Fórum nápovědy

Seznam

Stopař - nastavení metody záznamu polohy pro trasu

Jiří Šmída

17.4.2023 v 9:59

Dobrý den, snažím se najít uplatnění vašeho nástroje Stopař pro záznam trasy. Ale nemůžu najít, zda je vůbec možné nastavit metodu záznamu bodů. Zdá se jisté, že výchozí metoda je velmi nepřesná pro podrobnější záznam pro trasy, které mají nepravidelný tvar (např. zákruty, serpentýny silnice, meandry vodního toku). Problémem není kolísavá přesnost GNSS nebo spořič baterie - jak v diskusích naznačujete.
Jaká je metoda pro záznam bodů na trase? Pravděpodobně časový interval? Lze ho uživatelsky nastavit a tím docílit zvýšené podrobnosti záznamu?

Děkuji za reakci.

PETR OTRUBA

17.4.2023 v 14:16

To by mě taky zajímalo, protože nastavení jen na časový interval není vůbec dostačující. A většinou programy používají nějakou kombinaci časového intervalu a odchylky, například ve vzdálenosti. Protože pokud se pohybujete opravdu pomalu, například chůze, tak může být dostačující například i 5 sekund, ale pokud pokud jedete například 50 km/hod, tak už 5 sekund je naprosto nedostatečných. A v tu chvíli pak programy přepínají ukládání záznamu například po 10 metrech. Hodnoty berte jen jako orientační.

Jan Buriánek

23.4.2023 v 15:57

Myslím, že Mapy.cz u stopaře používají vzdálenostní odchylku, rozteč bodů se pohybuje kolem cca 20m, ať jdete/jedete jakkoli rychle.
Jde o to, že to "filtrují", jinak řečeno, nezaznamenávají každou souřadnici, kterou poskytne Google (Google Play Location Services) (jen doplním, že jiný přístup aplikace v mobilech k GPS nemají, než přes tuto službu, která kombinuje i wifi a pod, podle toho, co máte v mobilu obsaženo a nastaveno).
Filtrováním, tedy vlastně průměrováním více dat získají výrazně přesnější souřadnice, a vyhodnotí-li z toho pohyb, zapíšou další bod. Tím také mohou mít funkci pozastavování záznamu, pokud se zastavíte (tento čas pak nezapočítávají do aktivit, máte-li tuto funkci zapnutou).

Možná dnes na moderním telefonu vidíte, že modrý bod krásně kopíruje stopu v zatáčce, když si tak proplouváte na loďce meandry :) Ale nejspíš máte lepší mobil, dnes již s více satelitními systémy. To ovšem nemá každý…
Není to tak dávno, pár let nazpět co byla stopa třeba při pěší chůzi někde v terénu neskutečně rozházená do stran. Prostě aktuální pozice poskytnutá mobilem není úplně přesná, a uživatelsky je lepší trochu vyhlazená/proložená stopa, která přesněji kopíruje cestu, byť je v zatáčkách více hranatá. Alespoň pro drtivou většinu uživatelů.

Mapy.cz jsou pro běžného uživatele, třeba turistu, kterému je zde popisovaný problém šumák, páč vůbec netuší, o čem zde mluvíme. K ničemu to nepotřebuje vědět. Často ani netuší, že nějaký záznam vůbec existuje a k čemu by to mohlo být dobré.
Třeba mě záznam stopařem vyhovuje. A uplatnění je v tom, že podle nahrané stopy mohu třeba trasu jet znovu. Nebo si to vyexportovat a prohlížet, kde jsem byl a kde ne. Na to je záznam stopařem 100% vyhovující.

Takže chcete-li jemnější záznam, musíte sáhnout po nějaké externí navigaci, nebo jiné aplikaci.
Do Mapy.cz to pak můžete importovat.
Ale co mám zkušenosti s gpx soubory (kterými se hodně zabývám) a které exportem obsahují nahrané souřadnice, tak co navigace, to originální stopa :) A rozdíly jsou opravdu velké.
Hrubší záznam v zatáčce, který ale pěkně sedí na cestě/stopě, je lepší, než jemný záznam s rozházením do stran. Je pak i přesnější součet celkové délky stopy.

Pokud chcete "přesný" záznam (a to chcete, když chcete mít pěkně zakulacenou zatáčku), není jiná možnost, než měření opakovat a průměrovat, protože on-line měření jedním průchodem pod satelity je opravdu pokaždé jiné.

Jinak pokud vím, nastavit to u stopaře nelze.

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Stopař - nastavení metody záznamu polohy pro trasu

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)