Fórum nápovědy

Seznam

Aktivity starší 5-ti let smazány

martin lobpreis

14.1.2023 v 18:55

Dobrý den,

Mám velice rád mapy.cz, aplikaci používám řadu let, snad od doby co vznikla.
Pravidelně si loguji v aktivitách všechny větší běhy, výlety, tůry na kole, běžkařské výlety, vodácké výlety atd.
Dnes jsem zjistil, že ve svých aktivitách se dostanu pouze do začátku roku 2018.
Znamená to, že aktivity se uchovávají pouze po dobu 5-ti let?
Neexistuje prosím nějaká možnost obnovení starších aktivit z archivu? Klidně za to i zaplatím.
Byl bych za to velice vděčný, protože před rokem 2018 jsem ještě nebyl rodič a měl jsem mnohem více času na sport a outdoorové aktivity. A spoléhal na archiv těchto aktivit, že si je budu moci po letech až to zase půjde připomenout a zopakovat.

Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Jan Buriánek

18.1.2023 v 10:47

Ahoj,
zapátral jsem. Když si dáte "Ukázat všechny vychytávky" a dlouze zalistujete až dolů, pak dáte vyhledat na stránce "stopař", najdete datum 1.11.2016 - to byl spuštěn stopař.
Reálně se tedy používá cca od začátku roku 2017. To je i můj případ, vyhledal jsem první aktivitu a vzpomněl jsem si - to jsem se procházel po jednom parku v únoru 2017 a zaznamenával ve SmartMaps a nově i v Mapy.cz stopařem. Naráz. A samozřejmě to spadlo, musel jsem restartovat...
Do roku 2017 jsem tedy používal SmartMaps (v podstatě předchůdce Mapy.cz), asi od roku 2013, to mám nejstarší záznam.
Tehdy nebyla možnost (nebo jsem žádnou neznal, nepoužíval), jak mít záznamy uložené někde v cloudu, na serveru pod přihlášením, jako nyní v Mapy.cz
Takže jsem si stopy exportoval do GPX souborů a zálohoval u sebe na PC (a i jinde). Páč jsem z IT a nechat si stopy jen v mobilu může jen odvážlivec.
No a u toho zálohování jsem zůstal, mám stopy v gpx pěkně rozsložkované, a exportuju si postupně i vše ze stopaře.

Zkusil jsem tedy naimportovat stopu z roku 2013 do mapy (při importu tužtička-nastavení a volba importovat jako aktivitu) a je to tam. Časová osa se natáhla od roku 2013.

Takže tedy nejspíš tam před rokem 2018 prostě nemáte žádné záznamy-aktivity. Před rokem 2017 (prakticky celý 2016) ještě ani nešlo aktivity přímo zaznamenávat, nebyl stopař. Šlo to v jiných aplikacích nebo vyloženě v navigacích, ale to musíte mít uloženo někde jinde a do map to lze dostat importem, s nastavením jako aktivitu.

Zde k tomu tedy ještě uvedu, obecně pro ostatní, že aktivity nevznikají samy, ale záznamem, v případě aplikace Mapy.cz se to jmenuje stopař. Na začátku trasy ho musíte zapnout a na konci ukončit a uložit. Dojde k tomu, že aplikace po dobu záznamu zapisuje do paměti vaše souřadnice (poloha modrého budu na mapě), a to cca každých 10 až 30m. Tím vznikne sada bodů, čítající typicky několik tisíc řádků souřadnic. No a to se uchovává na serveru jako aktivita. Každá souřadnice obsahuje i přesný satelitní čas/datum.
A jde to snadno přenášet mezi jinými aplikacemi a weby pomocí gpx souborů - export aktivity prostě jednoduše zapíše všechny ty souřadnice do souboru (textový formát xml). A přidá tam třeba název stopy, který jste si tam dali.

Tyto soubory pak lze zobrazovat na jiných zařízeních nebo webech, třeba na mém gpxmapy.cz. Tam je možnost i zkrácení stopaře, protože neznám člověka, který by stopaře občas nezapomenul vypnout... Prostě že jste to nevypnuli zjistíte třeba až v autobuse... A máte tam na konci stopy započítáno, co nechcete.

No a ještě jedna důležitá věc: exportováním stop (aktivit-záznamů) do gpx je máte někde u sebe v PC, případně i jinde ozálohované. A když náhodou přijdete o účet, třeba se vám do něj někdo nabourá a smaže vám ho, tak nemáte nic. Ale máte-li zálohu v GPX, můžete to zase naimportovat.
Nebo ani nemusíte, máte-li stop hodně, opět pro přehled a připomenutí je ideální si je všechny vykreslit na gpxmapy.cz, jednoduše vybrat jako soubory ve složce a přetáhnout na gpxmapy.cz :)

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Aktivity starší 5-ti let smazány

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)