Fórum nápovědy

Seznam

Mapy.cz v 9.39.1, Android 7.0 – nefunkční připojení

Ttl

25.3.2024 v 17:01

Někdy po 17. březnu 2024 přestalo fungovat on-line spojení aplikace s účtem u vás. Nefungují veškeré funkce využívající on-line připojení jako např. synchronizace aktivit, podrobnější prohlížení map apod. (ostatní aplikace mi fungují).
Změnili jste něco u vás, že propojení už nefunguje? Je opět důvodem "změna protokolů", které Android 7.0 již nepodporuje (bylo to nutné, když doteď vše fungovalo)? Android 7.0 na mém telefonu již nelze aktualizovat na vyšší verzi. To mám díky tomuhle "vývoji" přestat používat tuto skvělou a mnou snad nejpoužívanější aplikaci?

Jakub Faifer • tým Mapy.cz

27.3.2024 v 13:08

Dobrý den, upravili jsme připojení z těchto starších zařízení, problém byl certifikáty. Zkuste prosím zda vám funguje?

Ttl reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

1.4.2024 v 22:28

Dobrý den,
ano, funguje! Dnes jsem po další zaznamenané aktivitě náhodou zkusil synchronizaci a ono to šlo. Jde i připojení při zobrazené mapě (podrobnější informace apod.). Tak se teď dívám sem na fórum a vidím, že jste se tomu věnovali a problém s certifikáty vyřešili. Děkuji moc za ochotu řešit takový problém i pro straší verze Androidu.👍
Přišlo mi líto, aby aplikace přestala fungovat jen kvůli vnějšímu vlivu certifikátů, když jiné aplikace fungují. Chápal bych to, kdybyste v aplikaci mapy.cz začali využívat funkce, které Android 7 nemá. Doufám, že k tomu ještě dlouho nedojde.

Rudolfnovaku

2.4.2024 v 8:30

Já mám stejnou verzi apky i Androidu, ale stahování offline map mi stále nefunguje - "Error communicating with the server"

Jan Kuchař reagoval na příspěvek od Rudolfnovaku

2.4.2024 v 14:12

Dobrý den,
oprava kterou provedly se týkala jen přihlašování na účet a tedy možnost synchronizace uložených tras mezi PC a mobilem
Co se týká aktualizace aplikace a aktualizace offline map, tam už to asi nebude fungovat nikdy vzhledem k tomu že byla ukončena podpora Android 7.0 pro tuto aplikaci

Jakub Faifer • tým Mapy.cz

3.4.2024 v 10:25

Ano je to tak, některé drobné věci možná v aplikaci po nějaký čas budou fungovat na Android 7. Ale rozhodně ne vše.

Ttl reagoval na příspěvek od Rudolfnovaku

4.4.2024 v 13:27

Mně (Android 7.0) zatím funguje synchronizování aktivit (o to mi jde primárně) a prohlížení on-line map. Funguje také zobrazení vlastních hodnocení.
Nefunguje stahování offline map a nefunguje nahrávání/zobrazení jakýchkoliv obrázků – fotografií (i vlastních) nebo avatarů uživatelů.

Matej Klima

4.4.2024 v 20:37

Takže jestli tomu dobře rozumím, kdo má Android 7, žádné mapy už si nestáhne? Alespoň se to mohlo avizovat předem, tohle je opravdu na hlavu! Potřebuju mapy, chci stáhnout jinou část ČR a nejde to. Smažu aplikaci, chci ji instalovat znovu a už mám smůlu. Paráda, vážně... To někoho stálo hodně přemýšlení...

Tomáš Krabač

5.4.2024 v 8:18

relevantní
Ono toto moc avizovat dopředu nešlo nebo nevím jak. To že nefunguje stažení offline map souvisí se zvýšením zabezpečení, které bylo tak trochu vynucené třetí stranou. Nebylo to tak, že by někdo zakázal offline mapy pro starší zařízení.

Možná jsme vám mohli s poslední verzí pro vaše zařízení říct "Toto je poslední verze aplikace pro váš telefon. Aplikace bude dále fungovat, ale již nebudete dostávat nové funkce a časem některé funkce mohou přestat fungovat."

Mám takové obavy, že s těmi certifikáty to bylo jen dočasné řešení a že to také časem přestane fungovat. Bohužel se to netýká jen aplikace Mapy.cz, ale i jiné aplikace mimo Seznam.cz, které používají připojení k internetu mohou časem přestat fungovat... Souvisí s tímto https://letsencrypt.org/2023/07/10/cross-sign-expiration

Ircdodko reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

5.4.2024 v 19:56

Ak by ručne nainštalovali do Androidu koreňový certifikát od letsencrypt tak by im to mohlo fungovať aj neskôr?

Anna Marie Hofmannová reagoval na příspěvek od Jan Kuchař

7.4.2024 v 20:46

Z toho vyplývá, že si musím koupit nový tablet (mám Android 7.0) a to mě jako důchodkyni moc mrzí. Mám stejný názor _ výborná aplikace mnou nejčastěji používaná. Takže na shledanou, mapy.cz.
Mozna že Ježíšek...

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Ircdodko

8.4.2024 v 8:14

relevantní
Vypadá to, že jo. Zkusil jsem nainstalovat https://letsencrypt.org/certs/isrgrootx1.pem a vypadá to, že offline stahování funguje. :-) Jen se obávám, že je to jen otázka času, kdy se zas rozbije něco jiného...

Rudolfnovaku reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

8.4.2024 v 16:31

S tímhle mi to taky jde. Díky!

Matej Klima

8.4.2024 v 21:21

A já ty Mapy.cz před tím smazal, páč jsem si myslel, že chtějí reinstalovat...

Operoman reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

17.4.2024 v 14:30

Prosím poradíte mi? Nainstalovala sem Váš zmíněný odkaz a nevím co s tím dál. Stále mi nefunguje stahování offline map :(.
Díky

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Operoman

19.4.2024 v 10:39

Těžko říct takto obecně. Můžete zkusit odeslat hlášení v aplikaci. Součástí hlášení jsou nějaké ladící informace...

Tomas Ponic

26.4.2024 v 16:02

Z vašeho odkazu "https://letsencrypt.org/certs/isrgrootx1.pem" se mně do mobilu stáhnul soubor "isrgrootx1.pem". Co dál s ním? Jak ho naistalovat? Nebo do jakého adresáře jej umístit. Dík za každou radu!

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Tomas Ponic

včera 8:23

relevantní
Každý výrobce to má jinak. Doporučuji pohledat po internetu, jak nainstalovat certifikát pro vaše konrétní zařízení. Principiálně bývá někde v nastavení správce certifikátu, kde se to dá nainstalovat. Můžete zkusit hledání v nastavení "certifikát"

Ircdodko reagoval na příspěvek od Tomas Ponic

včera 8:44

V Android 13 (ten to však nepotrebuje) je to v Nastavenie - Zabezpečenie a ochrana súkromia - Ďalšie nastavenie zabezpečenia - Šifrovanie a poverenia - Inštalovať certifikát - Certifikát CA

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Mapy.cz v 9.39.1, Android 7.0 – nefunkční připojení

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)