Plná moc – vzor formulář ke stažení

K čemu slouží plná moc?

V běžném životě je možné při právním úkonu se nechat zastoupit fyzickou nebo právnickou osobou. Pořebujete-li pověřit jinou osobu k určitým úkonům, tak plná moc je jedním ze způsobů, jak toto zastoupení učinit. Jedná se o smlouvu uzavřenou mezi zmocněncem (ten, co zastupuje) a zmocnitelem (ten, který se nechává zastoupit). Plná moc je pak dokladem, kterým se zmocněný prokazuje vůči třetím osobám, se kterými za zmocnitele jedná.

Existuje ještě tzv. všeobecná-generální plná moc, která se především uděluje advokátům k zastupování před soudem. V této moci není ale specifikován určitý úkon. Je vydávána v plném rozsahu pro zmocněnce (nejčastěji advokát) pro zastupování a činění veškerých právních úkonů za zmocnitele.

Několik důležitých bodů, na které nesmíte zapomenout:

1. V plné moci musí být jednoznačně uvedeno kdo koho a k čemu opravňuje. Tzn. jednoznačně identifikován zmocnitel a zmocněnec.
  2. Pro jednání před úřady je vhodné na plné moci podpisy jak zmocněnce tak zmocnitele notářsky nebo úředně ověřit.
  3. V plné moci se musí vždy přesně a výslovně objevit , na které úkony se pověření vztahuje.
  4. Důležité je také uvést po jakou dobu zplnomocnění k uvedenému právnímu úkonu trvá.
  5. Musí obsahovat datum a místo podpisu plné moci.
  6. Nesmíte zapomenout na podpisy zmocněnce a zmocnitele. Někdy postačí jen podpis zmocnitele.

Konec platnosti plné moci : Občanský zákoník podle §33b říká, plná moc zaniká tehdy:

• je-li odvolána zmocnitelem
  • je-li vypovězena zmocněncem
  • provedením úkonu, na který byla omezena
  • zemře-li zmocněnec

plná moc

plná moc

plná moc (dokument .doc 27 kB)

HrůzaNic mocDobréVynikajícíExcelentní (19 hlas, průměr: 3,74 z 5)
Loading ... Loading ...

12 komentářů k “Plná moc – vzor formulář ke stažení”

1. Šárka napsal:

Moc děkuji.
    Potřebovala jsem pro taťku, abych za něho mohla vyřídit věci na úřadech. Super !!!
    S pozdravem Šárka

2. Zdeňka napsal:

Super děkuji.Použito k odhlášení motorky a zrušení pojistky.

3. Martin napsal:

Díky, díky, přesně co jsem hledal..

4. Janča napsal:

Super je to fajn mít se s kým poradit

5. Jana napsal:

Syn jede na studijní pobyt na rok do USA, může mě zplnomocnit na tuto dobu k “veškerým právním úkonům, které je oprávněn sám činit”?

6. Macek napsal:

Ahoj:-)Syn jede s Babickou k mori a je potreba k tomu souhlas i otce.Postaci mi tento formular?Ma se dat jeste overit podpis?

7. DÁŠA napsal:

ČAU LIDI, VEZU DĚTI K RODIČŮM NA PRÁZDNINY, DOUFÁM, ŽE TOTO VYPLNIT BUDE STAČIT PRO OŠETŘENÍ NAPŘ. NA POHOTOVOSTI, KDYBY SI, NEDEJ BOŽE, KLUCI TŘEBA ZLOMILI NOHU:-(

8. Petr napsal:

Děkuji,super formulář jednoduché,výstižné!

9. Hanka napsal:

Je to přesně co jsem potřebovala,moc děkuji!!!

10. magda napsal:

Nevíte,jestli se tento formulář plné moci dá použít do zábavního parku Bongo?Tam je totiž napsáno,že děti od sedmi let(já mám 12) mohou jít do bonga bez doprovodu dospělých pouze když budou mít vyplněný zde uvedený formulář plné moci.

11. haxhija ptra napsal:

Dobry den,nemohl by ste mi poradit jak ma znit plna moc na pro doprovod nezletile osoby letadlem?Dekuji

12. Hasmik napsal:

Dekuju ,je moc jednoduchy.S pozdravem Hasmik

Zanechat komentář