Fórum nápovědy

Seznam

Export GPX bez Waypoints

Pavel Gross

25.2.2022 v 12:36

Dobrý den, lze nějakým způsobem naplánovanou trasu v mapy.cz exportovat do GPX souboru i s průjezdnými body? Trasu vyexportuji, nahraji do navigace Garmin, byť mohu navigovat po naplánované trase, tak v navigaci nejsou vidět WP, pouze začátek a konec trasy.
Děkuji
S pozdravem
Pavel Gross

Honza Laš • tým Mapy.cz

14.3.2022 v 16:43

relevantní
Když použijete volbu "Exportovat trasy autem pro použití v autonavigaci", vyexportují se Vám pouze start, cíl a průjezdní body. Tutu strukturu pak umí např. některé Garmin navigace načíst a naplánovat vlastní trasu přes tyto průjezdní body.

Pokud volbu nezaškrtnete, exportuje se Vám "čára", tedy hotová naplánovaná trasa. Ale již bez průjezdních bodů.

Aby GPX obsahoval jak trasu, tak průjezdní body - to zatím neplánujeme.

Nejlépe se navigujte přímo pomocí aplikace Mapy.cz, trasa se vám mezi webem a mobilem automaticky synchronizuje a uvidíte jak trasu, tak průjezdní body.

Honza Laš, Mapy.cz

Pavel Gross reagoval na příspěvek od Honza Laš

21.3.2022 v 11:06

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Je to škoda, navigování pomocí aplikace jsem používal, ale vzhledem k faktu, že jde o použití na motorce, přešel jsem na navigaci přímo pro motocykl, která odolává jak vysokým teplotám, tak nepřízni počasí. Uvítal bych alespoň možnost exportu "trasy autem" i v aplikaci Android, kde nyní nelze vybrat jakým způsobem má export proběhnout a vygeneruje se pouze trasa. U exportu průjezdných bodů by mohly být zachovány názvy bodů, nyní se při exportu body jmenují podle souřadnic.
S pozdravem
Pavel Gross

Jan Kuchař reagoval na příspěvek od Pavel Gross

23.3.2022 v 23:02

Lze si pomoci tak, že vyexportujete naplánovanou trasu do GPX viz příspěvek výše oběma způsoby. Potom oba soubory otevřete (stačí i v aplikaci Poznámkový blok), a ze souboru který byl exportován s volbou "Exportovat trasy autem pro použití v autonavigaci" zkopírujete rtept body a vložite je do druhého souboru nakonec mezi značky </trk> </gpx>.
Značky těchto vložených bodů přejmenujete z rtept na wpt.
Uložený soubor, pak bude obsahovat jak trasu (čáru) tak i průjezdní body jako waypoints.

Nicméně bych se přimlouval za to aby na Mapy.cz byla možnost exportu GPX s volbou "Vložit průjezdní body jako WPT"

Jan Kuchař

Jan Buriánek

24.3.2022 v 15:17

Dobrý den, také se přidám. Jak se něco šustne kolem GPX, tak moje webovka chce být u toho :)
Pan Kuchař má pravdu, jako obvykle. A vzhledem k tomu, že to tedy Mapy neplánují přímo zavést, tak s tím "trochu" vypomůžu.

Použije se začátek postupu pana Kuchaře, tedy export obou variant z Mapy.cz.
A to se zkombinuje v mé www.gpxmapy.cz, a vyexportuje se finální jeden soubor, přesně dle požadavku: stopa trk + průjezdní body jako wpt.
Bude to jednoduché, jen několik kliknutí, bez nutnosti přehrabovat se v datech GPX.

Dnes jsem to zařadil do pracovní verze, bude to tedy v nejbližší aktualizaci, počítám tak do týdne.
Akorát to půjde jen na webu. A názvy bodů wpt budou jen očíslovány v pořadí, protože v exportu z Mapy.cz názvy průjezdních bodů nejsou.
Jakmile to naprogramuju, tak se tady připomenu s návodem.

Pavel Gross reagoval na příspěvek od Jan Kuchař

28.3.2022 v 10:43

Zajímavá varianta, schválně zkusím jak se to bude v Garminu tvářit. Díky za tip.

Pavel Gross reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

28.3.2022 v 10:45

Dobrý den, to bude určitě užitečný nástroj nejen pro mě.

Jan Buriánek reagoval na příspěvek od Pavel Gross

28.3.2022 v 22:49

Dobrý den,
děkuji za podporu :) a je to na webu.

edit: zde byl postup, který nefungoval - smazáno

Pavel Gross reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

30.3.2022 v 14:22

Dobrý den,
v PC se to generuje správně, vyzkouším nahrát do Garminu jak se s tím popasuje a dám vědět.
PG

Jan Buriánek

31.3.2022 v 1:05

Dobrý den,
jak tak o tom přemýšlím, co bude dělat Garmin (obecně navigace) se dvěma bloky dat v jednom souboru? Podle čeho bude navigovat? Nemám s Garminem zkušenosti. Možná k navigování po stopě trk nějakou volbou přizobrazí i body wpt, pak OK.

Možná jsem Vaši první reakci na pana Laše špatně pochopil, není náhodou export varianty Route "rte" přesně to, co potřebujete? Tedy plán trasy z jen průjezdních bodů, které by měla navigace zohlednit (a tedy nějak i zobrazit) a spočítá podle nich vlastní trasu?
Akorát to jde takto exportovat jen na webu, ne v aplikaci.

Pavel Gross reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

31.3.2022 v 10:06

Dobrý den, o to právě jde. Navigovat po trk a upozornit u toho na wpt. Jestli to Garmin pokouše budu teprve zkoušet, ale měl by to snad zvládnout viz. níže. Jde vlastně o to, že navigace při vygenerování trk z mapy.cz umí po dané trase navigovat, ale nevidím logicky WPT. Pokud vygeneruji jen rte pro navigování autem, pak na WPT navi upozorní hlášením + jsou body na navigaci vidět, ale trasu si mezi body vypočítá Garmin sám, tam zase narážím na fakt, že záměrně volím na mapách konkrétní silnice (výhledy, průsmyky), které ale například algoritmus v Garminu vynechá. Upozornění na WPT jsou důležité v momentě, kdy po cestě potřebuji zastavit na konkrétním místě, kde buď nechávám motorku a jdu kus pěšky, nebo odbočuji na nezpevněnou cestu, kde jedu k cíli podle místních směrových ukazatelů. Pokud si Garmin bude určovat trasu mezi WPT sám, je zbytečné něco plánovat v mapách a můžu body zadávat přímo v navigaci a nechat celou trasu na ní. Zatím jsem jako nejblíže ideálu postoupil se službou kurviger.de kde je možnost body odlišit na WPT a průjezdové / tvarové body. Na WPT Garmin upozorní, tvarové body pouze zobrazí (mizerně viditelnou malou tečkou) bez hlášení, vím tedy, že na daném místě (pokud si bodu v dané chvíli všimnu) nemám naplánovanou žádnou zastávku a jde jen o vytvarování trasy na požadovanou silnici - například Panoramica delle Vette je z bezpečnostních důvodů lepší absolvovat proti směru hodinových ručiček, k čemuž pomáhají tvarové body a jejich pořadí určí kterým směrem člověk pojede, mapy.cz i Garmin při zadání pouze tohoto průsmyku z nějakého důvodu volí cestu opačnou. Pokud to tedy funguje s daty z aplikace Kurviger, mohla by se navigace popasovat i se souborem od Vás.
Bohužel mám již v mapách připravené podklady pro několik desítek tras na různé akce a dovolené, a předělávat je všechny přes Kurviger je časově náročné, proto vítám možnost převést trasu na pár kliknutí přes Vaši webovou službu. Doufám, že bude v navigaci fungovat bez problémů.
Omlouvám se za delší odpověď, snad jsem se vyjádřil trochu srozumitelně.

Jan Buriánek

31.3.2022 v 11:20

Dobrý den,
není se zač omlouvat, také s tím bojuju, s dlouhými texty, aby to pak vůbec někdo četl. Mě delší text nevadí, napsal jste to jasně.
K té první části – přesně to jsem si myslel, že máte tento problém, že Vás navigace žene jinudy, než chcete (než plán v Mapách), což stopa z map řeší.
Na Mapách si to člověk naplánuje přesně jak chce.
Tak tedy doufám, že to s těmi přidanými WPT půjde, to by bylo skvělé, nezbývá než počkat, až to vyzkoušíte :)

Službu kurviger.de neznám, dík za tip, po večerech na to kouknu, abych pochytal zase pár inspirací pro svůj web :)
Čeká mě na tom webu ještě nekonečně práce … Třeba až bude editace WPT, tak si snadno doplníte jejich názvy.
Předpokládám, že to jednou umožním i přes nějaké geokódování, s výběrem, co z výsledku do názvu použít.
Nyní názvy průjezdních bodů v exportu pro navigaci z Mapy.cz nejsou žádné, proto Garmin zobrazí jako název souřadnice.

Jen nevím, co jsou to průjezdové/tvarové body, jak jsou vyjádřeny v GPX. Budu to muset na kurviger.de vyzkoušet, co vlastně exportuje :)

edit : tak už vím, Garmin na to má svůj formát, mezi značkami <extensions> u bodu: <trp:ViaPoint> jako průjezdní bod a <trp:ShapingPoint/> jako tvarovací bod.
Hm. Tak to zatím neplánuji. Co navigace, to spousta vlastních řešení... Což právě extensions umožňují.

Pavel Gross

31.3.2022 v 19:55

Tak to vypadá, že budu nucen plánovat buď v navigaci samotné, nebo přelévat všechno přes Kurviger, i ze spojeného souboru od Vás načte Garmin pouze trasu, WPT opět z nějakého důvodu ignoruje. Zkoušel jsem ještě jednou export i přes Kurviger a i tam si Garmin trasu poněkud dopočítává, ale odchylka není tak velká jako u mapy.cz Možná proto, že je zde možnost exportu přímo pro Garmin a celá stránka je dělaná převážně pro motorkáře, tak má asi podobný algoritmus jako Garmin.
Případně vygenerovat trasu z mapy.cz, body si kilometrově vypsat na kus papíru před sebe na nádrž a udělat si orientační rallye :-D což by mohlo mít taky něco do sebe :-)
Každopádně děkuji za snahu a možnost toto vygenerovat, určitě si to uplatnění najde.
Pravdou je, že každá navigace má svůj ekosystém a těžko půjde vymyslet něco universálního, co by nějakým uspokojivým způsobem fungovalo ve všech zařízeních.

Jan Buriánek

31.3.2022 v 22:44

Ok, děkuji za info. Že to tak dopadne, mi bylo jasné už jak jsem vyzkoušel export z Kurviger do Garmina a psal jsem ten edit předchozího příspěvku.
Ten důvod, proč to wpt nezobrazí je jednoduchý - nejsou součástí rte plánu. Jsou sice v souboru, ale jako samostatný blok wpt.
Navigace prostě pojede pouze podle jednoho plánu nebo jedné stopy. Další data v souboru ignoruje.
Aby se Vám zobrazily body na trase, musí být součástí plánu, v pořadí v souboru normálně po sobě jdoucích souřadnic-bodů rte, přičemž to musí být nějak odlišeno, a na to má Garmin svůj ekosystém (<trp:ViaPoint> a <trp:ShapingPoint/>), jak jsem již psal a jak potvrzujete :)

Ne, že by převodník z Mapy.cz nešel naprogramovat, ale je to už hodně specifické, a hlavně by to vyžadovalo také volbu "množství" dat.
Tedy stopu z Mapy.cz převést na nějaké menší množství bodů, které budou jako "tvarovací"(Shaping) pro stopu, třeba 20 nebo 50 bodů. Čím více, tím jistější by byla shodnost Garminem vypočítané trasy se stopou z Mapy.cz. Prostě při mnoha tvářecích bodech nakonec každou navigaci donutíte, aby vás vedla po chtěné trase.
No a k tomu přidat ty původní wpt z Mapy.cz (export pro autonavigaci), ale musely by se přiřadit v pořadí mezi ty tvářecí body, aby to navazovalo po stopě, a tyto wpt označit jako průjezdní (Via).
A všechny tyto body samozřejmě exportovat jako <rtept> uvnitř jednoho plánu <rte>.

Ale nějak tuším, že právě něco podobného Kurviger umí. Akorát to není na jen několik kliknutí...

Váš příspěvek pouze trochu urychlil můj vývoj, resp. naprogramování možnosti exportu do různých formátů (zatím alespoň u stop), což jsem na svém webu stejně chtěl (potřeboval) mít.
Takže i já děkuji za vstřícnost v komunikaci a otestování možností.

Přeji mnoho šťastných kilometrů!

Jan Buriánek

1.4.2022 v 9:10

Ještě doplním, že to nakonec možná naprogramuji. Protože to zkrácení dat stopy tam stejně chci mít, takže když už bude možnost vlastně udělat ze stopy menší počet bodů (třeba právě jako průjezdních pro navigace, ve vašem případě tvářecích), tak už stačí jen speciální export pro Garmina, což je jen práce s textovými/xml soubory, prostě jen pár řádků kódu.

Pokud mi písnete email na můj email uvedený na webu, tak Vás budu moct informovat, pokud něco takového vznikne :)

Jan Buriánek

2.4.2022 v 16:37

Takže do třetice sem ještě písnu. Můj program to už umí, zatím v pracovní verzi, pokud to bude vyhovovat, dám to na web. Potřebuji, aby to někdo odzkoušel, zda to Garmin skousne v tomto základním formátu, který je v příloze.
Zde je sdílený odkaz na zdrojovou náhodnou trasu, ze které je to generováno: https://mapy.cz/s/nufodavolu

Pavel Gross reagoval na příspěvek od Jan Buriánek

5.4.2022 v 21:19

Zdravím, omlouvám se, že tak pozdě, měl jsem teď méně času.
Při importu trasy do Garminu Garmin zahlásí, že trasa obsahuje více než 29 povolených zastávek viz foto obrazovky v příloze.
Trasa vypadá stejně jako na Vašem odkazu, jen nevím, kde se tam vzalo tolik bodů :-)

EDIT: ještě jsem zkusil příslušné tvarovací body ručně změnit na WP (což navigace umožňuje) a přikládám export GPX přímo z navigace, třeba to k něčemu bude.

Jan Buriánek

7.4.2022 v 10:31

Jen zde doplním, že se mi pan Gross ozval na email a komunikujeme/řešíme to přímo.
Výsledek sem pak dám.
Technické řešení je již jasné, už to zapracovávám do aktuální verze, na webu to bude doufám na začátku května

Jan Buriánek

10.5.2022 v 21:43

Ahoj všem,
funkční řešení je na webu www.gpxmapy.cz
v novinkách je video, co se s tím dá udělat.

KA Cz

29.5.2022 v 17:54

Možná pomůže tato aplikace https://kurviger.de/, importujte gpx z Mapy.cz "nastavení lze vyzkoušet omezit průjezdní body atd." Export do garmin a jiných formátů.

Vild Zdeněk

12.3.2023 v 13:45

Proč pan prezident zradil všechny opčany těto republiky hlavně důchodce ptám se všech občanů Vild UA:Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/102.0.0.0 Safari/537.36 SznProhlizec/6.23.0

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Export GPX bez Waypoints

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)