Fórum nápovědy

Seznam

Vypadávání signálu GPS

Roman Najbert

3.3.2024 v 18:27

Dobrý den,

minulý týden jsem jel domů z Miletína s pomocá navigace Mapy.cz. Cestou domů mi několikrát vypadl signál GPS. Navigaci používám na telefonu Motorola G73 5G. Kde he orisím chyba? Děkuji. R. Najbert

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Standa Komínek

27.5.2024 v 11:42

Na louce bude GPS OK, ale právě ten operátor tam nemusí pořádně dosáhnout, takže by to skutečně mohlo souviset.

Do informace o aplikaci se dostanu různě, tam je položka Mobilní data, a v ní ale nemám možnost zakázat mobilní data. Je tam jen Povolit využití dat na pozadí, to jsem měl zapnuto a povolit při zapnutém spořiči dat, to vypnuto. Tak jsem využití dat na pozadí vypnul, ale appka k internetu může. Mám taky andrid13, ale Samsung s UI5.1.

S mobilama si jako IT rozumím a popravdě nenašel jsem to, jak to na Samsungu udělat. V mobilních sítích je ještě možnost přístupu aplikací, kde jim jde zvolit buď jen wifi, nebo jen data, nebo obojí, ale položka typu "žádný internet" tam není.

To vypnutí využití dat na pozadí by ale mohlo pomoct. Nezbývá, než to vyzkoušet...

EDIT:
leda apce povolit jen wifi, jelikož wifi mám standardně vypnuté, jedu jen přes data. Tím by měla appka Mapy šmitec. Ale je to řešení dost přitažené za vlasy...

Jan Buriánek

7.6.2024 v 12:49

Ještě přidám reakci v souvislosti s vláknem zde https://napoveda.seznam.cz/forum/threads/173297/1
Tam Honza Kuchař píše o nepoužití polohy podle mobilní sítě, s čímž souhlasím.
To je totiž věc, která mě dost irituje, protože to Google/Android "vnucuje" tím, že je to defautně zapnuté. Stačí nový mobil a zapomenout to vypnout (jako jednu z mnoha funkcionalit, které vše jen komplikují).

Přesněji jde o to, že se tam píše: Služby určování polohy Google ZLEPŠUJÍ PŘESNOST určování polohy na základě sítí Wi-Fi, mobilních sítí atd.
To slovo "zlepšují" jednoduše není pravda, a uživatelé, kteří to nevědí, jsou spokojeni, jak jim tu polohu Google "zlepšuje".
Mělo by tam být něco jako "umožnuje přibližné určení polohy i bez GPS, např. v budovách".

Polohy ze všech satelitních systémů k tomu určených (GPS, Galileo, Glonas...) jsou mnohem přesnější, než trilaterace z mobilních buňek operátorů.

A Wifi to je kapitola sama pro sebe. Ano, jste-li ve velké budově bez satelitní sítě, zato plné wifin, tak to může poznat, že jste někde v té budově. A to je asi tak vše. A k tomu musí být Googlem udržována neuvěřitelná databáze všech wifi zařízení, jejich ID a jejich polohy, zpětně zjišťované z poloh mobilů, které s těmi wifi komunikují. Brutus.

EDIT: ještě doplním, že používáte-li například funkce k nalezení ztraceného mobilu, pak ano, určení polohy i jinak než z (v budovách nedostupné) GPS se může hodit.
Vypnutí těchto zlepšování polohy je tedy na uživatelově zvážení.

Standa Komínek

24.6.2024 v 11:10

Tak ve verzi 9.50.0 už nepomáhá ani to vypnutí dat pro navigaci. Na 10 km trase jsem včera měl čtyři výpadky stopaře, takže nepoužitelné.
Každopádně mi od Mapy.cz vyskočila notifikace "Detekován spořič baterie". Jsem si ale jistý, že všechny spořiče mám pro Mapy.cz a také Google play services (která dodává polohu GPS) deaktivované...
Jedině, že by byl nějaký spořič někde v systémovém nastavení, o kterém nevím a kam se nedostanu...
Nesetkal se někdo s něčím podobným?

Hello

4.7.2024 v 10:30

Chlapci, diky moc za celu tuto diskusiu! Presne tento problem so Stoparom som mala uz davno, a prestala som ho uplne pouzivat. A teraz uz asi viem, ze to boli vypadavajuce data (v lese, bike), a preto to cele haprovalo. Fakt dikes za testovanie a nekonecne pokusy, az ste dosli na to, cim to je!

Luděk Belán

6.7.2024 v 21:01

Snad si tvůrci navigace těchto nezištných zjištění trpělivých a neúnavných diskutujících všimnou a náležitě využijí k opravě. Bohužel mám dojem, že spousta zásadních a přitom často i jednoduše řešitelných problémů zůstává bez patřičné odezvy.

Jaroslav Toporský

17.8.2024 v 10:39

No podobný problém pokud mám zapnoutá data či wifi tak Poloha je určena správně a je shodná s GPS daty v telefonu . Jediné co pomáhá je odinstalovat mapy a nahrát je z pět . Pak zase opět pracují bez problémů i ofline rečimu . Pokud proběhnou aktualizace nevím zda telefonu či map , přestane aplikace data z GPS modulu v ofline načítat . Podotýkám modul GPS jede už jsem to kontroloval a Mapy ho v ofline režimu ignorovali . Letos už po třetí přeninstalované mapy . a počítám že ještě při tomto tempu budu muset je přenstilovat min jedenkrát. Pokud jsem jediný s takto exotickým problém škoda to řešit .

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Jaroslav Toporský

17.8.2024 v 12:44

Co znamená "...přestane aplikace data z GPS modulu v offline načítat" ?
Vůbec nemáte modrý bod polohy?

Pro první nalezení polohy se používá tzv. A-GPS, tedy Asistovaná GPS, a to potřebuje přístup k internetu. Obslužná rutina GPS čipu stáhne po internetu malý blok dat, který říká aktuální pozice satelitů. První nalezení polohy je pak otázka vteřin. Platnost tohoto bloku dat je tuším max dny. Pak je potřeba nový.
Možná A-GPS není nutné, pokud má mobil více satelitních systémů (Glonas, Galileo atd), ale to nevím.

Pokud A-GPS data v mobilu něco smázne a není žádný přístup k internetu, pak čip nemůže použít A-GPS data, a musí potřebné informace stahovat ze satelitů. Jenže to je v tomto ohledu zastaralá technologie, a načtení těchto dat trvá velmi dlouho.
První nalezení polohy GPS pak může trvat až cca 15min, a to je potřeba nejlépe se při tom nepohybovat, a samozřejmě mít výhled na satelity.

To, že kontrolujete, že GPS je funkční může pak být paradoxně na závadu, protože program, kterým to děláte, může právě požadovat aktuální A-GPS data, a může si možná preventivně ta předchozí stažená odstranit, ale bez internetu nedostane nová.

Nebo to může odstranit něco jiného, ale že by to nějak souviselo s přeinstalací Mapy.cz se mi nezdá. Ale možné je zřejmě vše.

Luděk Belán

28.8.2024 v 16:39

Běžně používám Mapy.cz bez přístupu k internetu, dokonce v režimu letadlo a se zapnutým spořičem. GPS poloha se poprvé a při znovuzobrazení zhasnutého displeje určí obvykle tak do minuty, rozdíl je ale v tom, zda mám zapnutou navigaci dle trasy či ne. Při zapnuté se zobrazuje zpráva typu "Čekám na signál GPS" a navigační kolečko je šedé, při vypnuté je kolečko stále modré v poslední pozici (při zapnutí mobilu pak dokonce na 0 stupních šířky i délky, tedy v Guinejském zálivu) a pak náhle poskočí do správné pozice, což je podle mě špatné chování.

Jakub Faifer • tým Mapy.cz

29.8.2024 v 8:35

Dělali jsme nějaké pokusy s logováním o co by mohlo jít a zdá se, že v některých chvílích na některých zařízeních, přestane pravidelně chodit poloha ve vteřinových intervalech, ale začne chodit třeba až po 5s. Zkusíme s tím do nějaké další verze naložit, aby to nehlásilo "čekám... "

Luděk Belán reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

29.8.2024 v 11:40

Jestli to má být reakce na můj příspěvek, tak mně nevadí, že aplikace upozorňuje (nebo signalizuje šedým kolečkem), že nemá aktuální GPS polohu, ale naopak, že se modrým kolečkem tváří, že ji má, i když ví, že ji nemá.

Standa Komínek reagoval na příspěvek od Standa Komínek

20.9.2024 v 21:44

Dnes jsem dostal z technické podpory info, že v aktuální verzi aplikace již možnost "povolit vždy" je (viz můj příspěvek z 20.5.2024 na předchozí stránce tohoto vlákna). Pro verzi 9.54.0 mohu potvrdit. Zatím jsem však neměl možnost vyzkoušet, že se tím problém se záznamem stopaře opravdu vyřešil.

Jan Buriánek

21.9.2024 v 18:33

Díky Stando za info, hned jsem to dnes na výlet zapnul, tedy trvalý přístup mapám k poloze.

Ale žádná změna, alespoň co se elevace týče. Pořád to samé, už několik let(!), na různých Samsung mobilech, záznam s mobilem na řidítkách, jízda většinou otevřenou krajinou.

A je to samé schody a výpadky. Ty dva velké na přiloženém obrázku jsou 108m dolů.
Červeně je záznam, modře jsou data z modelu terénu.

Prostě jako záznam výškového profilu nepoužitelné. Ať dělám, co dělám, je to jedno.
Takto vypadají všechny záznamy. Schody, schody, výpadky. Už to neřeším. Nemám jak.
Vím, že záznam výšky ze satelitů nebude nikdy přesný, ale alespoň by mohl být bez výpadků.

Jenže detailní zobrazení výškového profilu v Mapy.cz není, což je v pořádku, náhled stačí. A náhled tyto výpadky neukáže, takže jsou všichni spokojeni... No skoro všichni...

Vůbec mám podezření, že Mapy.cz rovnou používají pro výškový profil data z modelu terénu, protože mají v poslední době poměrně přesný výpočet celkového převýšení (stoupání, klesání). Z takto nepřesných dat vychází větší hodnoty, ať to filtruju, jak to filtruju. Když jsem podle záznamu na trase 2x sklesal a nastoupal navíc 108m, tak se to musí projevit.

Standa Komínek reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

23.9.2024 v 8:06

Předpokládám, že když je problém s elevací, bude i problém se stopou... Neříkám, že mě elevace netrápí, ale primárně mě trápí ten záznam stopy.

O víkendu jsem vyzkoušel puštěným stopařem při cestě autem. V sobotu první cca půlhodinový záznam bez výpadku, druhý cca hodinový s jedním výpadkem před koncem. Včera půlhodinový záznam s několika výpadky, viz gpx v příloze...

Takže problém stále přetrvává. Info jsem předal na technickou podporu, tak uvidíme zda na něco přijdou.

Jan Kuchař reagoval na příspěvek od Standa Komínek

26.9.2024 v 18:24

Ano přesně tak, ani nastavení "povolit vždy" nepomohlo tomu aby Stopař fungoval.
Provedl jsem test současně na stejné telefonu Stopařem (Mapy.cz) a jinou aplikací na GPS trasování, a ze stopaře opět výpadky.
Červená trasa z přiloženého obrázku je ze Stopaře, Zelená z jiné aplikace

michal gabrhel

16.1.2025 v 19:56

Dobrý den, při jízdě autem .mi začala vypadávat v pravidelných intervalech GPS.Ryclost 0 nebo -- a šipka stojí asi 10s a potom se posune.Celých 60 km jízdy.Ve městě nepříjemné.

Marie

8.2.2025 v 22:47

Dobrý den,mám také problém s určováním polohy v aplikaci mapy.cz. Při cestě se mi stane,že mi vypadne GPS signál a někdy se obnoví,někdy nikoliv a zasekne se buď na jednom místě nebo mi přeskakuje do různých nesmyslných míst. Mám Xiaomi Redmi N12S

Roman Hladík

15.2.2025 v 18:35

Dobrý den, stejný problém jako michal a Marie. Aplikace není schopná udržet signál GPS, pokud jsem v pohybu. Pohyb 20km/h a větší. V autě jako navigace nepoužitelné. Zpomalím, nebo zastavím, a GPS signál se chytí, rozjedu se a je vymalováno. Dělá to jen aplikace Seznam mapy. Používám ještě Waze, a ta nemá absolutně žádný problém. Používám Xiaomi Redmi Note 11S (Android 13, Xiaomi HyperOS 1.0.1.0.TKEEUXM), verze aplikace Mapy.cz je 9.59.0, přístup k poloze povolen. Psalo se tu ve vláknu výše něco o Aplikaci Google play services. Mezi aplikacemi, kterým mohu povolit nebo odepřít polohu však není. Našel jsem ji až ve správci aplikací pod názvem Google Play Services for AR, kde ovšem nemohu nastavit jakákoliv práva. Vlastní aplikace Google Play Services for AR přístup k poloze nemá.
Vážení z vývoje a podpory Mapy.cz, už to trvá více jak dva měsíce, chyba nahlášena několikrát a oprava v nedohlednu. Není možné hledat chybu v nastavení oprávnění jiných aplikací nebo systému, tohle si aplikace Mapy.cz musí hlídat a ověřovat sama a uživatele informovat, nebo si o oprávnění požádat, stejně jako to dělají jiné aplikace, pokud to ke své funkci potřebuje.
Pevně věřím, že tento problém někdo z vývoje bude analyzovat a dočkáme se v brzké době lepšího řešení, než je odinstalace aplikace. Zvláště pak vzhledem k okolnosti, že aplikace Mapy.cz je aplikace placená.

Luděk Belán reagoval na příspěvek od Roman Hladík

24.3.2025 v 15:21

Zřejmě stejný nebo obdobný problém byl hlášen již 9.7.2022, viz https://napoveda.seznam.cz/forum/threads/167255/1 . Mapy.cz mají hroší kůži...

Hele 123 reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

27.3.2025 v 18:01

Na mém mobilu už jsou mapy.cz nepoužitelné, GPS vypadává, puntík je šedivý, a často vůbec ani po startu nenaběhne. Problémy se objevily řádově před měsícem (+-?), do té doby fungovalo normálně. Samozřejmě, že v hustém lese signál mizí, ale toto není ten případ. U fotek geotag je, tedy problém by neměl být v mobilu, mám Google Pixel 4a.
Toto je poslední reakce od tvůrců mapy.cz, proto píšu sem a doufám, že obdržíme nějakou reakci od Seznamu, nějaké vyjádření, zda se o problému ví, zda je to čistě na straně mapy.cz nebo je problém v kombinaci mapy.cz-Google Pixel 4a a zda se můžeme těšit, že se bude řešit. Hlášky ať si koupím Premium fungují, ale jinak teď mapy.cz používat nemůžu :-(

Nový dotaz

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)

Vypadávání signálu GPS

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)