Plánování tras v aplikaci Mapy.cz

Plánování tras je dostupné i v offline režimu bez připojení k internetu pro systémy Android, iOS a Windows 10 na PC. Jedinou podmínkou jsou stažené offline mapové podklady pro lokality, ve kterých a přes které chcete trasy plánovat.

Výjimkou je aplikace pro Windows Mobile, u které je v současné době pro plánování stále nezbytné internetové připojení. Potřebné údaje a vyhledávání se totiž zpracovávají na serverech Mapy.cz.
 
  • Pro spuštění plánovače stačí ťuknout v levém dolním rohu na ikonku menu...


 
  • ...a v menu vyberte ikonku zalomené šipky s popisem Plánování trasy.


 
  • Plánování je dostupné pro automobily, cyklistiku, pěší a běžkařské trasy a dokonce i pro vodní cesty.
  • Pod volbou způsobu dopravy je dostupné tlačítko Možnosti pro upřesnění nastavení dopravy. Lze si tak upřesnit plánování přes placené úseky, preferování turistických cest či tras vhodných pro silniční kola.
  • Při vpisování adresy či názvu bodu můžete použít i svoji aktuální polohu.


 

  • Ihned po výběru cílové destinace se vypočte a vyhledá trasa a zobrazí se v mapě spolu s podrobnostmi a výškovým profilem celé trasy.
  • Potažení obrazovky dolů nabídne uložení trasy do Moje mapy a sdílení odkazu na naplánovanou trasu.


 
  • Tlačítkem "+" lze přidávat mezi Start a Cíl další průjezdní body (Přes), případně přidávat další Cíle.
  • Jednotlivé položky plánovače lze na levé straně uchopit pomocí drobného tlačítka se třemi čárkami a přetáhnout nahoru nebo dolů. Tím se upraví a ihned přepočítá celá trasa.


Ťuknutím na NAVIGOVAT se spustí navigace, která vás provede na vaší trase.

 

Úpravy uložené naplánované trasy

Již dříve uložené vlastní naplánované trasy můžete kdykoliv upravovat, udebírat a přidávat nové průjezdní body, volit jiné způsoby dopravy apod.
 
  • Při jakékoliv provedené změně v rámci již naplánované a upravované trasy se namísto zelené volby Uložit zobrazí červená volba Uložit změny.
 
  • Následně se zobrazí volba, zda chcete:
     
    • Uložit změny - provedené změny se uloží do stávající napúlánované trasy a původní naplánovanou trasu nahradí
       
    • Uložit novou - provedené změny se uloží jako zcela nová trasa a původní naplánovaná trasa nebude nijak ovlivněna







V případě volby Uložit novou se zobrazí znovu klasická nabídka volby názvu ukládané trasy a jejího umístění do zvolené složky.

Pomohl Vám tento článek? Ne

Kontaktujte nás