Fórum nápovědy

Seznam

Vypadávání signálu GPS

Roman Najbert

3.3.2024 v 18:27

Dobrý den,

minulý týden jsem jel domů z Miletína s pomocá navigace Mapy.cz. Cestou domů mi několikrát vypadl signál GPS. Navigaci používám na telefonu Motorola G73 5G. Kde he orisím chyba? Děkuji. R. Najbert

Jakub Faifer • tým Mapy.cz

18.3.2024 v 8:16

Dobrý den,

příčin může být hodně. Hláška se objeví, pokud je přesnost GPS horší než 40m..

Standa Komínek

18.3.2024 v 10:32

Minulý týden jsem narazil na jiný problém s GPS. Při zapnutém stopaři (zhasnutý displej) mi cca po 30km jízdy na kole začala "vynechávat" GPS. Při zastavení a rozsvícení displeje byla sice GPS správně na aktuální poloze, ale stopaři chyběl třeba poslední kilometr. Při rozjetí se pak tento úsek spojil vzdušnou čarou. S přibývajícími kilometry bylo toto stále častější, cca od 60.km se po rozsvícení displeje GPS už ani neaktualizovala na aktuální polohu, ale zůstala na místě, na kterém se "ztratila". Na aktuální polohu pak naskočila až po vypnutí a zapnutí polohy na telefonu.

Dřív tohle fungovalo na 100%, při navigaci autem a stále rozsvíceném displeji se problém neobjevuje ani teď. Všechny spořiče mám vypnuté, resp. nedělal jsem žádnou změnu oproti dřívějšku.

Máte někdo podobnou zkušenost? Jde mi o to, jestli je chyba někde v mapách (mám poslední aktuální verzi pro Android, beta tester) nebo se přenastavilo něco s GPS v telefonu. Nic jsem ale určitě neměnil. Musím teď trasu ručně upravovat pomocí gpx editoru, což je zdlouhavé...

Jan Buriánek

18.3.2024 v 14:47

Můžu potvrdit stejný problém. Samsung S20 FE5G. Ještě 14.3. záznam na kole v pořádku, nyní o víkendu dvě pěší túry na Kokořínsku, oba záznamy strašné. Nemám čas to teď řešit, jen jsem kouknul, že v aplikacích mám u Mapy.cz baterii "bez omezení" (žádné uspávání), ale asi jen Bůh ví, co se mohlo změnit.
Nicméně udělal jsem si kopii displeje "pro jistotu", protože to jsem na to koukal jak tupec - vyndám mobil z ledvinky, zapnu display, stopař zaznamenává a …nic. Zelená stopa se nekoná. Po tomto vyndání to pak zas pokračuje.

Přikládám náhledy dvou cest, jsou tam jak dlouhé propojené výpadky - jsou kolem nich načrtnuty modré označení, tak výpadky jako segment, výsledek je ale stejný, data nejsou. A jelikož jsem šel s partou, kde jsem neřešil kudy, jen zaznamenával, tak to nemůžu ani opravit, páč nevím, kudy jsme šli.

Že má stopař mnoho drobných výpadků, hlavně na elevaci, kde jsou to schody po několika bodech, už jsem si zvyknul. Ale v tomto stavu je stopař prakticky nefunkční.

Jan Buriánek

18.3.2024 v 15:09

Ještě doplním, že, pokud si to správně pamatuju, gps na pozadí běží, protože modrý bod pozice je na správném místě okamžitě po zapnutí display. Že se nevycentruje display, to je jen taková třešnička na dortu - uznaná chyba z poloviny minulého roku...
Dál se do toho míchá to, že šlo o pěší tůru, kdy mobil mám v ledvince (přední kapsa, nikdy to nedělalo problémy), ale na kole to mám na držáku na řidítkách.

Loňské záznamy velmi podobných tras jsou v pořádku, za stejných podmínek. Akorát mobil mám od konce ledna nový, ale zatím jsem si takovýchto výpadků nevšiml.
Aplikace ukazuje poslední aktualizaci 5.3.24, ale kdy naposled jsem to aktualizoval nevím, možná samo, Google je bohužel čím dál víc otravnější (nejen) v požadavku automatických aktualizací. Nestíhám to sledovat.

Jakub Faifer • tým Mapy.cz

26.3.2024 v 7:47

Zdravíme, výpadky záznamu spíše přisuzujeme aktuálně tomu, že aplikace spadne, ale nepozorujeme to plošně. Připravujeme build s opravou. Ohledně centrování po probuzení telefonu, oprava bude také v tomto buildu.

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

26.3.2024 v 13:58

👍

Standa Komínek reagoval na příspěvek od Jakub Faifer

30.3.2024 v 21:36

Mohu se zeptat kdy je v plánu nasazení opravy, alespoň v rámci beta verze? Je to totiž čím dál tím horší a aktuálně je Stopař nepoužitelný! Dnes mi přestal zaznamenávat po prvním neplánovaném zastavení (cca po 300m) a pak už se vůbec nechytil. GPS byla po rozsvícení displeje na správném místě. Občas pak nějaké body spojil, ale jak už jsem psal v úvodu - aktuálně nepoužitelné....
Doufám tedy v co nejrychlejší nápravu, předem děkuji.

EDIT 31.3.: Tak nyní už je nepoužitelná i navigace, která ještě před 14dny fungovala, viz můj příspěvek výše. Pár vteřin naviguje, pak ale čeká na polohu GPS, která sem tam na pár vteřin naskočí a pak zase dlouho nic. Abych vyloučil chybu telefonu, zkusil jsem navigaci přes Google mapy (snad poprvé...) a tam fungovala GPS hned a celou cestu bez jediného výpadku. Takže problém je určitě v aplikaci Mapy.cz.

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Standa Komínek

3.4.2024 v 10:12

Dobrý den, bohužel to bude mít nějakou spojitost s vaším zařízením a aplikací Google play services, ze které čerpáme data o poloze. Neregistrujeme tyto potíže na našich testovacích zařízeních..
Případně bude problém, po nějakém updatu OS..

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.gms&hl=cs

3.4.2024 v 12:41

Pokud by byl problém s aplikací Google play services, tak předpokládám, že by to zlobilo i u těch Google map... Tam je ale všechno v pořádku. Nebo jak jinak si vysvětlit, že u Mapy.cz poloha zlobí a u Google map nikoliv?
OS telefonu jsem neaktualizoval.

Jakub Faifer • tým Mapy.cz reagoval na příspěvek od Standa Komínek

3.4.2024 v 13:53

Nemusí to zlobit všude, každá aplikace může přistupovat k GPS různě (je více způsobů a možností). Ale obecně všechny aplikace jen zobrazují co jim systém dodá, žádnou pozici sami nezjišťují.

U nás se tato hláška v navigaci ukazuje, pokud je přesnost GPS horší než 40m. To pak víceméně vylučuje spolehlivou navigaci.

5.4.2024 v 6:38

Tak nakonec pomohl obyčejný restart telefonu. Zmátlo mne, že ty Google mapy normálně fungovaly, tak jsem to přisuzoval apce. Každopádně díky za "nakopnutí" :-)
Zatím teda vyzkoušeno jen při navigaci, ale doufám, že Stopař bude fungovat také.

EDIT 8.4.: Zřejmě jsem to zakřiknul, protože Stopař zlobí stále :-( Ne tak radikálně jako předtím, nicméně na 25km trase jsou dva (relativně krátké) výpadky GPS spojené rovnou čarou. Na druhé, 20km trase jsou výpadky tři. Telefon je po restartu, obě aplikace (Mapy, Google play services) mám aktualizované.

Standa Komínek

20.5.2024 v 10:01

Po dlouhém pátrání jsem zjistil, že u aplikace Mapy.cz nemůžu pro oprávnění polohy zapnout volbu "povolit vždy", tak jak to jde např. u map od Googlu a jiných aplikací.

Předpokládám, že to je ten důvod, proč u Mapy.cz funguje Navigace v pořádku (zapnutý displej), zatímco Stopař má výpadky (vypnutý displej).

Teď ale otázka, jak toto zapnout?

Obrázky přikládám v příloze, první obrázek jsou oprávnění pro Mapy.cz

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Standa Komínek

20.5.2024 v 16:04

Toto mohu opět potvrdit. V příloze ještě jeden obrázek, prostě Mapy.cz nemají možnost "Povolit vždy", jak ukazuje váš obrázek č.3 pro Google Mapy.

Také jsem nenašel způsob, jak to pro Mapy.cz povolit vždy.
Prostě aplikaci Mapy.cz nejde nastavit to maximum, co Android umožňuje.
A to je podle mě problém aplikace.

Přijde mi to tak, že když se mobil zhasne při běžící Mapy.cz, je tedy appka Mapy.cz jako "aktuálně zaměřená", nebo "na vrchu" nebo jak to Android vnímá, a je tedy "aktuálně používaná".
Jakmile se ale zhasne mobil třeba po focení, tak je aktivní třeba foťák a Mapy.cz už jsou možná Androidem vnímány jako aktuálně nepoužívané, ale oprávnění pro polohu je jen při používání.

Možná je to hlavní problém různých vypadávání.

Standa Komínek reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

21.5.2024 v 6:31

Když zhasnete mobil přímo z map, tak k výpadkům nedochází? Mám za to, že i tuhle variantu jsem zkoušel, ale výpadky byly stále.
Od zítra mne čeká větší vícedenní výlet na kole, tak budu moci zkoušet různé varianty. Akorát se pak netěším na to, jak budu záznam ručně upravovat, aby trasa seděla s realitou... :-(

21.5.2024 v 8:09

Nevím, jen tuším. Přesně takhle jsem to taky chtěl vyzkoušet, ale nedostal jsem se k tomu. Když už se dostanu na kolo, tak užívám výlet...

Když jedu na kole, tak se orientuju podle stopy, a i když něco vyfotím, tak pak většinou koukám na mapu kam dál, takže je skoro vždy mapa "na vrchu". Navíc, jak na to koukám na kdejaké křižovatce, tak to často zapínám, a i vidím záznam, že je v pořádku. No v pořádku - elevace je vždy příšerná, poskakuje po rovných úsecích. Ale tvar stopy je celý (souřadnice všechny).

Ale když jdu s partou pěšo, tak jen zaznamenávám, ale nesleduju to. A záznamy mají výpadky. Může to ale souviset s terénem, pěšo lezeme kde všude, a mobil nemám "na řidítkách" s výhledem na satelity... Navíc víc fotím a vůbec víc mobil používám na kde co jiného, tedy mapy většinou nejsou "na vrchu".

Tomáš Krabač reagoval na příspěvek od Standa Komínek

22.5.2024 v 8:46

relevantní
Ve zkratce - Google omezuje práci s polohou na pozadí. O problému víme, pracujeme na tom. Bohužel to nemá jednoduché řešení, takže to nebude hned.

S pozdravem
Android vývoj

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Tomáš Krabač

22.5.2024 v 14:00

👍

27.5.2024 v 9:29

Tak po 4 denním cyklovýletu mám zajímavé zjištění. Na mobilu puštěn vždy jen Stopař a displej zhasínán přímo z něj. Při případném spuštění další aplikace (fotoaparát, whatsapp apod.) jsem tuto jinou aplikaci vždy natvrdo ukončil, aby opravdu běželi jen Mapy. Každý den najeto 110-150km, Stopař (včetně přestávek) puštěn vždy přes 12 hodin v kuse. A výsledek?

První den problémy se záznamem, kdy docházelo k výpadkům. Od druhého do posledního dne Stopař absolutně bez problémů, ke konci už jsem i nechával paralelně běžet ostatní apky, alespoň tedy na krátké úseky. Jediným rozdílem bylo, že od druhého dne jsem aplikaci Mapy.cz zakázal přístup k datům... Je možné, že by to na tohle mělo vliv? Byla by to totiž divná náhoda :-)

27.5.2024 v 10:09

Za mě tedy velký dík za toto testování a tuto informaci !!!
K tomu tedy taky něco napíšu.

Už dlouho vím, že když ukončím stopaře a chci dát uložit, tak to nesmím dělat na špatném mobilním signálu, např. jen edge. Appka se snaží to zároveň synchronizovat a prostě se točí kolečko a dlouho nemůžete nic, než se to nějak povede (nebo možná nepovede) přenést.
Takže buď ukládat při dobrém signálu operátora, nebo naopak zcela bez signálu, do čehož spadají i ty vypnuté data! Když appka ví, že nemá internet vůbec, tak se o synchronizaci nesnaží a provede uložení stopaře jen do mobilu a je to hned! Synchronizace se pak provede dodatečně.

Takže nápad, zakázat data jen appce je dobrý. Když mám offline mapy, tak se můžu normálně orientovat podle stopy. Akorát když kliknu třeba na nějakou restauraci, tak si holt nepřečtu její hodnocení... Apod. Čili musím dohledat, kde se data appce vypínají... :)

Když tak o tom přemýšlím, tak výpadky jsou možná opravdu tam, kde je špatný signál operátora, což je zcela něco jiného než signál GPS a nemělo by to souviset.

Prosím tým Mapy.cz, podívejte se na to. Standa K. udělal velký kus práce.

27.5.2024 v 11:08

Výpadky jsou právě i na rovné louce, kde byl signál GPS určitě dobrý. Nevím, třeba je to opravdu náhoda, ale mně to takhle fungovalo.

Jinak vypnutí dat pro konkrétní apku (Android 13) řeším podržením prstu na její ikoně -> Informace o aplikaci -> Využití dat -> Zakázat mobilní data.

Nový dotaz

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)

Vypadávání signálu GPS

Přiložené přílohy

Zbývá 12MB (z 12MB)