Fórum nápovědy

Seznam

Několik dotazu mapy.cz/mobilní mapy.cz

Igor Linetskiy

7.9.2018 v 0:13

Dobrý den,
nejprve chci poděkovat jak za skvělou mobilní aplikaci, tak i za výborné webové stránky mapy.cz, které mi pomáhají na toulkách Českem.
S příchodem nové mobilní aplikace a zrušením Baťůžku bych chtěl upozornit na několik nesrovnalosti:
1. Pokud chci editovat otevřenou trasu, nelze uložit změny, vytváří se nová trasa, dříve to šlo.
2. Nelze změnit nastavení úseku trasy turistická/krátká - změní celou trasu, ne jednotlivý úsek, dříve to také bylo možné, četl jsem zde na fóru, že to postrádají i další uživatele.
3. Po odstranění Baťůžku v novém oddíle Místa a trasy pořád nelze položky seřadit dle abecedy, vzdálenosti nebo jakkoliv jinak.
4. U starých tras (z Baťůžku) v Místech a trasách není pod názvem uvedena vzdálenost.
5. Některé mé staré trasy se exportovaly jako složky, musel jsem je ručně předělávat.
6. U tras s dlouhým názvem nelze v jejich seznamu zobrazit celý název. Našel jsem způsob jak to udělat – Otevřít Moje mapy, dole kliknout mobil, rozšíří se posouvací lišta vpravo, pak zmáčknout Backspace na klávesnici (zpět v prohlížeči), poté se vejdou dlouhé názvy. To je dost nepraktické.
7. Chyba synchronizace map - na mapy.cz jsou vidět trasy, které byly vytvořeny v mobilní aplikaci, na mobilu ale nejsou k nalezení, a to i přes opakovaně provedenou synchronizaci.
8. Jak odstranit možnost navigace u peších tras? Je zvláštní být v přírodě a očekávat, že mě bude mobil navigovat.
9. V mobilu mám nastavenou angličtinu jako výchozí jazyk, mobilní mapy proto mám v angličtině. Je možné požádat o možnost změny nastavení jazyka, snad to není moc složité.
Děkuji za pomoc,
I. Linetskiy
relevantní

Martin Helpdesk • Moderátor

7.9.2018 v 8:53

relevantní
Dobrý den,

jsem rád, že se vám aplikace i celá služba líbí a že vám významně pomáhá na cestách. Než přistoupím k vašim otázkám, ještě si dovolím poupravit informaci o zrušeném Batůžku - ke zrušení nedošlo, jen se tato funkce přejmenovala na "Moje mapy", většina funkcí zůstala, některé se trochu upravily a přibyly i další. A k vašim otázkám:

1) Ano, o tom kolegové vědí, je to jedna z funkcí, nad jejíž úpravami chování se ještě bude pracovat. Aktuálně skutečně úprava pouze dovolí uložit záznam jen jako novou trasu, neaktualizuje se ta původní trasa..

2) Ano, také se o tom ví, nelze měnit parametry trasy, tedy nelze měnit např. během jedné trasy plánování pro pěší a pro kola, nebo u pěší trasy volit během jednoho plánování mezi krátkou a turistickou trasu, vždy lze plánovat celou trasu jen jedním způsobem. Funkce byla využívána bohužel minimálně a kolegové se tak rozhodli se raději zaměřit na další využívanější funkce a tuto z Map vypustit. Nejste ale první, kdo volá po návratu, v nějaké formě se kolegové nad úpravami i tohoto chování také zamýšlí.

3) Nějaká funkce pro automatické řazení záznamů v Místa a trasy skutečně není, ale lze si je řadit ručním přetažením nahoru/dolů, pozice by měla být pro příště zapamatována. A právě v Moje mapy, oproti Batůžku, přibyla možnost si záznamy vkládat do složek a alespoň nějak tam umožnit třídění a zpřehlednění velkého množství záznamů.

4) Ano, máte pravdu, vidím to i u svých záznamů. Zkusím u kolegů zjistit o co se jedná.

5) Ano, to je právě situace, která vyvstala po zrušení "multiplánování", tedy vícero způsobu přepravy v jedné trase (viz bod 2). Pokud měla trasa nastaveno více způsobů dopravy (i např. autem placené a neplacené úseky), tyto trasy se rozkouskovaly tak, že každý kousek má nastaven právě jeden konkrétní způsob vedení trasy. Aby ale trasa zůstala po rozkouskování nějak pohromadě, byly jednotlivé kousky vloženy do společné složky. Ve složce je tak uloženo dva a více částí původní celistvé trasy.

6) Toto by již mělo být vyřešeno textem, který se zobrazí u kurzoru myši, když nad trasu s dlouhým, názvem najedete - zobrazí se celý název. Ano, jen informativně, pro přehled, nelze si tak celý název nějak např. zkopírovat

7) Ano, s tímto se kolegové průběžně potýkají a nelze jednoznačně říct, čím to je, protože důvodů může být hned několik. Jsou ale dva hlavní:
- a) trasa na webu je vytvořena s plánováním pro MHD - aplikace plánovač MHD nemá a nedokáže tak přijmout takto naplánovanou trasu. Trasy s MHD plánováním do aplikace dostat nijak nejdou.
- b) stále platí, že plánovaná trasa si zapisuje parametry do adresního pole prohlížeče, čím delší trasa, tím delší je URL adresa stránky s naplánovanou trasou. A bohužel prohlížeče podporují takřka každý trochu jinou maximální velikost. Teoreticky se tak může stát, že si vytvoříte (popř i uložíte do Moje mapy) naplánovanou trasu, kterou jednak nedokážete otevřít a zobrazit v jiném prohlížeči, případně je příliš dlouhá i pro samotnou synchronizaci do aplikace.
Pokud se ale jedná o trasu, kterou vidíte na webu (a neplatí ani a) ani b), zkuste, zda lze trasu sdílet - pokud je s trasou něco špatně, pravděpodobně se zobrazí i chyba ve znění např. že se nepodařilo vytvořit odkaz. Případně zkuste v mobilním telefonu odhlášení a přihlášení v aplikaci Mapy.cz. Přinejhorším odinstalaci a instalaci aplikace zpět. Byť to zní zvláštně, i radikální krok přeinstalace někdy v některých případech různého divného chování pomáhá.

8) Ona možnost odstranit nelze, je přítomna plošně pro všechny naplánované trasy. Byl jsem osobně i svědkem, kdy si turista nastavil navigaci, dal telefon do kapsy v batohu a nechal se jednoduše vést hlasovými příkazy :)

9) I tento požadavek už kolegové zaznamenali. Záleží tak mj. i na tom, jak moc prioritní, s ohledem na opravy funkcí a další plány vývoje služby i aplikací, tato možnost bude.

Snad jsem tak alespoň na většinu vašich popůlnočních otázek vnesl trochu světla :)

Hezký den,
Martin

Martin Helpdesk • Moderátor

12.11.2018 v 14:43

relevantní
Tak si po delší době dovolím několika aktualizací.

Ad 1) Už v nedávné době v tomto ohledu došlo k úpravě chování, byť se to týká jen a pouze mobilní aplikace: Pokud provedete v mobilní aplikaci Mapy.cz úpravu již dříve uložené naplánované trasy, nabídne se možnost jak uložit takovou upravenou trasu jako novou, tak i možnost uložit pouze změny v dané trase - a v takovém případě se uloží změněná trasa (název zůstává stejný, tak si pak musíte případně znovu ručně upravit).

Ad 4) U kolegů jde již o známou věc, nicméně řešení nebude jednoduché a kolegové tak nedokáží, ani odhadem, poskytnout nějaký termín řešení. Bohužel tak nemohu nic více, než jen poprosit o strpení.

Děkuji,
Martin

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Několik dotazu mapy.cz/mobilní mapy.cz

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)