Sdílení polohy kvůli COVID-19

Pokud vás zajímá, jak sdílení polohy pro boj proti koronaviru COVID-19 dat funguje, můžete si přečíst Časté dotazy.
 

Návod k povolení funkce pro zaznamenávání polohy kvůli COVID-19

Verze aplikace

Funkce pro sdílení polohy pro možnost výpočtu zvýšeného rizika nákazy s pozitivně testovaným na nákazu koronavirem je dostupná ve verzích:
  • 6.19.3 a novější pro Android
  • 5.4.0 a novější pro iOS
Instalaci aplikace Mapy.cz provedete přes obchod s aplikacemi na vašem telefonu, v systému Android jde o Obchod Play, na iOS se obchod jmenuje AppStore.
Pokud aplikaci již využíváte, stačí ji aktualizovat na nejnovější verzi.

 
  • Odkaz Lexikon vede na často kladené dotazy a podrobnější informace o funkci sdílení polohy.
 
  • Pod tlačítkem Jak to funguje? najdete souhrnný popis funkce, opět s odkazy na licenční ujednání Mapy.cz a zásady zpracování osobních údajů.
 
  • Máte-li zájem sdílení polohy zapnout, klikněte na Souhlasím. Nechcete-li funkci zapnout, zvolte Teď ne. Funkci můžete aktivovat i později z nastavení aplikace.
 
  • Tím je hotovo. Informace o dokončení nastavení zavřete tlačítkem OK.
 

Instalujete-li aplikaci poprvé, po prvním spuštění budete dotázáni, zda chcete aplikaci Mapy.cz povolit přístup k údajům o poloze. To umožní aplikaci číst data o vaší poloze z operačního systému. Zde se ještě nejedná o souhlas se sdílením polohy v rámci boji proti koronaviru, ten udělíte až dále v aplikaci.
 
  • U operačního systému Android budete ještě dotázání k povolení přístupu aplikace k funkci zjišťování polohy. Přístup aplikaci povolte.
    Požadavek může vypadat např. takto, ale vzhled a text se může lišit dle použitého zařízení a verze systému.

     
  • U operačního systému iOS se objeví dva požadavky. V prvním požadavku vyberte jakoukoliv z možností Povolit jen při používání aplikace nebo Povolit jednou.
  • Jakmile se při využívání sdílení polohy zobrazí druhý požadavek, určitě zvolte možnost Změnit na trvalé povolení.
     
 
Aplikaci ponechejte aktivní na pozadí a neukončujte ji.
Pokud aplikaci ukončíte (vynutíte ukončení nebo odstraníte ze seznamu na pozadí spuštěných aplikací),
aplikace přestane polohu sdílet a nebudou se zaznamenávat žádná data, dokud aplikaci znovu nespustíte.


Aplikace na pozadí zaznamenává anonymizovaná data o vaší poloze (bez jakýchkoli identifikačních údajů), ať už je telefon online či offline. Data se zasílají na servery Mapy.cz, kde dochází k jejich analýze a později vyhodnocování zvýšeného rizika nákazy. Pokud jste byli offline, nasbírané polohové informace se na server zašlou, jakmile se připojíte k internetu. 
 
  • To, že aplikace sdílí polohové údaje uvidíte přímo v aplikaci v oblasti pod mapou nebo v notifikačním centru svého telefonu.
     
 
  • Nemáte-li zaznamenávání polohy zapnuté, ve spodní části aplikace tuto informaci uvidíte. Kliknutím na ni lze zobrazit stejný dialog jako při prvotním spuštění aplikace a funkci zapnout tllačítkem Souhlasím.
     
 

Sdílení polohy kvůli COVID-19 v Nastavení

Pokud jste úvodní dialog aplikace po instalace či spuštění zavřeli aniž byste funkci aktivovali a chcete zaznamenávání polohy později povolit, můžete tak učinit v nastavení aplikace.

  • V aplikaci klikněte na ikonu nabídky v levém dolním rohu a z nabídky vyberte Nastavení.
        
 
  • Na obrazovce v nastavením uvidíte ihned část Sdílet polohu věnovanou funkci sdílení polohy pro výpočet zvýšeného rizika nákazy.


Pomohl Vám tento článek? Ne

Kontaktujte nás