolt je v tomto formátu
- https://www.google.com/maps/dir//50.0360375,15.7708524/@50.1182374,15.8417566,9z/data=!4m5!4m4!1m1!4e2!1m0!3e0
- https://www.google.com/maps/dir//50.0292366,15.7318137/@50.1128533,15.8360606,9z/data=!4m5!4m4!1m1!4e2!1m0!3e0
- https://www.google.com/maps/dir//50.038063,15.7757637/@50.1003594,15.8650876,12z/data=!4m5!4m4!1m1!4e2!1m0!3e0

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Kassdav

28.8.2023 v 9:32

relevantní
Ve zkratce:
to že není vyplněn start jako Moje poloha je spíš chyba, to bychom mohli opravit

Delší verze:
To, co používá Wolt jsou url určené pro vývojáře ostatních aplikací / webů, které chtějí uživatele poslat do Google map. https://developers.google.com/maps/documentation/urls/get-started Jak jsem psal na začátku, my jako aplikace jen říkáme, které url umíme zpracovat a dřív to dávalo smysl, tak se přidala podpora i těchto Google url, určena primárně pro Google Mapy. Každopádně naše podpora těchto Google url není kompletní a nedává nám moc smysl ji rozšiřovat. I ve vašich url je více informací a my si z toho bereme jen cílovou polohu.

S novými Androidy je komplikovanější pracovat s url jiných služeb. Pokud je doména google.com, tak výhradní právo pro používání mají aplikace od Googlu. Jako uživatel si toto chování můžete změnit, ale není to tak jednoduchá cesta. Musíte všem ostatním Google aplikacím říct "už google.com nezpracovávej" a u Mapy.cz říct "začni zpracovávat google.com". Jelikož u nás už jednou podpora pro google.com byla, tak u nás nic měnit nemusíme, jen opravit chybu, že pokud není známý start, zkusíme nastavit aktuální polohu. Ale větší podporu bych k tomu neočekával, protože za nás má spíš smysl podporovat obecné schéma, které není vázané na konkrétního majitele např. geo:latitude,longitude https://developers.google.com/maps/documentation/urls/android-intents

Jinak to že to nějakou dobu nefungovalo byla asi nějaká chyba u nás při dekódování té google url, ale zřejmě už opraveno.

Kassdav reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

28.8.2023 v 15:01

Postupně jsem zjistil, že podporované linky si upřednostňují jiné aplikace. Já jsem rád hlavně sám za sebe, že jsem se díky Vám k řešení nakonec úspěšně dostal. Pro ostatní kurýry jsem sepsal jednoduchý návod a kdo bude chtít, tak si Mapy.cz zase zprovozní.

Jak jsem jinak psal, rozumím, že jako malá a nepodstatná skupina si určitě nemůžeme říkat o změny "jen pro nás" :) S tím jsem ani nějak extra nepočítal. Teď vše vlastně opět víceméně funguje. Pokud je ale ono nevyplnění startovací pozice chybou, kterou byste mohli opravit, tak to bude určitě super a v podstatě vše bude tak jako dřív.

Větší podporu neočekávám a už tak Vám děkuji za Vaši ochotu a čas. Bylo by fajn, kdyby se staral Wolt a nemusel jsem se takhle sám pídit po možnostech, ale bohužel, i přesto, že je rok 2023 a žijeme v poměrně technologicky vyspělé době, tak stále existují hloupá pravidla, kdy nejsou ochotní přidat pro jeden ze svých trhů lokálně nejlepší navigaci.

Kassdav reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

14.9.2023 v 8:06

Zdravím,
po včerejší aktualizaci Mapy.cz se už nastavuje automaticky "moje poloha" jako startovací pozice. Chtěl bych Vám tedy mockrát poděkovat za Vaši ochotu a čas. Nyní vše funguje naprosto krásně. Děkuji.

Kassdav

15.9.2023 v 10:07

Hezký den přeji,
dnes jsem to měl možnost prozkoušet v práci naostro.. a bohužel jsem se spletl. Pokusím se to vysvětlit co nejlépe.

Aplikace Mapy.cz po poslední aktualizaci a načtení www.google.com linku už nevyžaduje kliknout na "Zadat start" - "Moje poloha", ale zdánlivě se snaží použít mou polohu. Bohužel ale ne tu aktuální, ale tu předposlední, kdy naposledy byla otevřena aplikace Mapy.cz..

Příkladem třeba obrázek v příloze..
• Na pozici A jsem měl naposledy spuštěnou aplikaci Mapy.cz a tam jsem jí i vypl.
• Mezitím jsem odjel na pozici B, kde jsem vyzvedl zakázku a opětovně spustil aplikaci Mapy.cz
• Aplikace ale jako "Moji polohu" nastavila předchozí poslední polohu, tedy bod A.

Když aplikace vypnu a znovu zapnu, tak se načte jako "moje poloha" opět ta předchozí.. nikdy se nenačte poloha aktuální, při aktuálním spuštění aplikace. A takhle to je vlastně neustále. Kdybych třeba otevřel Mapy.cz a vypl je, popojel 500 metrů a otevřel Mapy.cz, tak "moje poloha" bude tam, odkud jsem vyjížděl.

Aplikace není v úsporném režimu, neblokuje jí šetřič baterie a má plná práva na polohu.

Jsem už doma, takže nedokážu s jistotou říct, jestli to dělá jen při otevírání linku www.google.com a nebo je chyba s aktuální polohou celkově při zapnutí aplikace jako takové. Mohl bych to zkusit večer i s linky přímo na Mapy.cz.

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Kassdav

15.9.2023 v 13:48

Úplně jsem to zatím podrobněji váš případ netestoval, ale zjištění polohy chvíli trvá. Pokud aplikaci otevřete přes link, nastaví se jako Moje poloha tu poslední známou polohu. Pokud se vaše skutečná poloha v čase mění, tak se v plánovači (obrazovka, odkud máte screenshot) startovní pozice nemění, i když je tam napsáno Moje poloha. Když kliknete na Navigovat, tak se už bude počítat s aktuální polohou.. Ale opět může chvíli trvat, než ji najde.

Kassdav reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

15.9.2023 v 21:26

Hezký večer,
tak máte pravdu. Otestoval jsem to ještě znovu a po chvilce, po kliknutí na "navigovat" se to srovná. Což vlastně dává smysl a vlastně nechápu, proč se tomu nechtělo předtím. Klikl jsem na navigovat, stál a třeba ani po 15 vteřinách se to nezměnilo (asi se gps mezi těma budovama moc nechtělo). Ale když o tom popřemýšlím, kdybych se rozjel, tak se to určitě chytne a nemusím tu hloupě psát :)

Dneska mi mozek moc neslouží. V tom případě se zdá, že je vše v pořádku.

Ircdodko reagoval na příspěvek od Kassdav

17.9.2023 v 19:22

V meste je dobré mať zapnuté na mobile aj Wi-Fi a povolené zlepšiť presnosť polohy Google. Vtedy mobil použije aj polohu Wi-Fi sietí a rýchlejšie poskytne aktuálnu polohu, ako keď len čaká na dáta zo satelitu.

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Kassdav

18.9.2023 v 7:47

V pohodě, jsme rádi, že se to nějak vyřešilo :-)

Jakub Faifer • tým Mapy.cz

8.1.2024 v 7:25

Oznamujeme, že od verze aplikace 9.43.0 je ukončena podpora otevírání Google maps url. Možnost otevírat cizí url v rámci android systému již není povoleno a museli jsme se tedy přizpůsobit. Díky za pochopení.

Petr Jurič

11.1.2024 v 22:00

Ahoj, mě to také takto začalo blbnout , že se samo odškrtlo podporované www.google.com. Pak jsem někde vyčetl :
- Pokud se sám odškrtl a nezůstává zaškrtnutý, máte v telefonu ještě nějakou
aplikaci, která si právo na tento link upřednostňuje.
Po tomto zásahu mi to fungovalo až do včerejšího dne !!
V aplikaci mapy.cz úplně vypadli podporované url vůbec už tam není možnost zaškrtnout www.google.com není to tam.
Pomůže někdo ??

I Car

15.1.2024 v 14:46

Dobrý den,
předpokládám, že podpora google odkazů byla ukončena z důvodu nástupu Androidu 12 a zavedení souboru "https://google.com/.well-known/assetlinks.json". Každopádně Vaše mapy podporujete i na starších Androidech, a tak jste to přeci mohli ponechat. Holt někomu (se starším Androidem) by to fungovalo a někomu ne. Nejlepší by samozřejmě bylo se s Googlem domluvit a mapy.cz aplikaci na jejich assetlinks.json dostat. Pokusili jste se o to vůbec? Co za to chtějí?

Já například generoval ve své aplikaci linky typu "https://www.google.com/maps/dir/?api=1&destination=14.2968931E%2050.8382383N&travelmode=driving&dir_action=navigate"
anebo (úplně prehistorické API)
"http://maps.google.com/maps?saddr=19.93566E%2049.88923N&daddr=14.2968931E%2050.8382383N&dirflg=d"
a fungovalo mi to skvěle. Apku mapy mi to otevřelo a já jen potvrdil/zmáčknul "Navigovat". Teď jsem to tedy nucen změnit na:
"https://mapy.cz/zakladni?q=14.2968931E%2050.8382383N". Ale toto mi nevyhovuje. Máte alespoň nějakou vlastní jednoduchou URL strukturu, kterou bych si mohl jednoduše skládat podle svého? A ideálně, aby to fungovalo i offline (pokud tedy budu používat přesné souřadnice a nebudu tam cpát žádné názvy), tedy např.:
"https://mapy.cz/zakladni?api=1&from=19.93566E%2049.88923N&destination=14.2968931E%2050.8382383N&travelmode=car&action=navigate"

Kassdav reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

15.1.2024 v 22:42

To mě mrzí :( Nedá se s tím tedy nic udělat ani v budoucnu? Nejlepší navigace co existuje a Google takhle hází klacky pod nohy..

Ircdodko reagoval na příspěvek od Kassdav

16.1.2024 v 12:43

Ak som tomu porozumel, tak stačí upraviť aplikáciu aby používala geo: linky namiesto priameho linku na url google mapy.
Tak sa použije nainštalovaná mapová aplikáciu ktorú si užívateľ zvolil ako predvolenú na mapy.

https://stackoverflow.com/questions/10204612/open-google-maps-from-hyperlink

Je to podobné ako na maily použiť odkaz mailto: aby sa otvorila predvolená aplikácia pre email, namiesto priameho volania gmail aplikácie/webu.

I Car reagoval na příspěvek od Ircdodko

17.1.2024 v 9:31

Ano, ten geo: link je skvělý nápad. Problémem je, že Wolt by musel svou aplikaci na to upravit. Nicméně je to určitě zajímavý požadavek, který by Wolt už nemusel odmítnout, protože už se nejedná o "nějaké" mapy.cz určené pro jednu bezvýznamnou zemi...

Dokonce to vypadá (jak jsem na malém vzorku testoval), že mapy.cz zvládají tento geo link dekódovat offline, což je třeba pro mne super. Jen mám problém s tím, že už tam nemohu vecpat další parametry jako že chci přednastavit rovnou navigační trasu, typ dopravního prostředku (auto, kolo, pěšky...) apod. Ale tohle by vývojáři mohli jednoduše přidat. Pročítal jsem wikipedii (https://en.wikipedia.org/wiki/Geo_URI_scheme#Unofficial_extensions) a zrovna Google si to také rozšířil k obrazu svému :). Takže mapy.cz by mohli také přidat nějaký ten parametr. Určitě půjde vymyslet nějaké rozšíření, které "sežere" i aplikace googlu a nevyhodí chybu.

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Nelze zaškrtnout www.google.com jako podporované url

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)